Danmarks første krisecenter for børn og unge åbner i København

Til august åbner ungekrisecenteret Joannahuset på Overgaden Oven Vande på Christianshavn.
Foto: Privatfoto.

Af Karoline Ulvig og Helena Bang-Udesen 

Snart får børn og unge, som oplever vold og misbrug i hjemmet, et sted, hvor de kan søge hjælp og rådgivning 24 timer i døgnet.

Til august slår Danmarks første ungekrisecenter, Joannahuset, nemlig dørene op i København. Her kan udsatte unge fra 14 til 17 år få omsorg, anonym rådgivning og mulighed for at overnatte.

– I dag findes der ikke et fysisk sted, hvor børn og unge på eget initiativ kan henvende sig døgnet rundt, hvis de lever i en familie med vold og andre former for svigt. Vi vil give de børn et fristed, hvor de kan komme ind fra gaden og føle sig trygge, siger Jette Wilhelmsen, leder af Joannahuset.

Joannahuset vil have otte sengepladser og forventer at tilbyde omsorg og rådgivning til 3.650 børn og unge årligt.

Foreningen Joannahuset har i to år arbejdet på at oprette et krisecenter for børn og unge i København. Det har banet vejen for, at Socialstyrelsen nu udbyder en satspulje på cirka 15 millioner kroner til et enkelt ungekrisecenter, som frivillige og private organisationer kan søge.

– Vi startede en dialog med en politiker for et par år siden, hvor vi fik forhandlet en pulje på plads. Nu, to år senere, bliver den pulje udmøntet, siger Jette Wilhelmsen.

Endnu et ungekrisecenter på vej i Holbæk 

Socialstyrelsens satspulje har skabt grobund for, at flere initiativer blomstrer andre steder i landet. I Holbæk planlægger Signe Brønnum, som er cand.pæd.psych. og har arbejdet med udsatte familier, også at åbne et ungekrisecenter.

Signe Brønnum har sammen med Pernille Brandt, der er leder og socialpædagog, søgt socialstyrelsens satspulje. De får svar i løbet af juni.

– Der har manglet er ungekrisecenter i mange år. Børn og unge har ikke haft et sted at gå hen, hvis de får tæsk en fredag aften, eller hvis de kommer hjem til deres misbrugende forældre. Endelig kom satspuljen fra Socialstyrelsen, siger Signe Brønnum.

I Holbæk Kommune hilser et enigt socialudvalg initiativet velkommen.

– Venstre var klar til at bakke op om forslaget, så snart vi hørte om det, fordi det er finansieret udefra, siger kommunalbestyrelsesmedlem Rasmus Brandstrup Larsen (V).

Men fremtiden for et krisecenter til børn og unge i Holbæk er ikke sikret endnu, da satspuljen kun tildeles et enkelt ungekrisecenter i landet. Hvis Signe Brønnum og Pernille Brandt får afslag, må de derfor søge penge fra fonde og kommunal støtte, hvilket kan blive en udfordring.

– Hvis Holbæk Kommune selv skulle betale udgifterne, kunne Venstre ikke direkte sige, at vi ville støtte forslaget, før der blev beregnet, hvad det ville koste, siger Rasmus Brandstrup Larsen (V).

Krav om krisecenter over hele landet

I dag har voldsramte kvinder ret til at tage på krisecenter og søge akut hjælp, men det har udsatte børn og unge i samme situation ikke. Det vil Joannahuset ændre på.

Er du ung og har brug for hjælp? Det kan du gøre nu:

Ring til BørneTelefonen – 116 111

BørneTelefonen rådgiver børn og unge om både store og små problemer.

BørneTelefonen har åbent 9-24 på hverdage og 11-24 i weekender.

Det er gratis og anonymt at ringe.

Kilde: Børns Vilkår.

– I dag findes der ikke et fysisk sted, hvor børn kan henvende sig 24 timer i døgnet. Kvinder har den rettighed, men det har børn ikke, selvom de er de mest sårbare i samfundet. Joannahusets formål er derfor både at oprette og drive et krisecenter for børn og unge, men også at kæmpe for, at det bliver en ret børn og unge får i loven, siger Jette Wilhelmsen.

Ungdommens Røde Kors, der samarbejder med Joannahuset, bakker op om, at børn skal have ret til at søge akut hjælp anonymt.

– Vi mener helt på linje med Joannahuset, at det skal være en ret for børn og unge at komme på krisecenter. Der skal sikres midler til at oprette flere krisecenterpladser til børn og unge, siger Amalie Georg Smistrup, organisatorisk næstforperson i Ungdommens Røde Kors.

Joannahuset skal placeres i København, men åbner for unge fra hele landet.

– Børn og unge over hele landet har brug for et krisecenter. Hvis det bliver et krav og en rettighed, bliver det også muligt at åbne andre steder i fremtiden, siger Jette Wilhelmsen.

Sådan gjorde vi: Vi så et opslag på Facebook om, at Joannahuset søgte frivillige. Gennem research fandt vi frem til, at nogle i Holbæk også ville åbne et ungekrisecenter, og sådan opstod idéen til artiklen. Vi fandt frem til alle kilder via internettet, og alle interviews er foretaget telefonisk.