Online strikkefællesskaber: I Gladsaxe Kommune er borgere fælles om at strikke hver for sig

Det kan ske med et glas rødvin på bordet eller en kat i skødet, når alt fra moderne mohair cardigans til mindre projekter af garnrester strikkes af deltagere under Gladsaxe Bibliotekernes onlinearrangement ‘Strik sammen hver for sig!’, der bliver afholdt hver anden uge. Gladsaxe Bibliotekernes online strikkefællesskab består af femogtyve deltagere og af dem deltager omkring femten per gang.

Da nedlukningen af samfundet krævede nye corona-venlige tiltag, valgte bibliotekar Anitta Fruerled og biblioteksassistent Mia Wagnkilde at forsøge sig med et alternativ til de sædvanlige fysiske strikkecaféer på Gladsaxe Bibliotekerne. Det blev startsskuddet på et online fællesskab for strikkeentusiaster.

For selvom de strikkeglade deltagere fysisk har været på behørig afstand, har det online strikkearrangement alligevel været overraskende og i stand til at skabe gode fællesskaber, siger medarrangør Mia Wagnkilde.

– Vi lærer hinanden så godt at kende på denne her måde, hvor mærkeligt det end lyder. Man kan sagtens hygge sig og have et fællesskab i denne tid, hvor det er muligt at sidde sammen online. Der er også kommet flere unge deltagere og folk, som normalt ellers arbejder, fortæller Mia Wagnkilde, der selv er uddannet håndarbejdslærer.

Det var netop nedlukningen af Danmark og overgangen fra den fysiske strikkecafé til onlinearrangementet, der fik Else Tranholm Mortensen, der til dagligt arbejder som sekretariatsmedarbejder ved DTU, til at slutte sig til strikkeklubben.

Læs også: Nyt initiativ: Singlerne vandrer for fællesskabet

– Jeg har altid kunne lide at strikke og lave håndarbejde, men under nedlukningen har jeg brugt meget tid på det. Jeg havde egentlig tænkt mig at være med i den fysiske strikkecafé, men det var lidt besværligt i hverdagen med spisetider og kørsel. Nu har jeg endelig muligheden, fordi jeg er hjemme og let kan være med online, siger Else Tranholm Mortensen.

I øjeblikket er Else Transholm Mortensen både i gang med at strikke en cardigan og to karklude, men det er dog ikke kun interessen for garn, der knytter hende til strikkearrangementet.

– Jeg oplever helt klart at være del af et fællesskab, også selvom det er nogle mennesker, jeg aldrig har mødt før. Jeg har også været med alle gange og kender efterhånden mange af de andre deltagere. Det kan skyldes, at vi har haft forskellige oplæg, hvor vi har lært om hinanden, givet gode råd om strik og generelt inspireret hinanden, siger Else Transholm Mortensen.

Online strikkefællesskaber skaber trivsel

Det er dog ikke kun arrangementets deltagere, der under nedlukningen har fundet glæden ved online strikkefællesskaber.

I takt med at samfundet lukkede ned, steg danskernes interesse for både strik og strikkefællesskaber eksplosivt, forklarer ph.d. og ekspert i håndværk og psykologi, Anne Kirketerp.

– Tendensen kan ses på de kolde tal, idet garnsalget er steget med omkring firehundrede procent, og på kvantiteten af online strikkefællesskaber, hvor antallet af Instagram-profiler om strik og strikkefællesskaber på Facebook har fået en eksplosiv stigning under nedlukningen. Det pibler frem overalt. Vi både strikker og hækler sammen. Alt er eksploderet, siger Anne Kirketerp.

Spørger man Anne Kirketerp, har strikkefællesskaberne utvivlsomt været gavnlige for vores mentale sundhed under nedlukningen.

Læs også: Pensionist skaber sammenhold på Facebook: »Herlevitter savner et sted, hvor man kan være fælles om det her corona-halløj«

– Psykologisk trivsel er et udtryk for, at behovene kompetance, samhørighed og frihed er opfyldt. Disse behov har været udfordret under Corona, og vi har længtes efter aktiviteter, der har kunne modstå andre aktiviteter, hvor behovene har været udsultet. Fællesstrikningen er en sådan aktivitet, hvor alle behovene opfyldes. Det er måske særligt nedlukningen og isolationen, der har slidt på os, fordi vi ikke føler, at vi er en del af et fællesskab. Derfor er der også kommet så mange online strikkearrangementer og grupper om strik på de sociale medier. Sådanne fællesskaber gør, at vi oplever trivsel, forklarer Anne Kirketerp.

Fakta om ‘Strik sammen hver for sig!’:

  • Tid og sted: Arrangementet afholdes hver anden uge i tidsrummet 18:30-20:00 – næste gang den 22. april
  • Praktisk: Arrangementet kræver en computer eller tablet, hvorigennem du kan få adgang til et link til Teams
  • Pris: Det er gratis for alle at deltage i arrangementet
  • Kontakt: For tilmelding kontaktes Mia Wagnkilde på mail bkbwa@gladsaxe.dk

Kilde: www.gladbib.dk

Onlinestrik knytter deltagere sammen

På Gladsaxe Bibliotekerne har man ligeledes kunne mærke fordelene ved at strikke sammen på afstand, også selvom overgangen fra en fysisk strikkecafé til en onlineversion betød, at nogle få deltagere valgte at takke nej til tilbuddet på grund af tekniske udfordringer, fortæller Mia Wagnkilde.

For samtidig med at online strikkearrangementet på forunderlig vis har styrket fællesskabet, har det også givet ekstra plads til opmærksomhed og nærvær.

– Selvom nogle savner den fysiske strikkeklub, er der flere fordele ved online versionen. Eksempelvis kan vi alle ikke tale på samme tid, hvilket gør at deltagerne er mere opmærksomme på hinanden. Der er en større respekt og folk lytter mere. Det hele bliver mere tydeligt online, ligesom i teatret, hvor man bedre kan se alting, siger Mia Wagnkilde.

I det alternative online strikkearrangement har deltagerne på mange måder kunne inspirere hinanden og lære hinanden bedre at kende.

– Flere vil gerne holde oplæg. Så hver gang fortæller et par om deres kreative arbejde og deres forhold til strikning. Nogle fortæller, hvad der inspirerer dem eller om nogle, de følger på nettet. Vi andre lytter, og så snakker vi sammen om det bagefter. Det synes deltagerne er inspirerende. Det plejer vi ikke at gøre i den fysiske klub, hvor vi bare strikker og drikker kaffe, siger Mia Wagnkilde.

Fremtidens strikkefællesskab

Spørgsmålet er nu, hvad Gladsaxe Bibliotekerne skal stille op med strikkearrangementet, når der igen åbnes op for samfundet og klublivet. Mia Wagnkilde er selv i tvivl, men holder flere muligheder åbne.

Læs også: Læselyst hos børn skal tændes i fællesskab

– Nu står vi i et vadested. Vi har planlagt at have online strikkecafé den 22. april, når bibliotekerne er genåbnet. Klubberne åbner sandsynligvis senere end biblioteket. Vi har tænkt på, hvad vi skal gøre fremadrettet og har spurgt deltagerne, hvad de synes. Nogle foreslog udendørs strikkecafé, men det kunne også være, at nogle ville fortsætte i fællesskabet med online strikkecafé, uddyber Mia Wagnkilde.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev selv inspireret af de mange opslag om strikning og strikkefællesskaber på de sociale medier og undersøgte derfor, hvilke lokale tiltag kommuner foretog sig på denne front. Det ledte hende til arrangementet ‘Strik sammen hver for sig!’ i Gladsaxe Kommune, i hvilken forbindelse hun kontaktede en af arrangørerne, en deltager samt en ekspert på området. Alle kilder er interviewet over telefon.