Formand for familieudvalg om udvidelser af daginstitutioner: »Det er en serviceforringelse, hvis du spørger mig«

LA frygter, at børnene vil få mindre plads at lege på, når man udvider eksisterende legepladser. Arkivfoto: NetAvisen

Selvom der i starten af april blev taget de indledende skridt til at udvide Solrøds daginstitutioner, er Regine Hovmøller, formand for familie- og uddannelsesudvalget (LA), kritisk over for udvidelserne og den politiske aftale, som ligger bag. 

– Jeg synes, man skal tænke på andre måder end at presse flere børn ind i de eksisterende institutioner. Børn er forskellige, mens nogen trives i store institutioner, trives andre bedst i mindre, siger hun.

Der er i kommunens budget afsat 5,2 millioner kroner til udvidelserne, og pengene falder på et tørt sted. Kommunen har over længere tid været presset af mange tilflyttende børnefamilier, og står nu over for en situation med et stigende antal nyfødte og et stadig uvist antal kommende ukrainske flygtninge.

Det får det Konservative Folkepartis byrådsmedlem og næstformand for familie- og uddannelsesudvalget, Mads Silberg, til at kalde den nuværende situation “et akut problem, som skal løses her og nu”. Han mener af samme grund ikke, at man kunne stemme imod udvidelserne:

– Hvis vi stemte imod at udvide institutionerne, så ville vi udelukke en af løsningsmulighederne, og det synes jeg ikke, vi burde, siger han.

Læs også: Strandvillaer rimer ikke på Solrød Center

Pragmatiske udvidelser

Regine Hovmøller (LA) anerkender også, at der er et behov for mere kapacitet nu set i lyset af Solrøds fødselstal, fertilitet og kommende ukrainske flygtningebørn.

– Pengene kan bruges bedre end på mursten, siger Regine Hovmøller (LA) om den kommende daginstitution i strandområdet.

Hvis det stod til hende, ville hun hellere løse kapacitetsudfordringen på en måde, hvor man kan få “mere varierede tilbud”, og hvor udearealerne ikke bliver påvirket:

– Udearealerne følger ikke med, når de eksisterende institutioner udbygges, og flere børn kommer til. Dermed får børnene mindre udeareal per barn. Det er en serviceforringelse, hvis du spørger mig.

I stedet mener Regine Hovmøller, at man kunne bruge pengene bedre end på udvidelser:

– Hvis man bygger en ny institution ved moderne modulbyggeri, så kan man lynhurtigt skaffe mere plads. Skulle man på sigt ikke have brug for bygningen længere, kan den frasælges eller flyttes derhen, hvor der måtte være brug for den, da bygningen her er fleksibel, siger hun. 

Heller ikke Mads Silberg (Kons.) er begejstret for de kommende udvidelser:

– Det er ikke ud fra min gode vilje at gå med til at udvide de allerede eksisterende institutioner, men ud fra et pragmatisk syn på det, siger han.

Mads Silberg (Kons.) fremhæver, at der kommer en løsning på kapacitetsproblemet i maj måned.

– Det bliver nok noget med en midlertidig pavillonløsning og fremskrivning af den nye institution, siger han.

En aftale på forkant, men under kritik

En af dem som har siddet for bordenden af den politiske aftale, som udvidelserne også er en del af, er viceborgmester Jonas Ring Madsen (S). Han ser aftalen som den optimale løsning på daginstitutionernes kapacitetsproblem.

– Aftalen vil bringe os på forkant. Man har hele tiden måtte løbe efter og bruge løsninger som udegrupper og for lange spidsperioder, som ikke var helt langtidsholdbare, fordi vi var for pressede på plads og pasningsgarantien, siger han.

Læs også: Solrød kommune har flest elever i klasserne

Et af de to partier som stemte imod udvidelserne, og står udenfor den politiske aftale, er Liberal Alliance. Med i den store politiske aftale, som vil afsætte mere end 50 millioner kroner til at skabe 386 pasningspladser i Solrød frem mod 2025, er Socialdemokratiet, Konservative Folkeparti, Venstre og Havdruplisten. I aftaleteksten er afsat 35 millioner kroner ud af 50 millioner kroner til en ny integreret daginstitution i strandområdet.

Sådan skal de mere end 50 millioner kroner bruges i den politiske aftale

● Udvidelser og kapacitetsforbedringer med 5.2 millioner kroner afsat (estimeret 36 pladser). Blandt andet af en af Solrød kommunes mest eftertragtede daginstitution, Tryllehytten, med op til to nye grupperum, et ekstra grupperum i Parkbo og flere garderobepladser i Børnenes Idrætshus og i Egebo.

● Udvidelse af naturbørnehaven med en estimeret udgift på 5.5 millioner kroner (estimeret 50 pladser). Udvidelse og forbedring af eksisterende forhold, som senest skal være færdig i 2023.

● Ny integreret daginstitution i strandområdet med 35 millioner kroner afsat (estimeret 150 pladser). Institutionsbyggeriet er fremrykket fra 2024 og forventes færdigt i 2023.

● Midlertidig pavillonbyggeri med en estimeret udgift på 4-6 millioner kroner (estimeret 150 pladser). Løsningen forventes at være midlertidig, og tages i brug, hvis der bliver et stigende kapacitetsbehov i forbindelse med de kommende ukrainske flygtninge.

Kilde: Partiernes forligstekst og kommunens egen pressemeddelelse fra den 30. marts 2022

Selvom den nyligt afgåede formand for partiet, Regine Hovmøller (LA), er enig i, at man bruger pengene bedst på at bygge en ny instititution, er hun ikke enig i aftalens fordeling af penge. Hun mener, at “pengene kan bruges bedre end på mursten”.

Som svar på hvorfor man har valgt at bruge størstedelen af pengene på at bygge en ny institution, svarer Jonas Ring Madsen:

– De 35 millioner kroner er afsat for at sikre kvaliteten. Aftalepartierne er enige om, at det er den bedste måde at bygge daginstitutioner med højest kvalitet, og så koster det mere end at bygge billigere og kortsigtet.

Den nye institution forventes at stå klar i 2023, men står stadig til forhandling i maj måned. Hverken Tryllehytten eller Parkbo, som står til at blive udvidet, har ønsket at kommentere på de kommende udvidelser og eventuelle pavillonløsninger.

Sådan gjorde vi: Idéen opstod af et referat af et byrådsmøde om igangsatte forberedelser på at udvide Solrøds daginstitutioner. Kilderne blev alle interviewet over telefon.