Parkeringsafgift skaber fortsat frustrationer: »Folk er dødnervøse«

Hundested Havn Parkering
Parkeringsskiltene, og dermed også afgifterne, på Hundested Havn er pt. dækket til, men bliver tilgængelige igen 15. marts 2022. Foto: Somia Anjum Jan

En proppet havn med masser af turister er med tiden blevet en del af hverdagen i sommermånederne på Hundested Havn. I takt med, at havnen er vokset som turistattraktion, og Halsnæs Kommune har opkøbt Nordmolen, er der blevet indført parkeringsafgift. Flere adspurgte forretninger fortæller, at de har oplevet nedgang i årets omsætning, herunder Annette Jacobsen, butiksejer af A.J. Stof og maskiner.

– Butikker, der skal tjene penge om sommeren, tjener ikke noget længere. Det er ris til egen rumpe, siger hun.

De siger, at det giver mere forvirring, hvis noget er gratis, og andet skal man betale for.
Søren Brink, havnefoged på Hundested Havn.

Parkeringsafgift står ikke i vejen for betalende gæster

Havnens havnefoged Søren Brink fortæller, at Nordmolen, der blev opkøbt af Halsnæs Kommune, ligger midt på Hundested Havn. Det er dermed havnens eje.

Derfor blev aftalen om parkeringsafgift indført efter aftale med Halsnæs Kommune, da havnen på den måde kunne finansiere vedligeholdelsespligten. Han oplever derimod ikke, at det går ud over butikkernes omsætning.

– Det undrer mig rigtig meget, hvis nogen siger, at de har nedgang i omsætning i forhold til de flere mennesker, der har været på havnen, selvom vi har indført parkeringsafgift, siger havnefogeden.

For at tilgodese dem, der troede, at parkeringsafgiften ville resultere i et økonomisk problem, er parkeringsafgiften fjernet i vintermånederne og frem til 15. marts 2022. Søren Brink mener, at parkeringsafgiften ikke kan bebrejdes for nedgang i forretningernes omsætning.

Læs også: Parkering er øretævernes holdeplads i den historiske bymidte

– Det er kun lokale, der har haft et problem. Vi har ikke noget brok fra gæster udefra. For at tage de få, der har haft nedgang, som jeg ikke kender til, de ser i hvert fald ikke parkering som grund til deres nedgang, hvis de har haft det. Det undrer mig, at der er nogen, der siger det, siger han.

Gratis parkering skaber forvirring

Nogle turister er skeptiske over for at skulle betale for parkering, hvilket har resulteret i, at de genovervejer deres fremtidige besøg på havnen.

En af dem er Metha Søren på 70 år fra Vejby, der mange gange har gæstet havnen.

– Når der er parkeringsafgifter, som viser sig kun at være gældende i sommersæsonen, hvor mange turister netop kommer, har man som turist måske ikke lyst til at komme her, siger hun.

Annette Jacobsen fortæller, at hun flere gange har oplevet, at turister er kørt fra havnen, fordi de ikke vil betale for parkeringsafgift.

Parkeringspriser

  • På Hundested Havn koster parkering 7-9 kr. i timen
  • I indre København kan det koste op til 38kr i timen

Kilde: Parkzone.dk

– Folk er dødnervøse. De er kørt herfra igen, fordi de ikke gider være her længere, siger hun og har et ønske om, at der skal indføres to timers gratis parkering på den populære havn.

Hvis der skal indføres to timers gratis parkering på Hundested Havn, vil det ifølge havnefogeden skabe mere forvirring for besøgende. Han har præsenteret idéen for samarbejdspartnerne fra ParkZone:

Sådan undgår du en p-bøde

  • Læs altid reglerne på skiltene
  • Hvis du er i tvivl, så tag ingen chancer
  • Dobbelttjek, om din bil holder indenfor en opmærket p-plads.
  • Hvis en p-plads kræver p-tilladelse, så parkér ikke din bil dér
  • Tjek efter, om den valgte områdekode i din app er korrekt

Kilde: Parkzone.dk

– Vi har diskuteret med udbyderen ParkZone. De siger, at det giver mere forvirring, hvis noget er gratis, og andet skal man betale for. Så det kan vi ikke, siger Søren Brink og påpeger, at de har gjort deres bedste for at imødekommende lokalbefolkningen, som er dem der oftest tilkendegiver deres frustrationer over afgiften.

Forandringer medfører frustrationer

Hvis noget altid har været gratis og pludselig koster penge, kan det, ifølge Matias Thuen Jørgensen, lektor i Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, skabe frustrationer hos lokale.

Samtidig understreger han, at Hundested Havns stigende popularitet kan være årsagen til, at havnen har været nødsaget til at ændre infrastrukturen.

– Jeg ser parkeringsafgiften som en ting, der sker i forbindelse med, at en attraktion udvider sig. På den måde bliver der skabt mere struktur, siger lektoren. Han uddyber, at afgiften kan være indført af en årsag.

– Det kan være for at undgå trafikkaos, fordi havnen er blevet en populær attraktion. Der er for eksempel også kommet hegn op, som adskiller industrien fra oplevelsesdelen. Det har man gjort, fordi det er blevet så populær en turistattraktion. Det sammen med parkeringsafgiften, siger Matias Thuen Jørgensen.

Læs også: Ørestad: Lange udsigter til billigere parkering

Havnefogeden oplever, at parkeringsafgiften generelt har reguleret trafikken på havnen positivt. Det er derfor noget, der vil fortsætte.

Sådan gjorde vi: Idé kom efter voxpop i lokalsamfundet. Alle kilder er interviewet telefonisk.