Retskemiker: Skunk har en langt voldsommere virkning i dag

Cannabis-produktet skunk er blevet 50-90 procent mere potent de sidste 30 år, fortæller en retskemiker. Foto: Mark, Flickr
Cannabis-produktet skunk er blevet 50-90 procent mere potent de sidste 30 år, fortæller en retskemiker. Foto: Mark, Flickr
Fakta om skunk:

  • Skunk er planteforædlet hamp med et højt indhold af THC
  • THC står for Tetrahydrocannabinol og er det primære russkabende stof i skunk
  • Normalt betegnes pot som den mildeste form og skunk som den kraftigste form for cannabis
  • Det russkabende stof, THC, opløser sig i kroppens fedtvæv og leveren, hvorfra det udskilles i kroppen.
  • THC virker sløvende og kan i store doser fremkalde hallucinationer.
  • En cannabis-rus kan spores i kroppen 4-8 uger efter indtagelsen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Indholdet af THC i cannabis-produktet skunk er 50-90 procent højere end for 30 år siden, fortæller retskemiker Irene Müller fra Retskemisk Afdeling ved Københavns Universitet.

-Vi kan se, at THC-indholdet er steget betydeligt. I gamle dage sagde vi 8 procent, men nu er det 12-15 procent, der er gennemsnittet, fortæller Irene Müller.

Og det er ikke udelukkende gode nyheder, for dem der bruger skunk, mener forskeren.

-THC har jo i sig selv nogle egenskaber, der ikke er så gode. Du ødelægger jo hjernen, og mange yngre mennesker får ødelagt indlæringsevnen. De bliver sløve og dvaske af at ryge det, fortæller Irene Müller.

Læs også: »Før i tiden var jeg bare hashmisbruger«

Mere skæv end høj

At skunk er blevet stærkere kan Torben på 52 år godt nikke genkendende til. Han har med mellemrum røget forskellige former for cannabis i lidt over 30 år og har en klar fornemmelse af, at produkterne er mere potente end førhen.

-Det er blevet kraftigere, fordi man er blevet dygtigere til at dyrke det, og man dyrker det meget mere professionelt. Det der THC indhold, det er jo blevet væsentligt højere, så det kan jeg godt mærke. Man bliver mere skæv, end man bliver høj, fortæller Torben, der på grund af sit arbejde ikke ønsker at få sit efternavn oplyst.

Han ryger i dag omkring én til fem gange om året.

Skunk er blevet forbedret

Torben mener, det er en vanesag, hvor meget den enkelte skal ryge for at blive påvirket, men han har også selv oplevet at blive overrasket over styrken i skunk.

Læs også: »Hellere ryge hash end at drikke«

-Jeg blev bare stenet. Jeg troede, jeg skulle blive høj, og vi skulle have lidt gang i den, og så sad jeg bare og hang i stedet for. Det var sådan noget hjemmedyrket skunk, og det var kraftigere, end vi lige havde regnet med, fortæller Torben.

Irene Müller forklarer udviklingen med, at skunk er blevet forædlet igennem tiden, og at gartnerne er blevet bedre til at dyrke det.

-Der er kommet bedre gartnere og bedre planter. Det er ligesom, at man kan avle på hunde, så kan man også få bedre planter med mere THC, fortæller Irene Müller.