Gymnasieelever stresser over karakterræs og CV-rytteri

Mange gymnasieelever føler sig presset af det høje karaktergennemsnit på de videregående uddannelserFoto: HHX
Mange gymnasieelever føler sig presset af det høje karaktergennemsnit på de videregående uddannelser.
Foto: Mie Dehn Møller

Det har i mange år været et stort problem, at gymnasieelever er stressede i løbet af deres gymnasietid.

Det er blandt andet de høje krav, der både stilles fra eleverne selv, fra lærerne og fra karaktergennemsnittene på de videregående uddannelser, som er med til at sætte gymnasieeleverne under pres.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Mathilde Lynggaard Vinther fortæller, at stress blandt gymnasieelever landet over er stigende:

– Vi oplever flere og flere elever, som føler sig meget pressede i løbet af deres gymnasietid, siger Mathilde Lynggaard Vinther og refererer til DGS’ undersøgelse fra 2013, der viser, at over 50 procent af gymnasielever i Danmark enten dagligt eller ofte føler sig stressede.

Vi oplever flere og flere elever, som føler sig meget, meget pressede i løbet af deres gymnasietid
Mathilde Lynggaard Vinther, formand for Danske Gymnasiestuderendes Sammenslutning

Det stigende antal stressede gymnasieelever hænger sammen med de høje karaktergennemsnit, der hvert år stiger på de videregående uddannelser. Mathilde Lynggaard Vinther mener, at der må laves om på de politisk bestemte strukturer, som er med til at skabe en presset kultur blandt gymnasieeleverne.

– Det handler om karakterræs og CV-rytteri, og om at vi skal hurtigt igennem og være meget rationelle i vores valg. Vores interesser er underordnet, siger Mathilde Lynggaard Vinther.

På infografen nedenfor ses forskellige statistikker over hvor mange gymnasieelever, der føler sig stressede, hvorfor de føler sig stressede, og hvor mange timer de bruger på lektier om ugen. Artiklen fortsætter under infografen.

Læs også:»Der er ikke plads til personlige kriser«

Stress-kursus hjælper gymnasiestuderende

Et af de gymnasier, der har taget initiativ til at hjælpe de stressede gymnasieelever, er Allerød Gymnasium.

Her har psykologilærer Mette Buchardt oprettet et ”Forebyg Stress”- kursus, for gymnasielever, der gerne vil vide mere om, hvordan man kan forebygge og undgå stress.

– Vores mål med kurset er at forebygge stress. Vi vil jo gerne hindre, at vores elever bliver stressede. Kurset handler om at informere gymnasieeleverne om, hvad stress er. Hvad kan du selv gøre? Hvad skal du passe på? Hvem kan du henvende dig til? siger Mette Buchardt.

Kurset er et nyligt tiltag fra ledelsens side, og de første to kurser, der blev afholdt tidligere i år, har fået stor opbakning fra eleverne. De har fået forskellige øvelser og værktøjer med hjem, som de kan bruge til at få en mere overskuelig og mindre stressende hverdag.

Læs også: Meditation skal afstresse gymnasieelever

Langvarig stress er ikke sundt

Ifølge psykolog Carl Åge Okkels er det naturligt, at de fleste gymnasieelever er stressede en gang i mellem. Derimod er belastende og langvarig stress den type, der kan udvikle sig til et alvorligt problem.

– Hvis man går i en meget meget anspændt og stressfuld situation måned efter måned, så er det jo ikke godt. Så er det jo ikke sundt, siger Carl Åge Okkels.

Carl Åge Okkels mener også, at gymnasieeleverne i dag går efter at yde optimalt, og samtidig er meget selvkritiske omkring det de laver, hvilket også er med til at øge risikoen for stress. For at forhindre at eleverne bliver stressede, påpeger han, at psykologhjælp på gymnasierne landet over kan give gymnasieeleverne en hjælpende hånd.