Eksperiment: Facebook gør dig mere ensom og stresset

Hvordan påvirker Facebook vores livskvalitet? Foto: onkentes.gov.hu
Hvordan påvirker Facebook vores livskvalitet? Det har en tænketank undersøgt. Foto: onkentes.gov.hu

– Det er egentligt åndssvagt, at jeg bruger Facebook så meget til tidsfordriv, fortæller Sofie Nyvad Skjødt, der i en uge skulle undvære Facebook, som en del af et eksperiment lavet af tænketanken Institut for Lykkeforskning.

– Min deltagelse i eksperimentet fik mig til at tænke over, hvad kan jeg ellers bruge min tid på, siger den 24-årige Sofie Nyvad Skjødt, der pt. holder orlov fra sit psykologistudie.

Netop at fjerne fokus fra Facebook højner vores livskvalitet, fastslår den nye rapport The Facebook Experiment af Institut for Lykkeforskning, der blev offentliggjort i går.

– Når man skal forholde sig til alt det, der foregår på Facebook, så påvirker det ens følelse af at være stresset.
Morten Tromholt, specialestuderende i sociologi og projektleder på Facebook-eksperimentet

Institut for Lykkeforskning har i en uge kørt et eksperiment med 1095 deltagere for at måle, om Facebook påvirker danskernes livskvalitet samt andre parametre som koncentration, stress og socialt liv.

Halvdelen af de deltagende skulle fortsætte med at bruge Facebook, mens den anden halvdel skulle være Facebook-løse i en hel uge. Eksperimentet sluttede i søndags, og rapporten konkluderer blandt andet, at vi får mere livskvalitet af at undvære Facebook.

Hvor tilfreds er du i dag?

Blandt gruppen, der ikke brugte Facebook i en uge, steg livstilfredsheden med 0,56 point på en skala fra 1-10. Et banebrydende resultat ifølge Morten Tromholt, der er specialestuderende i sociologi og en af projektlederne bag Facebook-eksperimentet.

– Hvis man sammenligner med forskellen mellem de 10 procent fattigste og 10 procent rigeste danskeres livstilfredshed, så er forskellen i livstilfredshed på ca. 1 point. Ved at fjerne Facebook er deltagernes livstilfredshed steget med over 0,5 point, hvilket er en iøjenfaldende stigning, siger Morten Tromholt.

Livskvaliteten er steget med 0,56 point efter en uge uden Facebook. Foto: Cecilie Flensborg
Tænketanken Institut for Lykkeforsknings rapport om Facebook viser, at livskvaliteten er steget med 0,56 point på en skala fra 1-10 efter en uge uden Facebook. Grafikken er fra rapporten og viser, at kontrolgruppen, der har været på Facebook, har lavere livskvalitet end gruppen i behandling, der har været uden Facebook i en uge. Foto: Cecilie Flensborg

Eksperimentets næsten 1.100 deltagere fik udsendt et spørgeskema inden eksperimentets start og et igen ved afslutningen af eksperimentet, der bad dem om at evaluere deres liv lige nu.

Ikke kun livskvaliteten forbedres

Vores livstilfredshed stiger, når vi ikke bruger Facebook, men mange andre parametre påvirkes også. Gruppen, der undværede Facebook, oplevede i højere grad at være glade og livsnydende samt mindre stressede og ensomme sammenlignet med gruppen, der fortsat brugte Facebook, viser rapporten fra Institut for Lykkeforskning.

– Når man skal forholde sig til alt det, der foregår på Facebook, så påvirker det ens følelse af at være stresset. Det er også sværere at være til stede i nuet. Eksempelvis hvis man er på ferie, så vil man gerne dokumentere den fede ferie med billeder, der skal uploades, forklarer Morten Tromholt.

Læs også: Ensomhed er den danske lykkes værste fjende

Rapporten viser, at folk, der bruger Facebook, har 55 % større sandsynlighed for at føle sig stressede, mens folk, der tager en pause fra Facebook, har 18 % større chance for at føle sig tilstede i nuet.

24-årige Sofie Nyvad Skjødt kan nikke genkendende til, at Facebook er stressende.

– Jeg har flere veninder, der har slettet Facebook-appen på deres telefon, fordi de følte, at der var et krav om at de svarede og blev stressede over det. Facebook kommer til at fylde for meget, siger hun.

Læs også: Verdens lykkeligste land er ligeglad med FN’s lykkedag

Sociale sammenligninger fylder

Facebooks rolle og påvirkning af danskernes hverdag beskriver rapporten, som “et konstant flow af redigerede liv, der fordrejer vores opfattelse af virkeligheden”.

61 % af de deltagende i projektet har tendens til at poste deres gode sider på Facebook, mens 69 % gerne vil poste billeder af fantastiske ting, de oplever. Netop dét med at spejle sig i andre og fokusere på, hvad ens venner har og oplever, har også en betydning for livskvaliteten.

Men det er faktisk ikke noget, som deltagerne har været særligt opmærksomme på.

– De sociale sammenligninger er en usynlig mekanisme, der påvirker folks livstilfredshed uden, at de egentlig er klar over det. Man tænker ikke over, at man spejler sig i andre, for det er noget, man gør pr. automatik. Men det er helt sikkert, at de sociale sammenligninger har betydning for ens selvopfattelse og dermed også indirekte for ens livskvalitet, siger Morten Tromholt.

Tænketanken skal nu analysere data fra eksperimentet dybdegående, og det færdige arbejde samles i Morten Tromholts speciale i sociologi, der udgives i marts.