Forsamlingsforbud og krav om mundbind: Hillerød Camping holder corona på afstand

Hillerød Camping oplever ikke, at restriktionerne er en forhindring for deres campister.
Foto: Hillerød Camping

Lukkede aktivitetsrum, forsamlingsforbud og begrænsninger på antal kunder i butikkerne. De danske campingpladser har igen i år været nødt til at åbne op med en lang række restriktioner, men umiddelbart er det ikke noget, der bekymrer hverken campingpladserne eller deres campister.

Ved Hillerød Camping har de taget nogle ekstra forbehold for at sørge for, at campisterne bruger de fælles arealer mindst muligt. På deres hjemmeside, hvor campisterne kan læse om Covid-19 retningslinjerne, der er gældende for campingpladserne, opfordrer campingpladsen også deres campister til at bruge toiletterne i egne vogne. Campingpladsen har også lagt karklude i køkkenerne, som campisterne skal bruge. Karkludene bliver vasket mellem hvert brug.

Ifølge Annette Quist, lejrchef for Hillerød Camping, har de generelt meget fokus på rengøring på campingpladsen.

– Vi gør ekstra rent, og vi bruger derfor også ekstra ressourcer på rengøring. Vi bruger også ressourcer på god skiltning på pladsen, samt masser af håndsprit og sæbe, siger Annette Quist.

Hun fortæller også, at de på campingpladsen har implementeret flere nye tiltag. De har blandt andet lavet udendørs brusere og håndvaske samt et udendørs pissoir. Det er både for at få fordelt campisterne bedre og få dem udenfor, de har lavet tiltagene.

Læs også: Camping-drama: Bøde, tyveri og 2.700 hjælpere

Her er nogle af de gældende retningslinjer for campingpladser:

  • Campingpladser må godt holde åbent.
  • Visse tilhørende aktiviteter som fx legeland, badeland, spillehaller mv. skal holdes lukket for offentligheden.
  • Restauranter og caféer må holdes åbent med henblik på salg af mad og drikkevarer, der ikke indtages på steder (take-away).
  • Det er også lovligt for andre lokaler på campingpladser eller feriecentre såsom kiosker, fælleskøkken samt bad- og toiletfaciliteter at holde åbent.
  • Der skal i enhver bygning med offentlig adgang afsættes 7,5 m2 gulvareal pr. person.

Kilde: coronasmitte.dk

Annette Quist siger desuden, at de på Hillerød Camping kun lukker få dagsgæster ind, for at de kan holde styr på, hvor mange, der er på pladsen, samt hvem der har brugt toilet- og køkkenfaciliteterne.

– Det gør det nemmere i tilfælde af smittetilfælde, at vi hurtigt kan finde frem til, hvem der har været på pladsen, siger hun.

Generelt synes hun, at campisterne er gode til at fortælle, når de oplever symptomer, og de ringer også tilbage med svar på PCR-testen dagen efter. Campingpladsen har dog endnu ikke oplevet, at nogen af gæsterne har været smittet.

Professor: tag forbehold

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, mener, at der altid vil være en vis risiko forbundet med steder, hvor personer, der ikke ser hinanden til daglig, samles. Det gælder også campingpladserne.

– Camping er ikke anderledes end så mange andre steder. Så længe man er samlet, er der jo en vis risiko, siger han.

Han lægger også vægt på vigtigheden af, at campisterne overholder forsamlingsforbuddet.

– Camping handler jo på den ene side om, at man er sammen med sin familie, men det handler på den anden side også om at mødes med hinanden på tværs af vognene. Derfor er det også ekstra vigtigt at tænke sig om, inden man mødes med andre folk på campingpladsen, siger han.

Læs også: Trafikforsker: Højere fartgrænser for campingvogne udfordrer trafiksikkerheden

Selvom campisterne for det meste skulle holde sig for sig selv, er der stadig én ting, der bekymrer Jan Pravsgaard Christensen: de fælles faciliteter.

– Den største risiko er de fælles faciliteter; toiletter, køkkener og så videre. Selvom der bliver gjort rent, kan man aldrig være hundrede procent sikker. Derfor vil der også stadig være en risiko på trods af de forbehold, der bliver taget, siger Jan Pravsgaard Christensen.

DK-CAMP er ikke bekymret

Hos DK-CAMP, der er en sammenslutning af mere end 220 campingpladser over hele Danmark, mener de heller ikke, at der er anledning til stor bekymring eller ekstra mange spørgsmål. Maria Nielsen, sekretariatschef ved DK-CAMP, fortæller, at campingpladserne umiddelbart ikke virker nervøse for øget smitte.

Statistik om camping:

Hvor mange campingpladser er der i Danmark?

  • 182 med over 75 enheder. Danmarks Statistik medtager kun pladser over 75 enheder.
  • Ved DK-CAMP er der 229 danske campingpladser tilmeldt.

Hvor mange overnatninger havde de danske campingpladser i henholdsvis 2019 og 2020?

  • 2019: 7.840.709
  • 2020: 8.732.345

Kilder: Danmarks Statistik og DK-CAMP

– Vi har ikke hørt meget usikkerhed omkring smittetrykket på campingpladserne. Usikkerheden ligger mest tilbage sidste år, da retningslinjerne blot var på vej, siger hun.

Maria Nielsen forklarer, at DK-CAMP ikke er bekymret, dels på grund af campingpladsernes evne til hurtigt at tilpasse sig de gældende retningslinjer.

– Campingpladserne skulle ret hurtigt sidste år finde ud af, hvilke retningslinjer, de ville have, på de forskellige campingpladser. Og man kan sige, at når de åbner nu her, tager de forbehold, de hele tiden har skulle tage, og tilpasser sig de nye rammer med afstandskrav. Det giver ikke som sådan anledning til stor bekymring eller ekstra mange spørgsmål, siger Maria Nielsen.

Maria Nielsen fortæller også, at DK-CAMP jævnligt sender information om retningslinjer ud til campingpladserne, så de altid er opdateret.

Påsken var en succes

Ifølge Annette Quist har campisterne på Hillerød Camping umiddelbart opført sig pænt hen over påsken.

– Man kan mærke, at det er under huden på folk. De opfører sig pænt, så al cadeau til de gæster, vi havde i påsken. De tager hensyn. Og hvis der skulle være en, der lige glemmer at tage et mundbind på, er folk gode til at minde hinanden om det, siger hun.

Sådan gjorde vi: Journalisten er selv vokset op på en campingplads og har derfor indsigt i, hvordan tingene er foregået under corona. Ud fra dette undrede journalisten sig over, hvordan campingpladserne håndterer sæsonåbningen i 2021, samt hvor stor smitterisikoen egentlig er. Derfor tog hun kontakt til Hillerød Camping, DK-CAMP og en professor, der kunne fortælle noget om smitterisikoen på campingpladser.