Populære vaskehaller gavner miljøet

Færre danskere vasker bil derhjemme. De kører i stedet ned til vaskehallen Foto: Pixabay.
Færre danskere vasker bil derhjemme og kører i stedet i vaskehal.
Foto: Pixabay.

For første gang i flere år er antallet af danskere, der vasker bil hjemme i indkørslen, faldet. De får i stedet vasket bilen i landets vaskehaller, der oplever fremgang. Det betyder mindre udledning af miljøskadelige stoffer fra de danske indkørsler.

Læs også: Flere danskere vasker bil i vaskehal

Lavere udledning af metaller, olie og vaskemidler

Udledningen af miljøskadelige stoffer fra hjemmevask faldt fra 2014 til 2015. Det er første gang siden 2007. Det viser tal fra brancheorganisationen Energi- og Olieforum (EOF), der anslår, at antallet af bilvaske foretaget i privaten faldt med lidt over syv procent i perioden. Tallene viser, at der i 2015 blev foretaget 6,8 millioner vaske i de danske indkørsler.

– Når udslippet falder i 2015 i forhold til 2014, er det, fordi antallet af manuelle bilvaske er faldet i samme periode, fortæller teknik- og miljøchef hos EOF Michael Mücke Jensen.

Vækker glæde hos Danmarks Naturfredningsforening

Ifølge tallene blev i alt 9,63 tons olie, vaskemiddel og metaller sendt direkte ud i naturen i 2015. Det er et fald på syv procent fra året før, hvor de danske indkørsler udledte samlet 10,39 tons. Hos Danmarks Naturfredningsforeningen ser man positivt på udviklingen:

– Den udvikling er vi rigtig glade for hos Danmarks Naturfredningsforening, fortæller Walter Brüsch, Geolog og seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Problemet med bilvask i indkørslen er, at spildevandet løber direkte ned i jorden eller kloakken. De danske kloakker bliver i stigende grad opdelt, så regnvand løber ud i en kloak for sig. Vandet fra bilvasken derhjemme ender i mange tilfælde samme sted som regnvandet og ikke ved et rensningsanlæg.

– Hovedparten af Danmark har separatkloakering. Når man vasker bil i indkørslen, løber olierester og andre spildprodukter ned til regnvandet og videre ud til det nærmeste vandløb. Og det er ikke godt for vandløbet, forklarer Walter Brüsch.

Håber på forbud

Sidste år var Danmarks Naturfredningsforening i medierne med et ønske om forbud af bilvask derhjemme. Et ønske, som aldrig kom videre i den politiske proces. Det betyder ikke, at Naturfredningsforeningen har ændret holdning.

– Vi ser stadig allerhelst, at man indfører et forbud, siger Walter Brüsch.

I Danmarks nabolande, Sverige og Tyskland, har man indført forbud mod hjemmevask af bilen.