Facebook-opslag hjalp Nadja gennem sin ensomhed

Nadja Butzkowsky til ridning. 
Foto: Mielle Randrup, MRandrup – Photography.

Nadja Butzkowsky sad hjemme i sin lejlighed. Det gik op for hende, at hun var ensom og ikke længere havde en vennekreds. Hun var for nyligt flyttet til Slagelse og kort tid efter, gik hendes forhold i stykker. Voksenlivet havde i Nadja Butzkowskys tilfælde ikke budt på varige venskaber, på trods af et arbejde i restaurantionsbranchen og en mangeårig hobby i form af ridesport.

For Nadja Butzkowsky har tilværelsen ikke altid været nem. Folkeskolen bød på mobning, lavt selvværd og få venner. Med sin ADHD-diagnose har hun ofte haft en følelse af ikke at være god nok eller værdifuld som ven.

– Jeg blev mobbet meget gennem hele min folkeskoletid, og jeg har ofte fået at vide, at jeg ikke er god nok. Ensomheden har gjort de svære perioder endnu sværere, fordi jeg har siddet alene og overtænkt alting. Jeg er meget sensitiv, så det blev til en ond cirkel, hvor jeg vendte mine tanker indad, hvilket blev til selvhad til sidst, siger Nadja Butzkowsky.

LÆS OGSÅ: Unge i Rødovre Kommune kæmper med stress, angst og ensomhed: »Det her kan vi jo slet ikke leve med« 

Fakta om ensomhed 

– Ensomhed forekommer hyppigere blandt kvinder end mænd

– Ca. 8% af den danske befolkning føler sig ensomme

– Ensomhed kan have betydning for ens helbred. Forskning viser en sammenhæng mellem ensomhed og psykiske og fysiske sygdomme

– Ensomhed koster samfundet over 7 mia. kr. årligt i form af indlæggelser, sygefravær og tabte leveår

Kilde: Mary Fonden og Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer, Sundhedsstyrelsen 2023.

»Gu’fanden om jeg skal sidde herhjemme alene«

På trods af Nadja Butzkowskys tankemylder og forliste forhold, var hun opsat på at gøre noget ved sin situation.

– Jeg følte mig ensom og havde brug for at komme ud og møde nogle nye mennesker. Og så tænkte jeg, at jeg simpelthen ikke skal sidde herhjemme alene. For bare få år siden havde jeg aldrig skrevet sådan et opslag, men jeg tænkte – det kan ikke skade noget, siger hun.

I to forskellige Facebook-grupper for borgere i Slagelse skrev Nadja Butzkowsky for ca. to uger siden sine opslag. Hun skrev, at hun var nylig single og manglede venner. De efterfølgende reaktioner og beskeder i hendes indbakke var mildest talt overvældende.

– Jeg har nok fået omkring 150 kommentarer og 300 likes i alt. Jeg har fået så mange henvendelser og beskeder, at jeg næsten ikke har haft tid til at se dem alle. Men jeg har fundet en håndfuld mennesker, som jeg skriver og ses med på næsten daglig basis. Jeg har allerede været i byen med flere og skal til koncert på lørdag med en af dem. I dag skal jeg faktisk også spise sammen med en ny veninde, siger hun.

Selvom det er skræmmende at række ud, skal man gøre det alligevel

Ensomhed kan være tabubelagt, selvom de fleste oplever følelsen på et eller andet tidspunkt i livet. Det kan virke uoverskueligt at tale åbent om det og opsøge nye venner, men for Nadja Butzkowsky har modet båret frugt.

– Det har givet mig så meget. Selvom det virker skræmmende, skal man række ud alligevel. Men man skal også være klar til det. Det var rart, at jeg kunne lære mennesker at kende over skrift, inden jeg mødte dem. Jeg kan godt have svært ved at komme ud i en stor gruppe på én gang, så et opslag på Facebook var en langt bedre måde for mig, siger hun.

LÆS OGSÅ: Lokale fællesskaber skal modarbejde stigende ensomhed blandt ældre 

Det handler om at skabe tillid og tryghed

Nadja Butzkowsky er ikke alene. Ifølge Rita Jeppesen, aktivitetsleder i Røde Kors i Slagelse, benytter flere borgere sig af deres tilbud målrettet ensomme voksne. I Røde Kors i Slagelse har man flere initiativer til ensomme, men Værket, som er en netværksgruppe for voksne, henvender sig specifikt til ensomme mellem 30-60 år. Grupperne består af 8-10 personer og to frivillige fra Røde Kors – grupperne mødes én gang om ugen i ca. to timer. Og Rita genkender Nadja Butzkowskys tøven med at møde nye mennesker.

– Den beskrivelse hun kommer med, kender jeg udemærket. Nogle fortæller mig, at de måske har gået i flere måneder og samlet mod til sig. Derfor holder to frivillige altid en forsamtale med personen, hvor det væsentligste for os er at skabe tillid og tryghed. Vi fører ikke journal eller referat på nogen måde, så man kan tale helt frit. Vores vigtigste mål er at møde mennesker, hvor de er, siger Rita Jeppesen.

Rita Jeppesen fremhæver vigtigheden i, at man tager ensomhed alvorligt uanset alder og tilbyder hjælp til de ensomme mellem 30-60 år.

– Det er klart min opfattelse, at hvis du er ensom og ikke får gjort noget ved det, så bliver du simpelthen syg. Derfor er det vigtigt, at kommunen og frivillige organisationer går sammen om, at få ensomme borgere ind i nogle aktiviteter, så de kan få et nyt og positivt livssyn. Der er masser af tilbud til de unge og ældre, men lige netop denne aldersgruppe blev man først gjort opmærksom på i 2014 i samarbejde med Mary Fonden og Røde Kors, siger hun.

Netværksgrupperne i Slagelse er ikke længere støttet af Mary Fonden, men Røde Kors har valgt at fortsætte initiativet, da der fortsat er behov for møderne.

Sådan gjorde vi: Journalisten stødte på Nadjas Facebook-opslag i gruppen “Hvad sker der i Slagelse?”, og kontaktede hende over Messenger. Derefter undersøgte journalisten hvilke organisationer i Slagelse, der beskæftiger sig med ensomhed og kontaktede Rita Jeppesen fra Røde Kors. Begge interviews blev foretaget telefonisk.