Den nye lukkelov kan gå udover internethandlen

De mange butikker, der er begyndt at holde længe åbent, og muligheden for at købe alle tænklige varer om søndagen, kan få betydning for internethandlen. Det mener forbrugerekspert fra Syddansk Universitet Jan Møller Jensen.

"Web-shops har tidligere tjent på, at folk hellere ville sidde i ro og mag og vælge det rigtige TV på internettet, hvor de kunne sidde og læse om det fremfor at skulle skynde sig ned i en butik, inden den lukkede og ikke træffe den rigtige beslutning. Men nu, hvor der er mulighed for at handle til sent om aftenen og om søndagen, så er der mange, der hellere vil købe deres varer i butikkerne, hvor de fysisk kan se dem," forklarer han.

Nu er der tid til at gå i butikker
Efter den nye lukkelov blev indført d. 1 oktober i år, der indebærer, at butikkerne selv må styre deres åbningstider, er der mange butikker, der er begyndt at holde længe åbent samt har åbent om søndagen. Jan Møller Jensen tror især, at det, at der er mange butikker, der nu holder søndagsåbent vil have betydning for internethandlen.

"Nu har forbrugerne hele søndagen til at gå og kigge på varerne og tænke sig godt om, inden de vælger. Så derfor tror jeg, at det kan være med til, at butikkerne vinder nogle markedsandele tilbage fra internetbutikkerne," siger han.

Det, at de fleste forbrugerne har fri om søndagen og dermed tid til at handle, har ifølge Jensen før givet internethandlen en stor fordel. Men nu hvor butikkerne har åbent om søndagen, kan hele familien tage på shopping.

"Da der kun var hverdagene og lørdag til kl. 14 at handle i, var det sværere at få det til at hænge sammen for familierne. Og derfor var der mange, der tyede til internethandel. Nu kan familier sammen, stille og roligt gå i butikker om søndagen og handle."

Læs også: Storcentre: Søndagsåbent hver søndag er et hit

Det er især det, at forbrugerne "kan se varerne fysisk og får rådgivning af ekspedienter", der ifølge Jensen har betydning for, at forbrugerne vælger at handle i butikkerne i stedet for på nettet.


Jan Møller Jensen tror især, at det vil være web-shops, hvor man kan gøre store og vigtige køb som elektronik og møbler, der kommer til at lide pga. den nye lukkelov.

"De web-shops, der vil miste på det, vil være dem, der sælger elektronik og møbler. Sådan nogle ting, der ofte er en fælles beslutning mellem mand og kone. Nu kan de begge gå ned i butikken om søndagen og få rådgivning, og de har god tid til at blive enige og vælge, hvad de vil købe."

Uenighed om lukkelovens betydning for internethandlen
Ekspert i E-handel, Professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School tror ikke på, at butikkernes nye åbningstider kommer til at have den store indflydelse på internethandlen.

"Det man må formode, det er selvfølgelig, at det, at butikkerne har så meget åbent, bremser internethandlen. Men jeg tror nu ikke, det bliver ret meget. Det er klart, at det har været en torn i øjet, at vi skulle nå det hele lørdag formiddag inden kl 14, og det er selvfølgelig væk nu. Men jeg tror nu ikke, det er det, der bestemmer, hvorvidt folk køber på nettet eller i foretninger. Så jeg tror, det bliver marginalt.," siger han.

Internethandlen har ifølge Niels Bjørn-Andersen nogle fordele, som butikkerne ikke kan hamle op med. Det, der især er væsentligt, er, at "det er meget mere bekvemt og nemmere at handle på nettet."

Han fremhæver desuden det faktum, at de varer, forbrugerne køber på internettet, bliver leveret.

"Der er en ting, der er meget rar ved e-handel, og det er, at varerne bliver bragt hjem til dig. Hvis det er en vaskemaskine eller tørretumbler eller sådan noget, så er det jo rigtig rart at få bragt hjem."

Han mener også, at internethandlens kundevenlige returret har betydning.

"På nettet er der jo returret. Det har vi ikke, hvis vi tager varen med hjem fra forretningen, så kan man ikke returnere, og det er en meget vigtig faktor. Tit laver vi impulskøb, og når vi så kommer hjem, så opdager vi, at der er et andet sted, vi kan få det billigere," siger han.

På nettet er der ifølge Niels Bjørn-Andersen desuden et større udvalg af varer, og det er lettere at sammenligne varernes priser.

"Typisk kan man på internettet få mange forskellige slags i stedet for de tre, som forretningen har valgt at have. Nok vil der ofte være en fysisk butik, der er billigere end nettet, fordi man nu har slagtilbud eller noget. Men på nettet kan man meget simpelt sammenligne priser og finde den billigste vare. Og den billigste vil typisk være billigere end det, man kan finde i en fysisk forretning."

Til gengæld giver han Jan Møller Jensen ret i, at " det at gå ned og føle på varen og tale med en ekspedient, som ved noget om varen, taler for den fysiske butik. Og der er det jo så op til den fysiske butik at sørge for at have en god sælger," mener Niels Bjørn-Andersen.
 

Læs også: Ny lukkelov fører til flere impulskøb