Unge: Ok at stjæle cykler

Er din cykel ikke låst, eller efterlader du den på gaden med et punkteret baghjul, så er du selv ude om, hvis den bliver stjålet. Sådan siger flere københavnske unge.



»Hvis en cykel er ulåst, så er det fair game«. Ordene kommer fra den 22-årige københavner Frederik, som har stjålet 3-4 cykler gennem tiden. 


»Jeg stjal min første cykel i gymnasiet. Min egen cykel var blevet stjålet og jeg skulle i skole. Den var ulåst foran en frisørsalon kl. halv otte om morgenen. Så tog jeg den.«

Politiet: Fuldstændig uacceptabelt

På Københavns politigård bekræfter man, at der hersker en skødesløs holdning til cykeltyveri blandt unge i hovedstaden. 


»Man stjæler ikke en cykel for at beholde den, man låner den over en strækning i et par dage og smider den fra sig igen,« udtaler Lars Pedersen fra Københavns Politis kommunikationsafdeling.



»Men det er slet ikke i orden overhovedet at stjæle cykler. Det er en overtrædelse af lovgivningen. Det er tyveri!«, siger han.

Gælder også ødelagte cykler

Den første cykel, københavneren Frej stjal, var punkteret, og han havde fået stjålet sin egen. Så han nuppede den og fik den lappet. Siden er han blevet 25 og har stjålet mellem 10 og 15 cykler, som han har givet til venner, der har haft brug for dem. Han mener, at der hersker en junglelov i hovedstaden, som siger, at låser man ikke sin cykel, så er man selv ude om det. 
Ifølge Frej er det også fuldt ud legitimt at snuppe en cykel, hvis den er i stykker, og det er der flere, der synes: 


»Der er dem, der synes, at det er helt fint at nuppe de ulåste cykler, og så er der nogle, der synes, at de skal være punkterede eller gået i stykker, før man tager dem. For så var cyklen jo alligevel storskrald.«

Frederik er enig, han kunne aldrig drømme om at ’klippe en lås’: 
»Jeg kunne aldrig finde på at tage en låst cykel, kun én der var åben. Måske et gammelt lortevrag.«

Lånekultur

»I København er der en lånekultur omkring cykler. Hvis ens egen cykel bliver stjålet, er det okay at stjæle en ny.« Sådan siger Frederik, som har fået stjålet flere cykler, end han selv har nuppet. Han forklarer, at får man stjålet sin cykel, så må man stjæle en ny – og det er okay, for den ville alligevel blive stjålet på et tidspunkt. 


Og den cykel, han stjal ved frisørsalonen den morgen i gymnasiet, blev da også stjålet igen.


»Alle i København opererer med lånekulturen – hvis ens egen cykel bliver stjålet, så tager man bare en ny.« Ifølge Frederik er han bestemt ikke den eneste, der har det på den måde.

Dalende moral

Lektor i praktisk filosofi, medlem af Forskningsgruppen for Straf og Etik og studieleder af filosofi-studiet på Roskilde Universitet Thomas Søbirk forklarer, at de unges dalende moral i forhold til cykeltyveri skyldes tre grunde: 


»Enten betragter unge cykeltyve det som en delecykel, der bare går på omgang, ellers stjæler de en ulåst cykel, fordi de ikke skal ødelægge noget, for at få fat på den – eksempelvis brække en lås op. Alternativt kan det være, at de mener, at det er ejerens egen skyld, hvis den bliver stjålet. ’Han kunne jo bare låse sin cykel, det fjols’.«



Og ifølge Thomas Søbirk handler de unge umoralsk. »Hvad ville de selv sige til, at deres egen cykel blev stjålet, bare fordi de havde glemt at låse den?« spørger han, og siger, at de ikke er klar over konsekvensen af cykeltyveriet:

»Det kan være et stort tab at få stjålet sin cykel – folk der har cykler er ikke altid velhavende nok til at have en bil eller købe en ny cykel. Og hvis de unge bliver opdaget i deres tyveri kan det også betyde bøde, plus at man får en plettet straffeattest,« udtaler han

.

Og de unge cykeltyve erkender da også, at det ikke er spor sjovt at få stjålet sin cykel:


»Det er nedern, at man bliver tvunget ud i at stjæle nogens cykel, og jeg ved da godt, hvor nedern det er at skulle på arbejde, og så er ens cykel væk,« siger Frederik, som dog ikke vil holde op med at stjæle cykler:


»Det er sigende, hvor mange cykler der havner hos politiet og aldrig bliver hentet. I skulle tage til en politiauktion og se, hvor mange der er til salg dér.«

Fakta om cykler:

– I 2010 blev der stjålet 71.736 cykler i Danmark. 

– Det er næsten 200 cykler hver eneste dag.

– Der er ca. 4,5 millioner cykler i Danmark.

Sådan undgår du at få stjålet din cykel:

– Lås altid cyklen – også når du bare er hos bageren eller stiller den hjemme i garagen

– Lås cykelstel og bag- eller forhjul fast til en lygtepæl og brug en godkendt bøjle- eller wirelås

– Lad ikke cyklen stå ude om natten

– Stil kun din cykel ved togstationer og busstoppesteder, hvis det er absolut nødvendigt. Her er risikoen for tyveri særlig stor

– Frist ikke tyven. Tag alle løse dele som lygter, cykelkurv og pumpe med dig

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Se også: Voxpop – unge stjæler cykler
Læs også: Feinschmecker-cyklen er det nye dollargrin
Læs også: Politiet giver op: Tyve kan trygt stjæle cykler