Danskerne skal motiveres – de bevæger sig ikke nok

Aktive Forårsdage Gentofte kommune
Aktiv Forårsdag i Gentofte Kommune 2023. FOTO: Gentofte Kommune

Synes du det er svært at leve op til minimumsanbefalingen for fysisk aktivitet, så er du ikke den eneste.

Det viser en ny undersøgelse som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Hjerteforeningen. Her fremgår det, at 58,6 procent af voksne danskere ikke er aktive nok, det svarer til 2,7 millioner mennesker. Af dem bevæger knap 1 million sig mindre end en halv time om ugen ved moderat til høj intensitet.

Ifølge WHOs anbefalinger skal voksne være moderat til hårdt fysisk aktive i mindst 150 minutter om ugen eller hårdt fysisk aktive i mindst 75 minutter om ugen.

Professor i psykologi for fysisk aktivitet og sundhed Cecilie Thøgersen-Ntoumani, fortæller hvilke sygdomme fysisk aktivitet kan forebygge.

– Det kan jo både være fysiske sygdomme som især cardio-muscular-sygdomme, altså hjerte-kar sygdomme, og det kan forbygge nogle former for cancer, faktisk en hel del, men ikke alle. Derudover kan det også forbygge psykiske sygdomme som angst og depression.

LÆS OGSÅ: Fysisk aktivitets påvirkning på kroppen

Flere initiativer 

I rapporten fra Hjerteforeningen, udgivet af Ritzau, udtaler Hanne Munk Scheller, seniorprojektleder i Hjerteforeningen, sig om behov for flere indsatser

–  Vi har behov for flere indsatser, som motiverer danskerne til at bevæge sig bare lidt mere

I Gentofte Kommune vil man gerne prøve at motivere borgerne til mere fysisk aktivitet, og derfor har man lavet arrangementet Aktive Forårsdage for ældre over 60 år, som startede i 2022 med et pilotprojekt, som nu er blevet udviklet videre.

– Målgruppen er 60+, fordi det er der i livet, at man nærmer sig et livsfaseskift. Du er stadig på arbejdsmarkedet, men du kan også godt se, at du måske skal stoppe med at bruge 40 timer af din uge på at arbejde, og som en skal fyldes ud med noget andet, fortæller Mia Schlichtkrull de Richelieu, specialkonsulent hos Gentofte Kommune.

Aktiviteter til Aktive Foråsdage
– Bridge og whist
– Senior Fitness test
– Ergometerroning
– Bordtennis
– Floorball
– Pickleball
– Seniorvolleyball
Og mange flere

Aktive Forårsdage afholdes i uge 18, hvor der vil være forskellige aktiviter hele hele ugen, og der er flere formål med arrangementet.

– Vi vil vise, hvor mange muligheder der er for at lave noget aktivt og lave noget sammen med andre i Gentofte Kommune. Derudover er det også, fordi der er et sundhedsperspektiv i det. Vi ved jo, at jo mere aktiv du holder dig, jo raskere vil du være i længere tid. Endelig har vores foreninger efterspurgt en anledning til at synliggøre og rekruttere nye medlemmer.

Gentofte Kommune håber, at de ved at lave et lidt uforpligtende og hyggeligt tilbud, kan få folk til at komme og prøve noget, som de normalt ikke vil få gjort.

I løbet af ugen har arrangementet 250-300 aktive, som åbner dørene eller er nede i Gentofte Sportspark og står for en aktivitet. De har kombineret en uge med åben hus hos de forskellige idrætsforeninger med en stor eventdag i gentofte Sportspark.

Aktive Forårsdage i Gentofte kommune 2022
Aktive Forårsdage i Gentofte kommune 2022. FOTO: Gentofte Kommune

LÆS OGSÅ: Nyt initiativ skal hjælpe børn og unge til fritidsaktiviteter

Alle skal have lov at dyrke motion 

Det er vigtigt, at alle kan være med på de aktiviteter, der tilbydes til Aktive Forårsdage.

Mia Schlichtkrull de Richelieu fortæller, at de har haft mange forskellige mennesker, og aldre, med til arrangementet, og at alle får noget ud af det.

– Det første år havde vi gæster, som kom ned i hallen med høje hæle, og de skulle jo lige finde ud af, hvad er det her for et koncept, fordi vi jo ikke havde tilbudt det før. Det samlede katalog spænder vidt, der er noget for enhver smag, vi har også gæster med på 90 og 93 år, som har fået meget ud af det. Og hvis du ikke er fyldt 60 år endnu, så er du også velkommen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.