Bøger og børn skal flytte: Bibliotek og ungdomsklub genhuses

Nivå bibliotek set indefra. Billedet er fra den gamle bygning, der skal renoveres.
Foto: Fredensborg bibliotekerne.

Nivås borgere skal snart kæmpe om parkeringspladser – i hvert fald hvis de skal aflevere bøger og børn.

Både biblioteksbesøgende og SFO-børn skal nemlig dele hus, fordi bibliotek og SFO skal genhuses.

Genhusningen vil tage tid – og ungdomsklubben flytter ikke tilbage. Det sker, fordi den nuværende biblioteksbygning skal gennemgå store renovationer. Ungdomsklubben befinder sig i øjeblikket i Nivå Skole Syd, som snart lukkes og nedrives.

Rykker sammen i en SFO

Biblioteket og ungdomsklubben skal begge genhuses til lokaler i SFO’en ‘Galaxen’. SFO’en kommer nemlig til at stå tom. Det fremgår af et referat fra en dagsorden d. 19-04-22 fra Fredensborg Kommune.

– Vi skal flytte op på Nivå Skolen Nord, så bygningerne hos Galaxen står faktisk tomme. Så det er tomme bygninger, de skal flytte ind i, mens de bygger den nye skole, siger Susanne Byld, der er leder hos SFO Galaxen.

SFO’en skal fremadrettet, når den nye skole står færdig i 2025, permanent bo der. Generelt er lederen hos SFO Galaxen, Susanne Byld, positivt indstillet overfor genhusningsplanen.

Læs også: C. F. Møller skal tegne generationernes hus i Nivå

– Det kommer slet ikke til at ramme vores nuværende aktiviteter. Vi er to personalegrupper, der slås sammen, og det har vi ønsket meget længe, fortæller lederen. Hun mener generelt, at det er en god plan, at ungdomsklubben og biblioteket bliver midlertidigt slået sammen.

Planen for genhusningen

  • Den nuværende biblioteksbygning i Nivå skal renoveres fra midt 2023.
  • Kommunen regner med at renovationen vil tage ca. 2 år.
  • Renovationen er en del af oprettelsen af Generationernes Hus i Nivå. Generationernes hus – som stadig bygges – skal være et samlingspunkt i byen, og er en del af en større byplanlægning.
  • UngFredensborg flytter ind i Galaxen i løbet af sommeren 2022. Dette sker, når Nivå Skole Syd skal nedrives. Skolen slås sammen med Nivå skole Nord.
  • Nivå Bibliotek forventes at kunne flytte ind fra sommer 2023. Her begynder den større renovation af det nuværende bibliotek.
  • Der er 2,4 mio. kr. til genhusningen. Budgettet er medregnet som en del af det større budget for Generationernes Hus.

Biblotek: Mindre plads til vores medarbejdere

Pladsen forbliver den samme for ungdomsklubben, mens biblioteket må vænne sig til færre lokaler.

– Det vil betyde ændrede arbejdsforhold, da der er mindre plads til rådighed, og bibliotekerne vil komme til at prioritere, hvad pladsen skal bruges til. Åbningstiderne planlægger vi at fortsætte med, skriver Tania Schwartz, som er bibliotekschef ved Fredensborg Bibliotekerne, i en mail til NetAvisen.

Der ligger tre andre biblioteker i kommunen: I Humlebæk, i Kokkedal og i Fredensborg.

–  Så der er mulighed for at lave arbejdspladser andre steder, hvis det kommer til at knibe på nødbiblioteket i Nivå, forklarer bibliotekschefen.

Hun uddyber dog ikke, om det allerede er planlagt.

– Det er først og fremmest vigtigt, at der bliver ved med at være en lokalt bibliotekstilbud i Nivå. Et sted, hvor borgerne kan hente bøger og andre materialer, og hvor vi – i byggeperioden – kan videreføre mange af de aktiviteter, som finder sted på Nivå Bibliotek, skriver hun.

Tania Schwartz understreger dertil, at biblioteket glæder sig til at dele lokaler med ungdomsklubben.

Byplan
Planlægning af Nivå bymidtes fremtid. Der er store planer om blandt andet nyt bibliotek, svømmehal og en ny skole.
Foto: Privat.

Ungdomsklub: Kvaliteten forbliver den samme

UngFredensborg bliver en af de nye beboere hos SFO’en. De skal altså dele lokalerne med Nivå Bibliotek.

– Vores generelle indstilling til genhusningsplanen er positiv. Vi kommer derhen, hvor vi skal være og får lov til at dele hus med biblioteket, fortæller Ditte Jespen Thielberg, konstitueret afdelingsleder for ungdomsklubberne i Fredensborg.

Hun forklarer også, at de i høj grad er blevet inddraget i genhusningsprocessen.

Læs også: Bibliotek skal genhuses i to år

Fremtiden for ungdomsklubben er dog noget mere uvis.

– Der er ikke lagt nogen plan for, hvad vi skal, når det hele er bygget færdig. Vi er ikke tænkt ind i det. Men det håber vi selvfølgelig, at vi bliver. Vi aner ikke, hvor vi skal være henne, når byggeriet er færdigt. Vi har dog en drøm om, hvor det skal være, hvis vi ikke er en del af det nye byggeri, fortæller Ditte Jespen Thielberg.

Hun vil dog ikke oplyse, hvor de drømmer om at flytte hen, da planerne stadig er under forhandling.

Sådan gjorde vi: En dagsorden fra et møde blandt økonomi-, børne og ungdom- og kulturudvalget fortæller om genhusningen. Faktaboksen er skrevet ud fra de informationer. Interview med SFO leder og ungdomsklubsforman er foretaget telefonisk. Biblioteket er vendt tilbage på min spørgsmål skriftligt.