Ekspert: Party-scanner vil skabe unødig frygt

'Party-scanner' kan skabe frygt for drugrape, mener psykolog.
‘Party-scanner’ kan skabe unødig angst for drugrape blandt unge, mener psykolog.

En party-scanner vil øge angst og utryghed, hvis den skal medbringes på byture, for den vil minde om, at man potentielt set kan blive udsat for en drugrape, mener ledende psykolog og daglig leder ved Center for Voldtægtsofre i Aarhus, Anja H. Jensen.

Netop nu arbejder firmaet Mercom A/S på at udvikle en såkaldt ’party-scanner’, der lynhurtigt kan opfange, om der er kommet stoffer i drinks. Den skal hjælpe med at forebygge drugrapes i nattelivet. Men scanneren vil skabe en mistillidskultur, vurderer  Anja H. Jensen.

– Sådan en scanner giver et vældigt fokus på, at man kan blive udsat for drugrapes, så man skal være meget opmærksom på, hvad man sætter i gang. I betragtning af hvor få, der bliver udsat for drugrape, bør man overveje, om det er en god idé at opfordre unge til at bruge sådan en scanner, siger Anja H. Jensen.

Den kritik forstår direktør for Mercon A/S, Ulrik Merrild, ikke.

– Der er allerede stor fokus på drugrape blandt unge og deres forældre, og en undersøgelse, vi har foretaget, viser, at der nok vil være stor efterspørgsels på sådan en scanner, siger Ulrik Merrild.

Skræmte piger

Mercom A/S regner med at have sensoren færdig til efteråret 2013, og arbejder på, at den kan blive så lille, at den nemt kan medbringes i håndtasken eller bæres som et armbånd. Anja H. Jensen ser dog ulemper ved, at fremtidens accessory bliver en ‘party-scanner’.

– Nogen piger kommer til at være bange, når de skal i byen, og så skal de have deres sensor med. Det er jo ikke fedt, at vi som kvinder går og er bange siger Anja H. Jensen.

Men Ulrik Merrild mener ikke, at man kan tage tie problematikken med drugrapes ihjel.

– Man løser ikke problemet ved at dysse det ned. Det gør man simpelthen ikke. Man løser det ved at få offentlighed omkring det, så kan man gøre noget ved det. Det kan godt være, at nogen bliver bekymret, men samtidig vil andre bliver mere opmærksomme og undgå at ende som ofre for drugrape, siger Ulrik Merrild.

Læs også: Party-scanner skal forhindre drugrape

»Glimrende at give unge en scanner«

Oversygeplejerske, Lone S. Hedemand, der er leder af Center for Voldtægtsofre i Odense, mener i modsætningen til Anja H. Jensen, at scaneren kan være en fin metode til forebygge drugrapes.

– Hvis den virker, så synes jeg da, at det lyder ganske glimrende at give unge piger en scanner. Jeg kan ikke se, at det kan skade noget som helst, siger Lone S. Hedemand.

I Odense har man erfaring med, at  de voldtægter, der er sværest at bearbejde, netop er dem, hvor man ikke er ved bevidsthed under overgrebet. Derfor mener Lone S. Hedemand, at det er en god idé at få en scanner på markedet, der kan virke forebyggende mod drugrapes.

– Det er enormt svært at kortlægge omfanget af en drugrape. Det, at man kun har fornemmelse af overgrebet, er rigtig skidt for ens psyke og meget svært at bearbejde, forklarer Lone S. Hedemand.

I Odense modtager Center for Voldtægtsofre hvert år mellem fem til ti unge, der har været udsat for drugrape. Men formodentligt er der reelt flere unge, der bliver ofre for drugrape, da mange aldrig henvender sig til centret, fortæller Lone S. Hedemand.