Kejserens gamle klæder: Giv din gamle garderobe nyt liv… på biblioteket

Modeindustien er ansvarlig for 2-8 procent af de globale CO2-udledninger, ifølge FN. Det er mere end al internernational flyvning og søfart tilsammen. Foto: Rose Prag Blicher

Du ved det måske ikke, men din garderobe kan være din største klimasynder. Modetrends kommer og går hurtigere end nogensinde før. Tidligere udkom der blot to til fire tøjkollektioner årligt, men i dag er antallet af kollektioner helt oppe på op til 24, ifølge Forbrugerrådet Tænk. Det tøj, du købte sidste år, kan allerede være gået af mode året efter.

Men Lene Zschau, fra Stop Tøjspild Rudersdal, og andre grønne ildsjæle vil lære dig at give dit gamle tøj nyt liv, så du kan være med på moden på en bæredygtig måde. Måske lange sommerkjoler er på mode et år, men sommeren efter skal alle have kort nederdel med matchende croptop. Så er det jo smart, hvis du kan lave kjolen om til et sæt.

– Vi vil rigtig gerne lære helt basale håndværkskundskaber til flere. Der er mange, som for eksempel ikke ved, hvordan man syr en knap i, også sker der ofte det, at hele skjorten bare ryger ud i stedet for. Det syntes vi er rigtig synd, siger hun.

Tøjspild i Danmark

  • Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året.
  • Danskernes tøjforbrug er 35 % højere end tøjforbruget end resten af jordens befolkning, det gør os til en af de befolkningsgrupper i verden, der køber allermest tøj.
  • Forbruget af tøj og sko forventes at stige globalt med over 60 % frem mod 2030.
  • Tøjforhandlere- og producenter sender cirka 677 ton nyt tøj til forbrænding i Danmark hvert år.
  • Tøjspild koster cirka 100 millioner kr. årligt i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi.

Kilde: ecolabel.dk

Tirsdag d. 25. april kan du nemlig komme til workshop på Hovedbiblioteket i Birkerød. Her bliver der blandt andet syet gamle stofrester til nye stofposer, jeans til en dørmåtte og dynebetræk til duge.

Sammen om verdensmålene

Workshoppen sker i forbindelse med bibliotekernes første verdensmålsuge, som skal sætte fokus på FN’s 17 verdensmål. Verdensmålene blev vedtaget i september 2015 på FN’s topmøde i New York.

Målene sætter en retning for den nødvendige, bæredygtige udvikling for både mennesker, dyr og vores fælles planet frem mod 2030. Nu er halvdelen af tiden gået, og der er brug for flere aktører. Derfor vil folkebibliotekerne nu bidrage med formidling og fødselshjælp til den bæredygtige omstilling.

Læs også: Fredensborg er med i bibliotekernes første verdensmålsuge i uge 17

Den kreative workshop skal sætte fokus på mål nummer 3, 11 og 12, der handler om sundhed og trivsel, bæredygtige byer og lokalsamfund og ansvarligt forbrug og produktion.

Her er det vigtigt, at biblioteket aktiverer borgerne, lyder det fra Cæcilie Helmer Madsen, bibliotekar og formidler ved Rudersdal Biblioteker.

– Som bibliotek bliver vi øvet i at være et lokalt knudepunkt for interesser, så vi kan matche borgere med hinanden, hjælpe i gang og stille vores lokaler til rådighed. Vi skal ikke bare være et sted, hvor der er bøger, men vi skal skubbe til den lokale drivkraft. Jeg tror vi kan skabe de små forandringer, ved at borgerne går sammen, og lærer viden og kundskaber til hinanden, uddyber hun.

FN’s 17 verdensmål

  1. Afskaf fattigdom
  2. Stop sult
  3. Sundhed og trivsel
  4. Kvalitetsuddannelse
  5. Ligestilling mellem kønnene
  6. Rent vand og sanitet
  7. Bæredygtig energi
  8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
  9. Industri, innovation og infrastruktur
  10. Mindre ulighed
  11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
  12. Ansvarligt forbrug og produktion
  13. Klimaindsats
  14. Livet i havet
  15. Livet på land
  16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
  17. Partnerskaber for handling

Kilde: verdensmaalene.dk

De gamle dyder

Klimakampen er meget blevet til de unges kamp. Det er de unge, som bliver vegetarer, arrangere klimamarcher, og i det hele taget er fanebærer for den grønne omstilling. Men vi kan faktisk også lære rigtig meget af at se tilbage, mener Cæcilie Helmer Madsen. Der er nemlig mange seniorer, som ikke ved, at de rent faktisk gør rigtig meget for at leve bæredygtigt.

– Der er mange seniorer, som tror de ikke ved så meget om bæredygtighed, men så viser det sig, at de faktisk har rigtig mange gode praksisser, som vi andre kan lære meget af. Hvis de selv er vokset op under krigen, eller har forældre som er, har de ofte mange af de her gamle dyder, som for eksempel at købe ting der holder hele livet, og i højere grad reparere vores ting, i stedet for at købe nyt. Det kan vi andre lære meget af, fortæller hun.

Bare rolig, hvis ikke du kan nå forbi tirsdag, så frygt ej. Der vil være flere chancer for at blive klogere på at skabe en bæredygtig garderobe. Der er nemlig både foredrag om bæredygtig mode med tøjaktivist Tanja Gotthardsen om onsdagen og en syworkshop med skrædder Mathilde Korsvig om lørdagen.

Læs mere på Rudersdal Bibliotekers hjemmeside: Rudersdal Biblioteker

Sådan gjorde vi: Journalisten tjekkede Rudersdal Bibliotekers hjemmeside for kommende begivenheder i forbindelse med Verdensmålsuge i uge 17. Journalisten ville gerne zoome ind på én af begivenhederne og valgte kreaworkshoppen. Herefter interviewede journalisten Cæcilie Helmer Madsen og Lene Zschau telefonisk.