Flere unge kvinder end mænd har ondt i psyken

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Usikker, ensom, deprimeret og trist. Mere end hver sjette unge kvinde har det psykisk dårligt. Det er dobbelt så mange som hos de unge mænd, hvor cirka hver 12. ikke trives. Det viser tal fra undersøgelsen Danskernes Sundhedsprofil 2013, der er lavet af Sundhedsstyrelsen.

Krav om succes 

At der er flest unge kvinder, der har det psykisk dårligt, skyldes, at de i højere grad end mændene har forventninger til sig selv, som kan være svære at leve op til, mener Torben Bechmann Jensen, der er professor i psykologi ved Københavns Universitet.

– Der er et pres på de unge kvinder, dels fra dem selv, men også fra omgivelserne. De stiller særligt store krav om at klare sig godt og få succes på alle fronter i livet. De skal have en god uddannelse, karriere, de rigtige venner, en mand og børn. De har store drømme og det er ikke altid, at livet svarer til forventningerne, siger Torben Bechmann Jensen.

Mændenes forventninger svarer bedre til virkeligheden, og de sigter ikke efter at være succesfulde på alle områder, mener Torben Bechmann Jensen.

Læs også: Forsker: Piger skal støttes mere end drenge

Flere kvinder søger hjælp

Ungdomsrådgivningen Ung på Linje, der er en del af Ungdommens Røde Kors, har en telefonlinje og en chat, hvor unge kan tage kontakt, hvis de ønsker støtte og rådgivning. De oplever, at markant flere unge kvinder henvender sig.

I 2013 henvendte 2107 unge kvinder sig til ungdomsrådgivningen, mens antallet af mænd var 645.

– Pigerne har dårligt selvværd. De er bange for at være forkerte og utilstrækkelige. Drengene bekymrer sig ikke lige så meget om alting, de er mere selvsikre end pigerne, siger Sidsel Nygaard, der er projektleder for Ung på Linje.

De unge mænd og kvinder har forskellige problemer.

– Når pigerne ringer, vil de gerne bekræftes i, at de er gode nok. De vil høre, at de ikke er forkerte og anderledes end alle andre. Drengene har tit et konkret problem, som de vil have hjælp til. For eksempel en pige som de synes er sød, fortæller Sidsel Nygaard.

Sundhedsstyrelsens undersøgelse

  • Undersøgte det psykiske helbred blandt unge i alderen 16-24 år.
  • 16.209 unge mennesker deltog.
  • 17,5 procent af kvinderne har det psykisk dårligt.
  • 8,2 procent af mændene har det psykisk dårligt.

Læs også: Psykisk sygdom har ingen pauseknap

På trods af at flest unge kvinder henvender sig, tror Sidsel Nygaard, at der er flere unge mænd, der ikke trives, end undersøgelsen viser. Drengene har sværere ved at tale om det, mener hun.

– Det er mere okay for en pige, at åbne sig og fortælle om, at de ikke er glade. Drengene skjuler og undertrykker det, og de er dårlige til at række ud efter hjælp og støtte, siger hun.