Svedige håndflader, søvnproblemer og ondt i maven.
Mange unge i 16 til 24-års alderen har et højt stressniveau. 33 procent af de unge kvinder føler sig ofte nervøse eller stressede, mens andelen af mænd ligger på 16 procent.
Det viser en rapport, der omhandler børn og unges mentale helbred.
Rapporten er udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse, der er et samarbejde mellem TrygFonden og Lægeforeningen. Rådet arbejder med forebyggelse af sygdomme.
Hos Psykiatrifonden ser man den samme tendens.
– Vi ved, at de 16 til 24-årige helt sikkert oplever mere stress i hverdagen, og at de mistrives mere i forhold til tidligere, fortæller Charlotte Diamant, børnepsykolog hos Psykiatrifonden.
Det vi ved med de unge er, at det er rigtig svært i forhold til uddannelse og finde lige præcis sin egen hylde, fordi der er frit valg på alle hylder.
Charlotte Diamant, Psykiatrifonden
Læs også: Eksperiment: Facebook gør dig mere ensom og stresset
Uddannelsesræset bærer en del af skylden
Ifølge Charlotte Diamant er en af grundene til de mange unge, der føler sig stressede, at der er så mange muligheder med hensyn til valg af uddannelse.
– Vi ved, at det er rigtig svært for de unge i forhold til uddannelse, og det er svært at finde lige præcis sin egen hylde, fordi der er frit valg på alle hylder. Der er et pres i forhold til, at man fuldstændig selv skal vælge, hvad man vil med sit liv, og man er selv ansvarlig for at træffe de rigtige valg. Det er megastressende, fortæller Charlotte Diamant.
Læs også: Gymnasieelever stresser over karakterræs og CV-rytteri
Hos Danske Studerendes Fællesråd, der repræsenterer over 160.000 studerende, kan man nikke genkendende til, at valget af uddannelse kan være en grund til stress hos unge.
– Jeg tror, at der er nogle udfordringer med uddannelsesvalget, og det kan være stressende. Rigtig mange bliver overladt til sig selv på et tidspunkt, hvor man godt ved, at det er svært at trække i land igen, når først man har valgt. Man ved, at der er fremdriftsreformen, og man ved, at der er begrænset SU. Der kan være mange konsekvenser ved at vælge forkert, siger Yasmin Davali, formand i Danske Studerendes Fællesråd.
Mange unge savner fortrolighed
Der er mange årsager til, at unge føler sig stressede. Ud over de mange bekymringer med uddannelsesvalget, så savner rigtig mange unge fortrolighed hos en, der har mere livserfaring.
– Vi ved også, at mange børn og unge i dag savner én at være fortrolig med så alt, hvad man går og bekymrer sig om og de ting, der er svære og vanskelige, går man ikke med alene, fortæller Charlotte Diamant fra Psykiatrifonden.
Stress hos unge mennesker er ikke risikofrit.
Ifølge Vidensrådet for Forebyggelse kan stress hos unge få alvorlige konsekvenser.
– Stress blandt unge kan derudover være relateret til alvorlige mentale problemer som f.eks. depression, skriver Vidensråd for Forebyggelse i rapporten.
Læs også: Meditation skal afstresse gymnasiseelever
Hvordan man reagerer på stress er forskellig. Langvarig stress kan føre til ensomhed, angst og i værste fald kan det føre til depression.
– Der er jo konsekvenser ved det, fordi når man går og bærer på ting selv, så kan man jo reagere på forskellige måder. Man kan for eksempel skade sig selv. Man oplever ensomhed, man oplever angst og bekymringer, og måske kan stressen også føre til, at man får en depression, så der er mange konsekvenser ved det, fortæller Charlotte Diamant.
Tegn på langvarig stress
Der er mange symptomer på langvarig stress. Eksempler herpå er hovedpine, træthed og manglende appetit. Hvis et enkelt symptom optræder, betyder det ikke nødvendigvis, at man har stress, men er flere af symptomerne til stede, er det vigtigt at reagere, oplyser Sundhedsstyrelsen.
På grafikken herunder kan du holde musen over de hvide cirkler og se, hvordan stress påvirker kroppen.
Figur: Flickr