Hvordan man tackler utroskab

Utroskab spænder ben for mange parforhold, men det behøver det ikke. Så længe man ikke går bag om ryggen på hinanden ved at lege hjemme-detektiv. Sådan råder flere parterapeuter.

Her er en lille tre-trins-guide til at tackle utroskab i parforholdet.

  

Læs også: Sådan tester du din partner for utroskab

  

Se også indslaget: Voxpop: ville du teste din partner for utroskab?

1. Få ro over følelserne
Afsløringen af utroskab kan være traumatisk for begge parter. 
Den, der har været udsat for utroskab, vil ofte føle sig voldsomt krænket. Jalousien raser, og chock og følelsen af svigt hvirvler rundt i hjertet. Det kan føles ubærligt.
  
Den, der har været utro, kan blive ramt af en voldsom skyldsfølelse og rystet selvforståelse. Det kan føles næsten ubærligt lige pludselig at opleve sig selv som én, der krænker og være vidne til den smerte, man har påført sin partner.

Her er det vigtigt, at man sætter sig ned og får talt tingene igennem og får sat ord på sine følelser. Her kan parterapi være en mulighed.

2. Beslut, om forholdet skal fortsætte
Efter, at der kommet mere ro på, kan man nu overveje om, forholdet skal afsluttes eller genopbygges. I den fase er det centrale, at man får snakket om, hvad der er gået galt.

Dialogen skal være konstruktiv, så man kan få en forståelse af, hvordan man bedst genopbygger forholdet. Her er det vigtigt, at begge parter helhjertet ønsker at gå ind i processen med at genopbygge.

3. Genopbyg forholdet
I denne fase er det altafgørende, at man forsøger at forstå og opmuntre hinanden til at være åbne, men dermed også mere sårbare. Det er nu, tilliden for alvor skal genopbygges. Det er vigtigt, at den utro part gør sig fortjent til tillid, og at den sårede part får fortalt, hvad der er brug for.

Det er alfa omega, at begge forstår alvoren af de sår, man har med fra tidligere i livet. På den made kan man undgå, at disse ikke saboterer parforholdet fremover.

Til sidst er det er vigtigt at huske på, at lige så håbløst og meningsløst det hele kan virke, ligeså højt kan kærligheden vokse. Det er krisens paradoks: mulighed for udvikling.

Læs mere på to parterapeuters hjemmesider her og her.