Hornsleth om tiltalte kunsttyve: »Jeg tvivler på, at de banditter har nogle penge«

Kristian Hornsleth havde ikke regnet med, at der ville ske så meget i sagen om rambuktyveriet. Foto: Kristian Hornsleth.

Provokunstneren Kristian Von Hornsleth er lettet efter den seneste udvikling i sagen om rambukstyveriet mod hans galleri.

Han havde nemlig ikke forventet, at tyvene nogensinde ville blive fundet.

– Jeg er positivt overrasket. Jeg havde sådan set ikke regnet med, at der ville ske så meget. Jeg kan også forstå, at det var et heldigt sammenfald. Altså, at de (tyvene, red.) blev anholdt efter en politiefterforskning om GPS-tracking, fortæller han til NetAvisen.

Kristian Hornsleth var ellers ikke optimist, efter at en stjålet Mercedes bragede igennem en port på hans galleri kl. 05 om morgnen d. 31. marts 2024.

Historien kort:

  • 31. marts kl. 05 er der indbrud i Kristian Hornsleths galleri, efter en stjålet sort Mercedes kører ind i porten.
  • 11. juni bliver næsten alle kunstværkerne fundet fra indbruddet d. 31. marts på en adresse i Københavns Sydhavn
  • 21. juni bliver den 28-årige og 30-årige anholdt på forskellige adresser i København. Her bliver et af de stjålne værker også fundet.
  • 11. november bliver en 30-årig mand tiltalt i sagen. En 28-årig mand er også tiltalt og forventes ifølge politiet at tilstå sin del af kunsttyveriet i retten den 18. november.

Kilde: Københavns Politi.

Her blev 28 kunstværker stjålet og 3 blev ødelagt, inden gerningsmændene forsvandt på ladcykler med tyvegodset.

Nu er en 30-årig mand så tiltalt i sagen, og en 28-årig forventes at tilstå til sin egen rolle i samme sag på mandag d. 18. november. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelse d. 11. november.

Hornsleths galleri ligger i Vasbygade i København.

Fanget som i en klassisk Olsen-banden film

Værkerne, der blev stjålet ved rambuktyveriet tilbage i marts, blev fundet d. 11 juni ved lidt af et tilfælde. Politiet efterforskede et cykeltyveri, hvor cyklen havde en GPS-tracker monteret.

Dette førte politiet ud til en bolig ved Københavns Sydhavn. Her fandt politiet ikke kun cyklen, men også Kristian Hornsleths værker. Det fortæller Hornsleths marketingschef Rune Meelsen til NetAvisen.

– Der var en, der havde anmeldt en stjålen cykel, der havde GPS. Han fortalte politiet, at hvis ikke de ville hente den, så gjorde han det selv. Politiet tog derefter derud, og så fandt de også alle kunstværkerne fra rambuktyveriet, undtaget det til 20.000 kroner, fortæller han.

Nedenfor kan du se videoovervågning fra Kristian Hornsleths galleri, der viser, hvordan rambuktyveriet foregik.

Artiklen fortsætter under videoen.

Kilde: TV 2 Kosmopol

I politiets pressemeddelse bekræftes det, at det var i forbindelse med en efterforskning af et cykeltyveri på en adresse ved København Sydhavn, at man fandt næsten alle de stjålne kunstværker fra Kristian Hornsleths galleri.

“Idiotisk fra start af”

Det kunstværk, der ikke blev fundet på adressen i Københavns Sydhavn, skulle gerningsmændene eftersigende have solgt til langt under, hvad det er værd, fortæller Rune Meelsen.

– Dét kunstværk solgte han for 1.800 kroner, men det er et kunstværk til 20.000 kroner. Så han endte med at komme afsted med 1.800 kroner, siger han.

Rune Meelsen er ikke synderligt imponeret over tyvenes evner til at profitere på deres aktion.

– De forsøgte jo kort tid efter tyveriet at sælge et billede på Christiania, dog uden held. Så man kan jo godt sige, at det har jo bare været idiotisk fra start af, fortæller han.

Retsforfølger for kæmpe beløb

Rune Meelsen fortæller, at den samlede værdi på værkerne, der blev stjålet d. 31. marts, næsten runder 900.000 kr.

Derudover er tyvene også tiltalt for at være i besidelse af kunstværker, der blev stjålet i oktober sidste år, oplyser politiet.

Sagen handler primært om indbrudstyveri og hæleri af særlig grov beskaffenhed på grund af beløbenes størrelse og den systematiske og professionelle tilgang, som vi mener at kunne dokumentere – Lea Kronborg, anklagefuldmægtig for Københavns Politis anklagemyndighed

De skulle være knap 500.000 værd, fortæller Rune Meelsen:

– Der blev taget for næsten 900.000, cirka 878.000 kroner. Og så blev der stjålet for en lille halv million på de tidligere indbrud fra oktober sidste år, siger han.

Også tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse

Ifølge politiets pressemeddelse er gerningsmændene bl.a. også tiltalt for indbrud på en byggeplads, ulovlig våbenbesiddelse og hæleri – blandt andet ved sammen med andre medgerningsmænd at have været i besiddelse af kunstværker, som blev stjålet ved et indbrud i samme galleri begået i oktober 2023.

Lea Kronborg , der er anklagefuldmægtig for Københavns Politis anklagemyndighed, fortæller, at sagen primært omhandler indbrudstyveri og hæleri:

– Sagen handler primært om indbrudstyveri og hæleri af særlig grov beskaffenhed på grund af beløbenes størrelse og den systematiske og professionelle tilgang, som vi mener at kunne dokumentere, siger hun i en pressemeddelelse.

Men hvis man spørger Kristian Hornsleth, så regner han ikke med, at tyvene har meget at betale tilbage med.

– Jeg tvivler på, at de banditter har nogle penge, siger han.

Tilståelsessagen med den 28-årige mand vil blive behandlet i retten d. 18. november i Københavns Byret, mens sagen om den 30-årige endnu ikke er berammet. Det fremgår ikke af politiets pressemeddelelsen, hvordan den 30-årige forholder sig til tiltalen.

Københavns Politi har i et skriftligt svar til Netavisen ikke haft mulighed for at bekræfte, hvor stor den samlede værdi på de kunstværker tyvene har været i besidelse af har været.

Læs også: Villakvarter ramt af indbrudsbølge: »De roede alt igennem«

Sådan gjorde vi: Københavns Politi udsendte en pressemeddelse d. 11. november, hvor de skrev, at der var en tiltalt og en, som planlægger at erkende sig skyldig i indbrud på Kristian Hornsleths galleri d. 31. marts 2024. Herefter kontaktede journalisten Kristian Hornsleths marketingchef Rune Meelsen og Kristian Hornsleth, for at høre hvordan de reagerede på den nye udvikling. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.