Hele Danmarks Familieklub vil til Tårnby

Familieklubberne mødes til mad og andre aktiviteter hver 14. dag. Foto: Pressefoto, Hele Danmarks Familieklub

I Tårnby Kommune er der efterspørgsel på sociale fællesskaber for familier. Det vil organisationen ”Hele Danmarks Familieklub” gerne hjælpe med, men det kræver hjælp fra lokalsamfundet.

“Hele Danmarks Familieklub” er et civilsamfundsprojekt. Formålet er at styrke børnefamilier og skabe fællesskaber omkring samtale, aktiviteter og leg. I familieklubberne skaber de frivillige et frirum, og familierne skaber relationer på kryds og tværs. Det er et projekt der har været i gang i fem år og er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond.

Man har ikke altid overskud til at gå ud og møde en masse mennesker og danne nye relationer. Hvis hvis man er i samme båd, og har samme udgangspunkter og mødes i et fællesskab, så giver det bare mere mening
Ann Mari Mai, initiativtager

Hele Danmarks Familieklub

  • Findes i hele Danmark
  • Der er 8-9 familier i en klub ad gangen
  • Familierne mødes hver 14. dag i løbet af et halvt år
  • Organisationen bliver drevet af KFUM’s Sociale Arbejde i samarbejde med Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund (FDF) og KFUM Spejderne.
  • Bliver finansieret den A.P. Møllerske Støttefond.
  • De har i løbet af foråret 2022 startet 65 familieklubber op.

Cæcilie Løvstad, der er projektkoordinator i “Hele Danmarks Familieklub”, startede faktisk op i Tårnby i efteråret 2021. Desværre var der dengang ikke nok frivillige, der meldte sig, og projektet blev sat på pause.

– Vi startede et samarbejde med Tårnbyhuse, som gerne ville lægge lokaler til de mange familier på ventelisten, men vi kunne ikke skaffe frivillige, siger Cæcilie Løvstad.

Nu er der igen kommet håb, for de mange familier i Tårnby kommune. En lokal ildsjæl har valgt at tage sagen i egen hånd, og efterlyser frivillige til at hjælpe klubben. Denne lokale ildsjæl er Ann Mari Mai, skolelærer og mor til tre. Hun har i Facebook-gruppen ”Tårnby på tværs” eftersøgt frivillige til projektet i samarbejde med organisationen.

Hun går selv og håber på at blive en del af familieklubben, hvis der kan findes frivillige nok til at åbne den. Hun er alene med tre børn og ønsker at blive en del af et familienetværk, som ikke nødvendigvis stopper ved hjemmets fire vægge.

– Man kan godt blive ret ensom som voksen, selvom man har masser af kontakt til andre børn og kollegaer. Det er ikke nemt at få venner, når man er voksen. Man kan sagtens møde en masse kollegaer, men at mødes privat med folk, er et større skridt at tage, siger Ann Mari Mai

For hende handler det især om, at hun som fraskilt ofte står alene med børnene efter arbejde. Hun mener ikke, at man bare kan melde sig ind i en syklub eller gå til blomsterbinding. Det er nemt nok hvis man bare er sig selv.

– Udfordringen ligger i, at jeg er sammen med mine børn altid og så kan jeg ikke bare gå ud og møde nye mennesker, for det kræver at det er et fællesskab hvor folk kan rumme, at man har sine børn med og at man ikke er et par, siger Ann Mari Mai

læs også: Kritik af ny lov om børnecheck: Mor og far ligestilles på bekostning af børnene

Hele Danmarks Familieklub lægger stor vægt på, at alle typer familier er velkomne. Ifølge Cæcilie Løvstad er der ingen krav til familierne. Det kan både være forældrepar, alene-forældre og alt i mellem. Det synes Ann Mari Mai er vigtigt. Hun mener nemlig, at det er en anden konstellation man er i, når man er alene med børn.

– Man har ikke altid overskud til at gå ud og møde en masse mennesker og danne nye relationer. Hvis hvis man er i samme båd, og har samme udgangspunkter og mødes i et fællesskab, så giver det bare mere mening, siger hun.

Familieklubberne består af 8-9 som mødes i løbet af et halvt år. Foto: Pressefoto, Hele Danmarks Familieklub

Foreningsbladet i Tårnbyhuse har meddelt, at de gerne vil lægge hus til. Det så Ann Mari Mai som et tegn til, at hun skulle sætte gang i projektet.

– Jeg skrev ud i de forskellige Facebook-grupper, siger Ann Mari Mai og tilføjer: – Der er stor opbakning, men endnu ikke nogen der har meldt sig.

Læs også: Regnbuefamilierne blomstrer

Cæcilie Løvstad fortæller, at de er afhængige af lokale samarbejdspartnere, der kan hjælpe med lokaler, og lokale ildsjæle, som kan hjælpe med rammerne for klubben. Men lige så snart der er frivillige nok, så er familieklubben klar til start.

– Vi har mange familier på ventelisten. Langt flere end der er plads til sådan set. Så vi kan starte op, så snart der er frivillige. Hvis der bliver fundet frivillige, vil de blive tilbudt uddannelse og bliver klædt på til rollen som frivillig i familieklubberne, siger Cæcilie Løvstad.

Sådan gjorde vi: Idéen opstod efter et opslag på Facebook blev delt af en lokal i Tårnby. Efter et interview med den lokale blev der taget kontakt til organisationen som kunne komme med uddybende detaljer