Cykelforening for ældre fejrer 4-års fødselsdag

‘Cykling uden alder’ fylder fire år dette forår (Foto: Cykling uden alder).

‘Cykling uden alder’ kan i år fejre 4 år med vind i håret, pynt på cyklen og flag i hånden, når de ældre og frivillige tager ud i det blå den anden weekend i april.

Når man når en vis alder, kan det gå ud over bevægeligheden, og livet på et plejehjem kan derfor godt gå hen at blive isoleret fra omverdenen. Det prøver initiativet ‘Cykling uden alder’ at gøre noget ved.

I løbet af de 4 år, har ‘Cykling uden alder’, i udlandet kendt som ‘Cycling Without Age’, spredt sig til i alt 29 lande.

– Det viser, at det ikke kun er cykeltossede Danmark, som har interesse i det her, men at det har en universel værdi på tværs af landegrænser, siger Ole Kassow.

Ros og tillykke til projektet
Organisationen Ældre Sagen er glade for projektet og ønsker ‘Cykling uden alder’ tillykke med fødselsdagen. Ældre Sagen synes, det er et fantastisk projekt, som de støtter meget varmt. De synes, at ‘Cykling uden alder’ på flere måder er et rigtigt godt initiativ.

– Det, at de ældre kommer ud at cykle og oplever noget, kan give dem noget at glæde sig til, siger Olav Felbo, chefkonsulent hos Ældre Sagen.

Læs også: Dansk cykel-initiativ for ældre breder sig til hele verden

Ole Kassow, initiativtager til ‘Cykling uden alder, oplever mange af de ældre siger, at de bare gerne vil ud. De har en stærk trang til at komme ud og se noget andet, men har selv begrænsede muligheder.

– Generelt oplever vi, at de ældre er glade for at få stimuleret sanserne. At mærke vinden, regnen, sneen, duften af blomster og bare mærke, at de er i live. De ældre kommer ud og får relationer til nye mennesker, de falder i snak om det, de ser. De griner og fortæller historier, siger Ole Kassow.

Ny måde at tænke velfærd
Olav Felbo fra Ældre Sagen fortæller, at han, ligesom Ole Kassow, oplever, at de ældre kan udvide deres netværk og skabe gode relationer, på cykelture med ‘Cykling uden alder’. Ole Kassow så gerne udviklingen på velfærdsområdet for ældre bevæge sig fra teknologiske velfærdsløsninger og mere over mod det, han kalder relationel velfærd.

– Jeg så meget gerne, at vi bruger relationer mellem mennesker til at skabe velfærd. Det tror jeg kan være med til at skabe et godt liv for de ældre. Den måde at tænke velfærd på, så jeg gerne inspirere andre områder, siger Ole Kassow.

Læs også: Ældre Sagen er bekymrede for reducering af tilsyn på plejehjem

Ældre Sagen er generelt positive overfor ‘Cykling uden alder’, også set som en del af fremtidig velfærd. De har dog et ønske for fremtiden.

– Vi kunne godt ønske os opmærksomhed på ældre, som bor hjemme. Mange enlige ældre, som ikke er på plejehjem med andre, kan være ensomme. De ville også kunne få stor gavn af cykelturene, siger Olav Felbo.

Weekenden den 7.-9 april fejrer ‘Cykling uden alder’ deres fødselsdag med ture i hele landet, læs mere på Facebook.