Køreplan for eks-fanger halter

Projektet Køreplan for God Løsladelse, som er iværksat af Kriminalforsorgen i 2010 for at hjælpe løsladte tilbage i samfundet, halter efter. Det går for langsomt med at indgå samarbejdsaftaler med kommunerne og føre dem ud i livet. Sådan lyder kritikken i en nylig rapport fra Rigsrevisionen. Kritikken bakkes op fra flere fronter.

 
»Det går alt for langsomt. Hvis man tænker på de indsattes rettigheder har processen været problematisk. Det skal speedes voldsomt op«, udtaler formand for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting.

I organisationen Exit, som hjælper og rådgiver indsatte og eksindsatte, oplever man også problemer med projektet.

»Vi synes, det er et rigtig godt initiativ, men vi må konstatere, at det ikke altid virker. Overordnet set halter det«, udtaler Ann Skov Sørensen, organisationschef i Exit.

Det tager sin tid

Kriminalforsorgen har indtil videre lavet aftaler med 11 af landets i alt 98 kommuner, mens 23 kommuner er i færd med at nærme sig en aftale. Tilfredsstillende, mener de selv.

»Det er væsentligt, at vi gør dette på faglig forsvarlig vis. Derfor tager det også sin tid. Vi vil inden længe have tilbudt samtlige kommuner i landet denne her samarbejdsaftale, og så vil processen blive speedet op i 2012-2013«, fortæller Jan Åge Førde fra Team God Løsladelse i Kriminalforsorgen.

Han tilføjer, at de nu har ændret strategi, så de i højere grad inddrager de lokale afdelinger af Kriminalforsorgen til at hjælpe med projektet.

Medarbejdere kender ikke til aftalen

Flere peger dog på, at der er problemer med at få samarbejdet til at fungere. Et af de store problemer er, at en del medarbejdere rundt om i kommunerne tilsyneladende ikke kender til aftalen. Det mener både John Hatting og Ann Skov Sørensen.
»Et eksempel på problemet var, da Exit havde hjulpet en indsat til at få frigang og tage på kommunen for at forberede sig til den dag, han kom ud. På kommunen fik han at vide, at de ikke kunne gøre noget for ham, da han stadig var indsat. Det var vel og mærke i en større kommune, som deltager i Køreplan for God Løsladelse-samarbejdet med Kriminalforsorgen. Det illustrerer desværre også den kassetænkning, som hersker«, fortæller Ann Skov Sørensen.

Samarbejdet mellem Kriminalforsorgen og kommunerne er tilsyneladende ikke så ligetil.

»Det ser ud til at være en stor udfordring for kommunerne og Kriminalforsorgen at tilpasse sig hinanden«, siger John Hatting.

Kriminalforsorgen forventer at have taget kontakt til samtlige af landets kommuner med henblik samarbejdsplanen ved starten af november. Køreplanen skal bl.a. sikre, at indsatte har penge på lommen og tag over hovedet den dag, de kommer ud i friheden igen.   

Læs mere: Statsrevisorer kritiserer fængselsvæsnet 
Læs mere: Statsrevisorernes bemærkninger