Trumps udtalelser vil understøtte et forstyrret miljø

29119458174_96e566720e_z
Donald Trump og datteren Ivanka Trump i baggrunden Billede: Michael Vadon/Flickr

‘Grab ‘em by the pussy’ (oversat, ‘Tag dem i skridtet’, red.), runger stadig i ørerne hos mange, og det er der god grund til. De ord er nemlig blot en lille del flere nedsættende bemærkninger fra Donald Trump om det modsatte køn.

Der behøver ikke at være meget hold i udtalelserne, men ikke desto mindre, har det en negativ effekt, mener lektor i globale studier på RUC og medforfatter til ‘Gendering Global’ Studies Laura Horn

– Trump vil ikke misbruge nogen eller “grab ‘em by the pussy”. Men han vil bidrage til et klima, hvor ligestilling for mænd og kvinder ikke har stor betydning, siger Laura Horn.

Det er rigtig farligt, især for unge kvinder, når en mand som Trump, som besidder magt, er med til at legitimisere den form for tale.
Sarah Elizabeth Daley, Debattør

Udover førnævnte har Donald Trump blandt andet udtalt, at kvinder først får den samme løn som en mand, når de gør et ligeså godt arbejde. Summen af de negative udtalelser understøtter ifølge Laura Horn et forstyrret miljø, hvor fortalere for ligestilling vil få det svært ved at udtale sig.

– De fortalere vil risikere mere ved at udtale sig, og chancerne for at finde social koalition og alliancer bliver mindre, og det er tragisk, siger Laura Horn. 

Som præsident har han direkte indflydelse på ordenshaverne

Det som i stor grad bekymrer Laura Horn, er det faktum, at Donald Trump nu er valgt til præsident, og derved vil han have magt til at føre nogle af sine meget konservative holdninger ud i virkeligheden.

– Problemet er, at nu, hvor han har fået magten, har han adgang til de institutioner, som i det lange løb kan betyde en tilbagegang for de resultater liberale og feministiske politikere har haft i de sidste årtier, siger Laura Horn.

Som eksempel peger hun på Donald Trumps konservative holdning til abort. Han har givet udtryk for, at han er imod abort, og han har endda foreslået en straf til de kvinder, som vælger at få foretaget en abort.

Læs også: Abortmodstander og klimaskeptiker spås stor indflydelse i Trumps regering

Tilbagegang for ligestillingen

Debattør Sarah Elizabeth Daley er med sin Facebook-side, ‘En feminists bekendelser’, aktiv i debatten om ligestilling. Hun er ikke i tvivl om, hvad hun mener om Donald Trumps talemåde.

– Den er skadende. Det er rigtig farligt, især for unge kvinder, når en mand som Trump, som besidder magt, er med til at legitimisere den form for tale.

Endvidere mener Sarah Elizabeth Daley, at den form for udtalelser sætter ligestillingskampen tilbage. Hun er især nervøs for børnene, som også skal lægge ører til de grove ord.

– Så sent som i dag så jeg, at en mor har skrevet, at hendes søn har overværet små børn i skolen gå rundt og sige, at de bare kan ‘grab that pussy’.

Daley tilføjer, at der heldigvis ikke er alle, der er hoppet med på bølgen, og hun har set flere mænd stå frem og tage afstand fra den form for tale.

Læs også: Valget kickstarter bølge af racisme på sociale medier

Trump skal tages med et gran salt

Debattør Tobias Petersen er uddannet sociolog og med hjemmesiden reelligestilling.dk er han også aktiv i debatten om ligestilling i Danmark. Han mener, at der er en tendens til at overdrive kønsvinklingen i debatten omkring Donald Trump.

– Jeg tror ikke, at Trump bruger meget af sin tid på at tænke på køn eller på at undertrykke kvinder. Og jeg tror, at meget af det, han har sagt skal tages med et gran salt. Jeg tror også, at han vil opføre sig anderledes nu end han har opført sig under valgkampen, siger Tobias Petersen.

Tobias Petersen fortæller også, at han ikke mener, at man skal opfatte det som et signal fra USA, at Donald Trump er blevet valgt. Snarere viser det tætte valg efter hans opfattelse, at USA i forhold til mange centrale politikområder er en splittet nation.

Har han tilladt den form for udtalelser?
– Det tror jeg til en vis grad, man godt kan sige. Men derfra og så til at sige, at det nu bare er bredt accepteret, at man nu går og siger sådan noget, det tror jeg er en misforståelse og ville være at forsimple det alt for meget, siger Tobias Petersen.