Muslimske foreninger: Flere danskere vælger Allah

9284059430_ca6850b6c8_z
Flere etniske danskere vælger at leve efter Koranen. Sådan lyder det fra to muslimske foreninger. Foto: Flickr

Fredagsbøn, ramadan og koranen.

Det er blevet en fast del af hverdagen for flere etniske danskere. Det erfarer man hos Det Islamiske Trossamfund og Dansk Islamisk Center. De to muslimske foreninger oplever, at flere danskere opsøger dem med et ønske om at konvertere til islam.

– Hos Det Islamiske Trossamfund oplever vi en stigning i antallet af etniske danskere, som vil konvertere. Til vores fredagsbønner og til vores eid-fester, som afholdes to gange om året, ser vi for eksempel, at flere etniske danskere deltager, siger Dean Abdullah Runge Chehalfi, medarbejder hos Det Islamiske Trossamfund.

Konvertitter er også blevet en mere naturlig del af gadebilledet end tidligere, mener Dean Abdullah Runge Chehalfi. Men hvor mange konvertitter, der nøjagtigt er tale om, har foreningerne ikke tal på.

Mange er vokset op med kristendommen, men synes at det er en meget fluffy religion. Der er ikke nogle klare regler for, hvad der er op og ned. Og så møder man den islamiske tro, og der er alting meget konkret. Der er håndtag på det hele. Og det kan være en grund til, at man vælger at konvertere.
Mogens S. Mogensen, som forsker i konversioner

Ikke en ny tendens

At der blandt etniske danskere er en stigende interesse for at konvertere til islam, kan Mogens S. Mogensen, som er konversionsforsker og ekstern lektor på de teologiske fakulteter på Københavns Universitet og Aarhus Universitet, nikke genkendende til.

Han anslår, at der i dag er omkring 5.000 etniske danskere, som lever som muslimer. Og det er mange flere end for år tilbage, siger han.

At etniske danskere vælger at konvertere, er dog ikke en ny tendens, siger Fatih Alev, som er imam hos Dansk Islamisk Center.

– Vi oplever en stigning. Men det er ikke noget nyt fænomen. Stigningen har stået på i flere år. Men der kan komme et ekstra skub i konvertionerne, når der sker noget, som relaterer sig til islam, og som debatteres i medierne. Det så vi eksempelvis med 11. september. Så kommer der ekstra interesse og et øget antal henvendelser, siger han.

Når islam bliver diskuteret meget i medierne, hvilket for eksempel var tilfældet under terrorangrebet 11. september 2001, bliver folk ofte nysgerrige og forsøger derfor på egen hånd at finde ud af, hvad islam egentlig går ud på, forklarer Fatih Alev. Det kan betyde, at folk får lyst til at konvertere, siger han.

– Medierne forvrænger ofte islam, og når det går op for folk, hvad religionen egentlig handler om, så synes de ofte, at islam er noget meget smukt. De finder ofte ud af, at islam ikke er det, som de troede, at det var, siger han.

Læs også: Flere gifter sig på tværs af religion 

Årsagerne til, at etniske danskere vælger at konvertere, kan være mange. Den typiske årsag er dog, at man forelsker sig i en mand eller kvinde af muslimsk oprindelse og derfor vælger at konvertere, lyder det fra konversionsforsker Mogens S. Mogensen. Men en afgørende faktor er også, at der er kommet flere muslimer i Danmark.

– Flere muslimer og kristne vokser op sammen, og man får derfor en vennekreds, som hører til en anden religion end ens egen. Det kan være baggrund for, at man vælger at konvertere, siger han.

Mine veninder, som var udlændinge, havde meget mere faste rammer. Der var flere regler for dem, og det tiltrak mig, at islam bød på flere regler.
Frederikke på 27 år, som for 8 år siden valgte at konvertere til islam

”Det tiltrak mig, at der var flere regler”

En af de etniske danskere, som har valgt at konvertere, er 27-årige Frederikke fra Nordsjælland. Af personlige årsager har hun ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn.

I sine teenageår havde Frederikke mange muslimske venner og stiftede ad den vej bekendtskab med den islamiske tro. Som årene gik, blev hun mere og mere tiltrukket af religionen og valgte derfor for otte år siden med sin veninde og en imam som vidne at vende ryggen til den kristne tro, som hun var vokset op med.

– Inden for islam er der nogle familieværdier, som passede rigtig godt til mig. Da jeg selv voksede op, fik jeg ikke lov til alt, men jeg gjorde, hvad jeg ville alligevel, og det synes jeg ikke er den rigtige måde at gøre det på. Mine veninder, som var udlændinge, havde meget mere faste rammer. Der var flere regler for dem, og det tiltrak mig, at islam bød på flere regler, siger hun.

Læs også: Nej tak til at takke Gud

Netop klare regler og retningslinjer er ifølge Mogens S. Mogensen også en af grundene til, at flere kristne danskere vælger at konvertere til islam.

– Mange er vokset op med kristendommen, men synes at det er en meget fluffy religion. Der er ikke nogle klare regler for, hvad der er op og ned. Og så møder man den islamiske tro, og der er alting meget konkret. Der er håndtag på det hele. Og det kan være en grund til, at man vælger at konvertere, siger han.

For Frederikke var det netop meget vigtigt, at hun valgte at konvertere til en religion, hvor hun følte, at retningslinjerne og reglerne blev taget alvorligt.

– De fleste muslimer går meget op i deres religion. Det kan jeg godt lide, og det var det, som også tiltrak mig. Når man siger noget som muslim, så er det også det, som man gør. Kristne må jo heller ikke have sex før ægteskab, men det er der jo ikke nogle, som holder, siger hun.

I dag er Frederikke gift med en muslimsk mand og lever sit liv efter Koranens anvisninger. Hun går endnu ikke med tørklæde, men regner med, at det religiøse tørklæde vil blive en del af hendes hverdag i den nærmeste fremtid.