Cykelkaravane for verdens fremtid skudt i gang

Mellemfolkeligt Samvirke står bag den nationale cykelkaravane kaldet Tour De Future, der startede i dag, og hvor danskere over hele landet kan cykle med.
Tour De Future skal skabe opmærksomhed om FN topmødet Rio+20 i juni, hvor politikere fra hele verden samles for at diskutere bæredygtig udvikling.

– Vi er godt i gang med at ødelægge kloden. Men vi har kun én klode, så vi er nødt til at handle nu. Som privatpersoner skal vi også passe på jorden, og det er ikke for sent at lægge pres på Helle Thorning-Schmidt og resten af verdens politikerne til at tage sult, klimaforandringer og miljøet alvorligt, siger Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, Trine Pertou Mach.

Op på cyklen
Cykelkaravanen strækker sig over 35 etaper. Undervejs kan deltagerne skrive budskaber på postkort, som vil blive overrakt til Helle Thorning-Schmidt, når cykelkaravanen ender på Christiansborg Slotsplads den 16. maj.

– Vi vil mobilisere danskerne og få dem til at cykle med for det her budskab. Når vi så kommer til Christiansborg, skulle vi gerne have en kæmpe flok cyklister med, der støtter op om vores budskab, siger Anne Louise Sørensen, der er presseansvarlig for Tour De Future.

På ruten gennem Danmark vil der være en masse aktiviteter lige fra borgmestertaler til lokale gymnasiebands og bæredygtige boder. Næsten 1.000 danskere har allerede meldt sig til cykelkaravanen, men arrangørerne håber, at endnu flere vil bakke op om sagen.

 – Jeg håber, at rigtig mange danskere vil pudse cyklen, tage venner og familie under armen og være med til at kræve bæredygtig handling og forandring både i Danmark og i resten af verden, siger Trine Pertou Mach.

Støtter Nepals fattige
Udover at sætte fokus på RIO+20, vil der også blive samlet penge ind undervejs. De går til Mellemfolkeligt Samvirkes ungdomsnetværk, Activista, hvor man støtter unges kamp for rettigheder i Nepal ved at lære dem at stå sammen og lave politiske kampagner.

En af de mange frivillige bag Tour De Future er Maja Sørensen, der selv har været i Nepal for at besøge de unge nepalesere og høre deres historier.

– De unge bliver i stand til at kæmpe deres egen kamp, når de organiserer sig og laver kampagner. De får en masse redskaber igennem kurser, så de selv kan få indflydelse på deres liv og bekæmpe fattigdom, siger Maja Sørensen, der læser Internationale Udviklingsstudier og Historie på Roskilde Universitet.

Ifølge Maja Sørensen er der mange sager for de unge at kæmpe for. Sult, fattigdom, arbejdsløshed og undertrykkelse fra overklassen for blot at nævne nogle. Men når de unge lærer at få politisk indflydelse via kampagner, kan de selv kæmpe for fattiges rettigheder.

– I slumkvartererne i Nepals hovedstad Kathmandu truer regeringen tit med at jævne det hele med jorden. I November gav de beboerne i et slumkvarter tre dages frist til at flytte, før de ville rydde det hele. Så skyndte Activista at mobilisere de her slumbeboere og lave en masse demonstrationer i gaderne. Det fik regeringen til at udskyde fristen, og kvarteret er stadig ikke blevet ryddet, forklarer Maja Sørensen.
 

Hvis du vil deltage, kan du se, hvornår Tour De Future kommer til en by nær dig på TourDeFuture.dk

Foto: Danni Folman

Links

Tour De Future

Mellemfolkeligt Samvirke