Thomas blev genoplivet efter hjertestop på løbetur: – Jeg er dybt, dybt taknemmelig over den hjælp, jeg har fået

Thomas Seeger er så småt begyndt at løbe igen. Foto: Privat foto

Thomas Seeger fra Hedehusene er d. 6. januar ude at løbe med sin løbeklub. Han er i god form, så efter den planlagte rute vælger den 52-årige bankrådgiver at løbe fem ekstra kilometer med sine løbetrænere og andre fra løbeholdet.

Han når at løbe én kilometer, før han kollapser. Han bliver lagt i aflåst sideleje og der bliver ringet 1-1-2.

Han har ingen puls, og derfor går to af hans løbetrænere i gang med hjertemassage. Nødopkaldet er med til at tilkalde to hjerteløbere, der ankommer før ambulanceredderne med en hjertestarter i hånden.

Ambulanceredderene ankommer dog kort efter, tager over og genopliver Thomas Seeger, der vågner efter at han lå et lille døgn i kunstig koma.

NetAvisen har også talt med hjerteløberne Lars Hummelmose og Pia Tjørnemark om deres indsats i Hedehusene og omegn. De har været ude til flere hændelser – også hvor de skal køre flere kilometer: Hjerteløbere i Hedehusene har travlt. På under et halvt år har alarmen lydt fire gange hos lokalt ægtepar

Bare én ud af syv overlever hjertestop udenfor hjemmet, og det er en statistik, der har printet sig fast hos Thomas Seeger.

Her er hjerteløbere og hurtig livreddende førstehjælp altafgørende.  

Tid er nemlig en afgørende faktor ved hjertestop – også for det videre forløb, for dem der er så heldige at overleve.

Her har Thomas Seeger oplevet på egen krop, hvordan hurtig respons kan gøre en enorm forskel.

– Selvom jeg har været heldig med heldig på, så er kroppen og hovedet totalsmadret.

– Det er derfor min holdning, at det skal gå så hurtigt som overhovedet muligt. Det er derfor, hjerteløberne er alfa og omega i det her spil, siger han.

Læs også: Trines hjerte banker for en god sag: »En hjertestarter vil betyde sikkerhed, ro og tryghed«

På den anden side af hjertestoppet

Det er i dag lidt mere end tre måneder siden Thomas Seeger fik hjertestop. Han er på nedsat tid på arbejde, og han fortæller også, at hans hukommelse og krop har lidt skade. Men hvis alt går efter planen, vil han kunne være på fuld tid igen efter sommerferien.

– Jeg er dybt, dybt taknemlig over for den hjælp, jeg har fået. Mine løbetrænere, hjerteløberne og ambulanceredderne. Det har været fantastisk.

Høje Taastrup Kommune gav efterfølgende løbeklubben 15 pladser til et førstehjælpskursus.

– De pladser blev revet væk, siger Thomas Seeger og griner

Tirsdag d. 23. april nåede Thomas Seeger en ny, stor milepæl. Efter tre måneders hårdt arbejde med genoptræning tog han revanche med asfalten og løb 7 kilometer på sin første tur sammen med løbeklubben.

Forskning fra hjerteløber-ordningen har vist, at:

  • Ved 6 ud af 10 hjertestop, hvor hjerteløberne bliver tilkaldt, ankommer de før det professionelle beredskab.
  • Sandsynligheden for, at mindst én hjerteløber ankommer til hjertestoppet før ambulancen, er mere end dobbelt så stor i landdistrikter og forstadsområder som i byområder.
  • Hjerteløberne tredobler chancen for hjertelungeredning før ambulancens ankomst i landdistrikterne sammenlignet med byområder.
  • Knap 25 pct. af hjertestoppatienterne får stød med en hjertestarter før ambulancens ankomst i forstadsområderne

Kilde: TrygFonden

Sådan gjorde vi: journalisten opsøgte kilden, der havde kommenteret på et Facebook-opslag, der omhandlede hjerteløbere i Hedehusene. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.