Glæden med løbecykler til børn stiger i takt med markedet

Løbecykler er cykler til børn uden pedaler. Børnene løber så afsted med cyklen mellem benene. Foto: Andreas Mikkel, Forbrugerrådet Tænk, magasin juni 2013

Juleaften er der en god chance for, at der ligger en løbecykel under juletræet til en af familiens mindste.

Løbecyklen er pedalløse cykler til børn ned til cirka to år. Flere forhandlere oplever den stigende efterspørgsmål, og en af dem er firmaet Børn i Balance, der blandt andet sælger løbecykler.

Her har direktøren Jette Hjortshøj allerede nu oplevet en stigning på 28 procent i forhold til sidste års salg. Hun oplever, at forældre har fået øjnene op for løbecyklens muligheder:

– Folk finder ud af, at barnet får god balance af at bruge løbecyklerne. I gamle dage kørte børn på cykler med støttehjul, men det giver ingen balance, siger hun.

Også Kirsten Hermansen, indehaver af ABC Kids, oplever en stigende interesse. Da hun startede med at sælge løbecykler for 16 år siden, ville næsten ingen købe dem. Senere har forældrene fået øjnene op for løbecyklernes fordele, og salget steg kraftigt.

Vi oplevede, at vores datter blev frustreret, fordi pedalcyklen ikke virkede for hende. Så vi valgte at gøre brug af en løbecykel, så det at køre på cykel blev en positiv oplevelse for hende
Louise Jensen, mor til Laura på 5 år

Børnene kommer hurtigere på pedalcyklen 

En af fordele ved løbecyklen er, at børnene får trænet deres balance i en tidligere alder. Når børnene kører på pedalcykler med støttehjul, bliver trædebevægelsen trænet, før balancen gør.

– Men balancen kommer først og dernæst bevægelsen med at træde i pedalerne, forklarer Kirsten Hermansen.

Den lettere overgang fra løbecykel til pedalcykel oplever direktør i interesseorganisationen Cykelforbundet, Klaus Bondam.

– Overgangen fra løbe til pedalcykel bliver mere smertefri, og samtidig opdager barnet at kunne bevæge sig rundt uden forældrenes hjælp. Både børn og voksne har godt af at få ansvar og opdage, at de har styr på tingene, siger han.

For Louise Jensen, der er mor til Laura på fem år, var oplevelsen af succes særlig vigtig. Da Louise Jensen så, at Laura havde svært ved at komme i gang på pedalcyklen, gik valget i stedet på løbecyklen, for at få styr på balancen først og så arbejde med pedalerne bagefter:

– Vi oplevede, at vores datter blev frustreret, fordi pedalcyklen ikke virkede for hende. Så vi valgte at gøre brug af en løbecykel, så det at køre på cykel blev en positiv oplevelse for hende, siger hun.

Løbecyklen giver børnene dårlige bremsevaner

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for løbecyklerne. Charlotte Toudahl-Eskildsen, der er mor til Adam på 10 år og Albert på 5 år, der nu begge kører på pedalcykler, valgte bevidst ikke at købe en løbecykel til sine drenge. De fik både rig mulighed for at køre på dem i børnehaven, og Charlotte Toudahl-Eskildens oplever, at løbecyklerne hæmmer dem, når de skal over til pedalcykler:

–  Dét med balancen er jo rigtig nok. Men de vænner sig til at bremse med fødderne. I de perioder, de har brugt løbecykler meget, har jeg set, at de har valgt at tage fødderne ned fra pedalerne for at bremse, sige hun.

Klaus Bondam, direktør i Cykelforbundet, mener, at bremse med fødderne er en del af det at lære at køre på cykel. Fordi cyklen er et nyt redskab, hvor man skal lære alle de ting en cykel kan inklusiv at bremse med pedalerne.

Fakta om løbecykler

  • Man kan typisk få en løbecykel under 1.000 kroner
  • Løbecykler er typisk til børn mellem to og seks år
  • Bikester: De første cykler kom frem i 1800 tallet, og der var der heller ikke pedaler. Man skubbede sig i stedet frem med fødderne som på en løbecykel

Ud i trafikken

Løbecykler kan have en positiv effekt på, hvor trafikvante børnene bliver i en tidlig alder. Sådan lyder det fra Tina Valter Olsen, projektleder hos Rådet for Sikker Trafik. Hun mener, at jo hurtigere børn kan komme ud i trafikken sammen med deres forældre, jo hurtigere lærer de trafikken at kende:

– Løbecykler er en god start på at komme ud og få øvet sig i at være i trafikken. Det er der, hvor børn lærer bedst. De lærer ikke noget af at sidde på bagsædet i bilen og blive kørt, siger hun.

Klaus Bondam mener også, at en hurtig start på cykellivet er med til at gære børnene mere cykelvante:

– Jo tidligere, man sætter sig op på en cykel, jo mere cykelvant og trafikvant bliver man. Så bliver det en god oplevelse at cykle, siger han.

Men det kan gå galt, fortæller Charlotte Toudahl-Eskildsen, mor til to. Hun har oplevet, at løbecyklen maskerer, hvor sikker barnet er i at bremse. I stedet er det meget tydeligt, om barnet er i stand til at bremse hårdt nok på en pedalcykel. Hvis ikke barnet bremser hårdt nok, kan det gå grueligt galt:

– Der var et barn i min søns børnehave, som fik hjernerystelse, da barnet styrtede på løbecykel, fordi det ikke kunne bremse, fortæller hun

Læs også: Opråb til forældre: Gør dit barn trafikklar allerede i børnehaven

Tina Valter Olsen mener, at det er vigtigt at træne med sit barn, inden man bevæger sig ud i trafikken. Barnet skal ikke kun være i stand til at holde balancen, men også være i stand til at forstå, hvornår barnet skal bremse, og hvad en kantsten betyder:

– Det er vigtigt, at man får trænet med barnet, både balance og at stoppe, så når man råder ‘stop’, så ved barnet, at det skal stoppe helt op, siger hun.

En løbecykel fungerer som legetøj og skal derfor køre på fortorvet ved siden af forældrene. Det er forældrene selv, der skal afgøre, hvornår deres barn er gammel nok til at komme i trafikken.

Sådan gjorde vi: Der er under artiklens udformning blevet kontaktet flere forhandlere, der ikke alle var villige til at komme ind på konkrete tal. Derefter blev der fundet forældre på facebook på diverse lokalgrupper.