Vi har et hugormeår i sigte

 Han-Hugorm ved Fyns Hoved  Foto: Erhardt Ecklon

Han-Hugorm ved Fyns Hoved
Foto: Erhardt Ecklon

Hugormen er blevet lokket ud af sin vinterdvale tidligere end normalt. Det skyldes en periode med varmere vejr, som har fået slangen til at krybe ud af musehullerne. Her opholder hugormen sig over vinteren, men nu søger den sol og varme.

Den tidlige udvandring kan betyde, at parringssæsonen også starter tidligere.

– Temperaturen er altafgørende for hugormen. I dag har vi netop observeret en han-hugorm i gang med at skifte ham, hvilket indikerer, at parringssæsonen er på vej, siger biolog ved Naturstyrelsen Jan Kjærgaard.

Temperaturen er altafgørende for hugormen

Jan Kjærgaard, biolog ved Naturstyrelsen

Ifølge Jan Kjærgaard kan det, alt efter vejrforholdene hen over foråret og sommeren, betyde, at vi til september/oktober vil se større hugorme-unger. De zigzaggede slangeunger vil have mere tid til at spise sig fede, og vil være nemmere at se i naturen sidst på sommeren. Det er dog en konklusion med et stort forbehold.

– Det kræver meget af vejret. Det skal være en mild sommer, og vi ser kun hugormen, hvis det er køligt, men solrigt, siger Jan Kjærgaard.

Han mener ikke, at vi på længere sigt vil se flere hugorme i den danske natur, men bestanden vil være knap så svingende.

Det er især heder, klitter og generelt lyse og åbne naturområder der er blandt de foretrukne steder, den giftige orm ynder at være.

Nok se, men ikke røre

Hugormen er Danmarks eneste giftslange, men så længe man udviser respekt for det mønstrede krybdyr og aldrig tager det op i hånden, kan man sagtens betragte hugormen på afstand. Det fortæller skovfoged Niels Dahlin Lisborg fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

– Det kan blive en god sæson for hugorme. De er tidligt ude og kan komme hurtigere i gang med at jage, siger Niels Dahlin Lisborg

Fakta om hugormen

  • Kan blive op til 104 cm lang
  • Blev fredet i 1981
  • Findes overalt i Danmark, men hovedsageligt i klitter og på heder
  • Jager hovedsageligt mus og firben
  • Dens bid er giftig

Solbadende krybdyr

Vi kommer dog, i denne tid, ikke til at se hugormen, medmindre krybdyret selv ser en fordel ved at komme ud fra sit skjul. Hugormen ynder nemlig at opholde sig der, hvor den kan krybe ind under plantevækst, der kan isolere for kulden, og den kommer kun frem, hvis solen byder sig til.

Det er derfor i denne tid, at der er størst sandsynlighed for at se en hugorm i det fri

Niels Dahlin Lisborg, skovfoged fra Naturstyrelsen

Det er derfor nu lidt nemmere at komme tæt på hugormen. Slangen elsker nemlig at dase i solen, og vinterdvalen sidder stadig i kroppen. Før de bliver varmet rigtigt op, kan de ikke bevæge sig særlig hurtigt. Det er derfor i denne tid, at der er størst sandsynlighed for at se en hugorm i det fri, siger Niels Dahlin Lisborg.