Fagforeninger opfordrer kvinder til at gå på tidlig juleferie

Slå fødderne op på sofaen eller tag to måneders ferie til Maldiverne - hvis du er kvinde, kan du med god samvittighed gøre det fra i dag. Foto: Pixabay
Slå fødderne op på sofaen eller tag to måneders ferie til Maldiverne – hvis du er kvinde, kan du med god samvittighed gøre det fra i dag.
Foto: Pixabay

Når nu kvinder får 15,7 % mindre i løn end mænd, er det vel også rimeligt, at kvinder arbejder 15,7 % mindre?

Sådan lyder regnestykket, der ligger til grund for en række fagforeningers opfordring til kvinder om allerede i dag, d. 11. november, at gå på tidlig juleferie.

Igen i år sætter FOA, HK, 3F, BUPL, SL og Sundhedskartellet fokus på lønforskellen mellem kvinder og mænd med kampagnen Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Kampagnen går ud fra logikken: “Mindre i løn – mindre arbejde. Eller rettere: Sådan burde det være …”, som det står på deres Facebookside. De seneste tal fra Danmarks Statestik viser, at der er 15,7 % forskel mellem kvinder og mænds løn.

Hvis kvinder og mænd fordeler sig mere ligeligt på de forskellige fagområder, og hvis det bliver mere ens, hvordan traditionelle kvinde- og mandefag aflønnes, vil det samlet set bidrage til at reducere lønforskellene.
Mona Larsen, Seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI)

Om det er mande- eller kvindefag spiller en rolle 

Der er rigtig meget, der spiller ind i lønforskellen mellem kvinder og mænd. Jo mere faget er domineret af kvinder, jo lavere er lønnen inden for det fag, uanset om du er mand eller kvinde, forklarer seniorforsker Mona Larsen, som arbejder for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

– Vi har i SFI lige lavet en analyse, som viser, at det ikke så meget er, om man er kvinde eller mand, men mere handler om, hvorvidt man er beskæftiget på en arbejdsplads eller inden for et fagområde, hvor der er mange kvinder, der giver en lavere løn.

Læs også: Forsker: Ligelønsloven er uklar

110 år til ligeløn

Selvom lønforskellen er faldet en smule fra 2015, hvor mændenes lønforspring lå på 16,4 %, viser beregninger lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), at der først vil blive skabt ligeløn mellem kvinder og mænd i 2126 – om 110 år.

– Lønforskellene kan groft sagt forbedres gennem to veje. Den ene er, hvis kvinder og mænd i højere grad begynder at lave noget af den samme slags arbejde. Det vil sige, at det bliver mindre opdelt, hvad kvinder og mænd laver. Den andel del, som måske også er den sværeste, det er, hvis de kvindefag og mandefag, hvor der kræves samme uddannelseslængde, i højere grad lønnes mere ens, end de gør i dag, siger Mona Larsen og fortsætter:

– Hvis kvinder og mænd fordeler sig mere ligeligt på de forskellige fagområder, og hvis det bliver mere ens, hvordan traditionelle kvinde- og mandefag aflønnes, vil det samlet set bidrage til at reducere lønforskellene.

Læs også: Forsker: Kvinder er løn-taberne i ny lovændring

Forebyggelsen af yderligere lønforskel kan også give en hjælpende hånd.

– Hvis man i højere grad kunne præge drenge og piger til at vælge mere frit på alle hylder, når de vælger uddannelse og job, end det der er traditionelt for en dreng og en pige, så kunne det også hjælpe på det, siger Mona Larsen.

One Response to "Fagforeninger opfordrer kvinder til at gå på tidlig juleferie"

  1. Lone Bendix Haugaard   11. november 2016 at 16:32

    God artikel med en væsentlig pointe! Det er nemlig bemærkelsesværdigt, at de unge stadig vælger traditionelt i forhold til uddannelse. Politikerne er opmærksomme på, der kommer til at mangle håndværkere i fremtiden og i deres iver for at få at få de unge og deres forældre i tale – glemmer de den skævvridning der er i, at netop pigerne ikke vælger håndværket til, men ofte vælger den merkantile erhvervsuddannelse. En – ganske givet – god uddannelse – men en uddannelse, der er medvirkende til at fastholde forskellen i lønningerne på arbejdsmarkedet. Og må jeg tillade mig at tilføje: “Det er fandeme uhyggeligt du”! 110 år før ligeløn – tror jeg er skredet i svinget inden. Kære medsøstre – op på barrikaderne. Jeg er i dette øjeblik gået på juleferie 😀