Tidligere ukendt spil hitter pludselig under corona

Among Us er gratis på Google Play og Apple Appstore og koster ca. 30 kr. på spilplatformen Steam. Foto: Rasmus Normann de Boer

Selv efter coronavirussens greb om Danmark er blevet løsnet, har flere danskere været nødsaget til at aflyse fester, fødselsdage og andre sociale arrangementer. Men for den 21-årige Andreas Vistrup har løsningen været at føre interaktionerne over i den digitale verden. Spillet ’Among Us’ fungerer for ham som den perfekte erstatning for brætspilsaftnerne med vennerne.

Og det er der også andre, der synes.

Under corona-krisens udfoldelse har spillet Among Us nemlig set en markant stigning i spillere, hvor det på få måneder gik fra at være totalt ukendt til nærmest at overtage internettet.

Læs også: Gaming skaber motivation og sammenhold på arbejdspladsen

En digital selskabsleg

Magnus Groth-Andersen, som er chefredaktør for online gaming-mediet Gamereactor, mener, at spillet delvist kan takke corona-pandemien for dets succes:

– Spillets struktur gør, at det fungerer som en form for digital selskabsleg. Så jeg tror, at Among Us har fået et løft af, at man ikke har haft muligheden for at få den sociale interaktion face-to-face.

I spillet er du en del af en rumskibsbesætning, hvor du og ni andre besætningsmedlemmer løber rundt og løser diverse opgaver.

Der er dog en ekstra udfordring: To af de andre spillere i besætningen er ’bedragere’, der skal forsøge at dræbe besætningen uden at blive opdaget. Det er derfor op til dig og dine kumpaner at finde ud af, hvem bedragerne er og smide dem ud af rumskibet, inden det er for sent. Alle kneb er tilladt som bedrager: Lyv, beskyld og manipuler med de andre spillere. Du vinder kun, når der ikke er flere besætningsmedlemmer tilbage.

Fakta om Among Us

  • Among Us udkom i 2018, men oplevede først den markante stigning af spillere i september 2020
  • Spillet har over 100 millioner downloads på Google Play
  • Den amerikanske politiker Alexandria Ocasio-Cortez gik i oktober 2020 viral på at spille spillet på den online streamingtjeneste Twitch

Kilder: Steam, Google Play og DR Nyheder

Også i Danmark har spillet haft succes. En af dem, der bruger spillet som samlingspunkt for vennerne, er Andreas Vistrup. Han er i gang med sit sabbatår og oplever, at Among Us hjælper ham med at forbinde ham med de venner, han har svært ved at se i hverdagen på grund af coronarestriktionerne:

– Vi plejer at spille mange brætspil sammen. Et af de spil, vi spiller meget, er ‘Warewolves of Miller’s Hollow’, som Among Us minder meget om. På den måde har det hjulpet os finde sammen, selvom vi ikke kan ses på samme måde.

Andreas Vistrup mener, at spillet fungerer godt som erstatning for at kunne mødes i virkeligheden, da spillet i sig selv har mange sociale aspekter:

– Det er et spil, hvor du bliver nødt til at snakke sammen med de andre, og det gør det mere socialt. Hvis du kender dine venners personlighed, så ved du, hvordan de agerer i forskellige situationer. Det er sjovt at se, hvordan ens venner reagerer i et spil, som handler om at lyve og manipulere med hinanden, siger han.

Hurtigt og let tilgængeligt

Magnus Groth-Andersen udtaler, at undersøgelser viser, at folk generelt bruger mere tid i spilverdenen som resultat af corona-krisen. Et af de stærkeste sider ved Among Us er dog, hvor let det er at få adgang til:

– Jeg tror uden tvivl, at den lette tilgængelighed Among Us har, har gavnet det. Man ser i det hele taget, at spil, som bliver meget populære, er spil, som ikke kræver en dyr PC, men som du også kan spille på f.eks. din telefon, siger han.

Dette er også noget, Andreas Vistrup har oplevet, men han tilføjer, at den korte varighed af spillets runder også gør det nemmere for ham og venner at mødes digitalt:

– Spillets format gør, at runderne er ret hurtige, så det er ikke noget, der behøver at tage så lang tid. Det er ret nemt at finde nogle venner, der lige har 10-20 minutter til at tage et spil eller to.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt frem til Magnus Groth-Andersen gennem DR Nyheder, som ofte bruger ham som ekspertkilde, når det kommer til udtalelser om gaming. For at få fat i en erfaringskilde, lavede journalisten et opslag i Facebook-gruppen “Danske Gamere (DG)”, hvor Andreas Vistrup selv henvendte sig.