EU-kandidater: Sådan undgår vi at udhule den danske velfærd

Der er mange bud på, hvordan EUs fremtid skal se ud
Der er mange bud på, hvordan EUs fremtid skal se ud

58 procent af den danske befolkning er utilfreds med, at EU-borgere har adgang til en række sociale ydelser i Danmark. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. I den forbindelse har NetAvisen talt med tre kandidater, som stiller op til EU-parlamentsvalget til maj, om deres visioner for at undgå at udhule den danske velfærd; Teis Volstrup fra SF, Githa Nelander fra Dansk Folkeparti og Troels Juel fra Folkebevægelsen mod EU.

”De grådige arbejdsgivere”

Spidskandidat for SF-Ungdom, Teis Volstrup, erkender, at det er vigtigt at sætte ind mod en udnyttelse af det danske velfærdssystem. Han forstår danskernes bekymring og understreger, at den skal tages alvorligt. Desuden skal der sættes ind dér, hvor det er muligt.

– Jeg tror ikke at problemet er, at en polak sidder og spekulerer i, hvor han tager hen og får mest udbetalt i børnecheck. Det store problem er, at der er en dansk arbejdsgiver som tænker: hvordan får jeg hevet en polak op, og får ham bildt ind, at en del af hans løn er at få børnecheck, siger Teis Volstrup.

Han mener, at ansvaret primært hænger på de danske chefer, og at det er dér, der skal sættes ind. Dog skal man have in mente, at debatten skal nuanceres, da udenlandsk arbejdskraft også kan udnytte systemet.

Med åbne grænser mister vi kontrollen. Genindfør grænsekontrollen.
Githa Nelander, Dansk Folkeparti

Sociale klausuler

– Vi skal sikre, at de grådige arbejdsgivere ikke udnytter de villige og billige arbejdstagere via initiativer omkring social dumping. Vi skal sørge for, at alle er på dansk løn- og arbejdsvilkår. Derfor må vi stille krav om sociale klausuler, der eksempelvis kunne indeholde krav om at overholde danske overenskomsters løn-og arbejdsvilkår.

Ifølge Teis Volstrup skal man ikke glemme, at proportionerne skal med i debatten. Da det er umuligt at tage højde for alle dimensioner, er det svært at generalisere. Men ikke desto mindre mener han, at man løser en stor del af problemet ved at sætte ind mod arbejdsgiverne.

– Dernæst skal vi løfte den politiske debat i Europa om, hvad arbejdskraftens frie bevægelighed skal indebære. Den debat skal vi turde tage, fastslår han.

Læs også: EU-parlamentarikere giver råd til kommende kollegaer

“En tag-selv butik”

Githa Nelander fra Dansk Folkeparti mener derimod, at den fremmede arbejdskraft i høj grad er skyld i problematikken og ønsker mindre EU.

– Ansvaret ligger ikke kun hos arbejdsgivere, men også hos de udenlandske arbejdere. Selvfølgelig udnyttes det her.

Mange  europæiske gæster udnytter systemet bevidst, udtaler hun, men fastslår samtidig, at man ikke kan bebrejde dem det.

– De fleste af dem er velfærdsturister. Jeg kender nogle som bor på Lolland. De ved godt, at de får en lav timeløn. Omvendt tjener de mere på velfærdsydelserne end på at arbejde. Det ved de også godt. Men man kan ikke klandre dem for det. I dag er det en tag-selv butik, siger Githa Nelander.

EU har for meget indflydelse på det danske velfærdssystem. Derfor skal der tages ekstra forbehold i forhold til EU-samarbejdet for at imødegå problemet. Det er et slag som skal tages i Folketinget, lyder det fra DF’eren.

 EU systemet er indrettet på sådan en måde, at det er tilladt at undergrave danske lønninger
Troels Juel, Folkebevægelsen mod EU

Grænsekontrol på ny

– Vi må melde os ud på nogle punkter i forhold til arbejdsmarkedet og overveje, hvor meget vi vil deltage. Vi må for eksempel tage nogle forbehold i forhold til sociale ydelser.

Samtidig foreslår Githa Nelander, at Danmark skal trække sig ud af Schengen samarbejdet, der fjerner grænsekontrollen mellem en række europæiske lande. En aftale som besværliggør kontrol af, hvem der har ret til danske ydelser.

– Med åbne grænser mister vi kontrollen. Genindfør grænsekontrollen. Så ville vi kunne styre, hvor mange arbejdstagere der kommer ind i landet.

Se: Unge ligeglade med Europa-Parlamentet

”Velfærdsforbehold vejen frem”

Troels Juel fra Folkebevægelsen mod EU ser situationen fra et andet perspektiv. For ham at se ligger problemet et helt andet sted.

– Ansvaret ligger hos arbejdsgivere og EU-lovgivningen. Problemet er ikke, at den enkelte polak søger arbejde i et andet land. EU systemet er indrettet på sådan en måde, at det er tilladt at undergrave danske lønninger, udtaler han og tilføjer, at et velfærdsforbehold er vejen frem.

Den danske indflydelse på dette punkt skal derfor fremmes. Problemet er, at EU fungerer som overdommer. I forlængelse af hvad Githa Nelander mener, forklarer Troels Juel, at Danmark selv skal definere arbejdskraftens adgang til sociale ydelser.

Dansk bestemmelse

– Konkret skal Folketinget selv bestemme, hvordan velfærdssamfundet indrettes. Jeg går ikke ind for, at man har ret til at sende børnepenge ud af landet. Jeg går ind for, at Folketinget bestemmer hvem der har ret til børnepenge, selvom udenlandsk arbejdskraft skal have gode rettigheder.

EU’s indre marked medfører en række problemer, og topstyringen kommer ikke det danske samfund til gode, fortsætter Troels Juel. Men han tror på, at udviklingen kan vendes.

– Der skal støttes op om vores fagforeninger, som fokuserer på social dumping. Og så vil vi i Folkebevægelsen mod EU benytte os af EU parlamentets talerstol for at sætte fokus på det her, konkluderer han.