Sådan er du en god kollega til en psykisk syg

red.koll
Som kollega til en psykisk syg er åbenhed det vigtigste
FOTO: www.morguefile.com

Må jeg forstyrre når døren er lukket? Er det upassende at spørge ind til en kollegas depression? Kan man tillade sig at ringe til en kollega der er sygemeldt med stress? Den slags spørgsmål kan melde sig, hvis man arbejder sammen med en person der har en psykisk lidelse.

Både virksomheder og ansatte kender ikke nok til psykisk sygdom og ved, at psykisk syge er fuldstændig ligesom alle os andre
Trine Lund, projektleder i Psykiatrifonden

Ifølge Ann Charlotte Nellemann, projektleder i foreningen SIND Erhverv, er det helt centralt at forstå, at  psykisk syge mennesker ikke er deres diagnose. Folk der har en psykisk lidelse er lige så forskellige som alle andre, og derfor er åbenhed og god kommunikation nøgleord.

Kollega til en psykisk syg
56 procent af danskerne var i 2010 betænkelige over at skulle have en kollega med en psykisk lidelse.
Kilde: SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

– Det vigtigste er at være åben omkring det, så manglende viden ikke gør, at der bliver skabt afstand, siger Ann Charlotte Nellemann.

Ingen opskrift

For nogle mennesker vil én ting være den rigtige, mens det for en anden er noget helt andet der er brug for.

– Det er jo ikke sådan, at vi kan lave en kasse, vi kan putte psykisk sårbare ned i, og sige, at siden de har denne diagnose skal de behandles sådan og sådan, siger Ann Charlotte Nellemann.

Læs også: Mange psykisk syge oplever diskrimination fra familien

Der er dog nogle konkrete råd man som kollega kan følge. Hvis en medarbejder er sygemeldt med en psykisk lidelse, er det vigtigste at bevare kontakten med personen, og efter personen er kommet tilbage, handler det om at opføre sig ganske almindeligt overfor medarbejderen.

Mere end hver anden dansker er skeptisk

En stor del af danskerne er skeptiske over for at skulle arbejde sammen med en psykisk syg. Ifølge projektleder hos SIND Erhverv Ann Charlotte Nellemann er tabuer og forældede forestillinger nogle af grundene til, at man kan have betænkeligheder ved at skulle arbejde sammen med en person med en psykisk lidelse.

– Det handler meget om uvidenhed og om berøringsangsten for at komme til at gøre noget forkert. Og hvis man så ikke får noget information, kan det være svært at få nedtonet, siger Ann Charlotte Nellemann.

Læs også: Psykiatrifonden opretter hotline for arbejdsgivere

Hos Psykiatrifonden har man også erfaring med berøringsangst og manglende viden.

– Der er stadigvæk noget berøringsangst. Både virksomheder og ansatte kender ikke nok til psykisk sygdom og ved, at psykisk syge er fuldstændig ligesom alle os andre. Det kan godt være at man allerede arbejder sammen med en med en psykisk sygdom, men at man bare ikke har opdaget det endnu, siger Trine Lund, projektleder i Psykiatrifonden