Krig og tørke truer millioners adgang til vand

To vandbærere i Tanzania. I områder med tørke er der ofte lang vej til vandet.Foto: Anita Ritenour
To vandbærere i Tanzania.
I områder med tørke er der ofte lang vej til vandet.
Foto: Anita Ritenour

Tørre marker, kamp om drikkevandet og mangel på politikere, der vil gøre det nemmere for folk at få adgang til den livsnødvendige ressource.

Det er nogle af problemerne, FN peger på i en ny rapport om vand i hele verden.

Ifølge rapporten ”Water For a Sustainable World” er der stor vandmangel i Nordafrika og Mellemøsten. Derfor er der behov for, at deres vandressourcer udnyttes mere bæredygtigt, og at der tages politisk hånd om problematikken, fremgår det af rapporten.

Så vigtigt er vand:

Landbrug og madsikkerhed: I 2050 vil der være behov for at producere 60% mere mad globalt set. Derfor skal brugen af vand på landbrug verden over effektiviseres.

Urbanisering: To tredjedele af verdens befolkning vil bo i byer i 2050. Det giver problemer med vandforsyning, kloakering og optimering af udnyttelsen af vand i de hastigt voksende byer.

Klimaforandringer: Forværrer blandt andet tørke, og det er derfor en stigende udfordring at udnytte de vandressourcer, der er tilbage.

Sundhed: Rent drikkevand og vand til madlavning og personlig hygiejne er en menneskerettighed. 748 mio. folk lever endnu uden adgang til forbedrede forhold med drikkevand. 2,8 mia. har endnu ikke forbedrede sanitetsforhold.

Kilde: “Water For a Sustainable World”

Anne Mette Meyer, der er rådgiver i katastrofeforebyggelse og klimatilpasning hos Dansk Røde Kors, er enig i, at der i de tørkeramte områder skal gribes ind politisk.

Alt hvad de har af penge går til indkøb af vand
Anne Mette Meyer, Dansk Røde Kors

Det skal ske med henblik på at fordele drikkevandet og udnytte ressourcerne bedst muligt:

– I de lande, hvor der er mangel på drikkevand, gør regeringerne ikke nok. De skal holdes til ansvar for områder som dette og sørge for, at der er drikkevand nok, siger hun.

Hun peger blandt andet på problemer med tørke i Sahel-området, der grænser op til Afrikas nordlige ørkenområder i et bælte hele vejen fra Vestafrika til Østafrika.

Mangel på vand kan føre til stridigheder

Det er imidlertid lettere sagt end gjort i konfliktfyldte regioner som Nordafrika og Mellemøsten, og det er Anne Mette Meyer også opmærksom på:

– Men det er jo nemt nok at sige i vores del af verden. Her er det jo ikke helt de samme forhold, der gør sig gældende som i eksempelvis Afrika eller Asien.

Læs også: Religiøs fanatisme hæmmer katastrofearbejde

Udfordringen er ikke kun mangel på vand, men vandmanglen kan også give konflikter:

– Vand er en kilde til stridigheder. I Mellemøsten er der rigtig mange af de konflikter, siger Anne Mette Meyer.

Der er pt. store politiske konflikter i flere Mellemøstlige lande som blandt andet Syrien, Irak og Libyen.

Vandproblemer er ikke kun tørke

I rapporten, der blev offentliggjort den 22. marts, gøres der status over verdens vandressourcer, og hvilke udfordringer verden står overfor, når det kommer til vand.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at urbanisering, klimaforandringer, og menneskers sundhed er områder, der er tæt forbundet med vandproblematikker. Anne Mette Meyer, der netop er vendt hjem fra den kenyanske hovedstad, Nairobi, giver et eksempel på denne problematik:

– Jeg er lige vendt hjem fra en mission, et urban-risk program i Nairobi, hvor folk ikke har adgang til drikkevand i slumområder. Derfor bliver de nødt til at købe drikkevand på flaske til ekstremt høje priser. Alt, hvad de har af penge, går til indkøb af vand. Afhængigt af, hvor mange penge de har, kan de så købe vand, hvor de enten bliver meget syge, lidt syge eller slet ikke syge af at drikke det, fortæller Anne Mette Meyer.

I rapporten belyses de mange udfordringer, verdens forskellige regioner står overfor.

Klik og zoom ud på kortet nedenfor, for at se hvilke vandudfordringer andre regioner i verden står over for.