Babyboom i App Store

Med apps har de gravide bogstaveligt talt altid en rådgiver i hånden.
Foto: Pexels

Du kan i dag hente app’s om alle tænkelige emner. Der findes app’s om aktiemarkedet og app’s om de bedste steder at fiske. App’s der kan hjælpe med kærligheden og app’s der fungerer som et vaterpas. Og så er der app’s om graviditet og moderskab. Og de hitter særligt i Apples App Store for tiden.

De giver gravide kan få information om alt fra deres personlige cyklus og lokation af nærmeste fødested til rådgivning om gravidyoga og knibeøvelser.

Det er smart for kvinden, som i dag altid er på farten. Når det hele ligger på telefonen, har hun altid information lige ved hånden
Hanne Marup Jensen, sundhedsplejerske ved Roskilde Kommune

I Roskilde Kommune oplever sundhedsplejerskerne, at det oftest er de førstegangsfødende, der henter råd og vejledning via app’s på mobilen. Denne erfaring bekræfter 28-årige Emma Holm-Fjelster, som også brugte app’s mere ved sin første graviditet, end som nu, hvor hun venter sit andet barn.

– Jeg brugte det meget mere, da jeg var gravid med min ældste datter. Man havde en anden form for tid og alt var nyt og spændende, siger hun.

Hanne Marup Jensen, sundhedsplejerske ved Roskilde Kommune, ser mange fordele ved, at den teknologiske udvikling også har ramt dette område.

– Det er smart for kvinden, som i dag altid er på farten. Når det hele ligger på telefonen, har hun altid information lige ved hånden, siger Hanne Marup Jensen.

Læs også: App tjekker dine plejeprodukter for farlig kemi

Kan skade nærværet
De fleste af tjenesterne giver en masse vejledning under graviditeten, men mange kan også hjælpe efter fødslen. Ifølge Hanne Marup Jensen kan der her spores en mulig negativ konsekvens, hvis der, når barnet er kommet til verden, er et for stort fokus på at bruge app’s, hvor man fx indtaster oplysninger om barnet.

– Hvis mødrene er for optagede af deres app’s og mobiltelefoner, kan der gå noget nærvær tabt, forklarer Hanne Marup Jensen

I stedet mener hun, at det er vigtigt, at de nybagte forældre forsøger sig frem med deres egen intuition og fornemmelse, da dette oftest er rigtigt og samtidig styrker nærværet med barnet. 

Bekymringen og den underliggende advarsel om manglende nærvær deler Emma Holm-Fjelster. Hun beskriver dog samtidig, at hun selv var stærk nok i sin tro på egne evner i forhold til håndteringen af den lille ny.

– Jeg kan godt se, det kunne være et problem, hvis man ikke er stærk nok i sin tro om, at man ved, hvad der er bedst for sit eget barn, siger hun.

Læs også: Ny app skal få kvinder op på den tohjulede

Anbefaler én app
Hanne Marup Jensen er grundlæggende positiv overfor udviklingen, da en app uden tvivl har fordele, som bøger og pjecer ikke kan konkurrere med. Udover den nemme og hurtige måde at opdatere på kan en app bedre hjælpe den enkelte, fordi man kan indtaste personlige oplysninger, hvilket er fordelagtigt, da alle gravide jo er forskellige.

Dog påpeger sundhedsplejen én problematik, og dette omhandler mængden af app’s. Hvis man bruger for mange forskellige app’s samtidig, kan det muligvis lede til forvirring, hvis de ikke fortæller det samme.

Sundhedsplejen i Roskilde anbefaler kun specifikke app’s udgivet af pålidelige producenter såsom ”Gravid – mens du venter”, som Komiteen for Sundhedsoplysning står bag.