Udenlandske investorer flokkes om danske fodboldklubber – FC Roskilde kan være den næste ifølge ekspert

Når bolden triller på Roskilde Idrætspark, står der på den ene banehalvdel et af landets yngste fodboldhold. FC Roskilde har en gennemsnitsalder på lidt over 20 år. Foto: Pixnio.com

Brøndby IF, Jammerbugt FC, Esbjerg fB. Listen over danske fodboldklubber, der bliver opkøbt af udenlandske investorer bliver større og større. Det er uvist, hvilken klub, der bliver den næste i rækken, men Kenneth Cortsen, forsker i sportsledelse ved Aarhus Universitet, ser på FC Roskilde som en mulig klub.

– FC Roskilde kunne godt være en potentiel klub for udenlandske investorer, men det afhænger i høj grad også af ejernes målsætning ved at investere i klubben. 

Danske fodboldklubber med udenlandske ejere

  • Brøndby IF (3F Superliga)
  • FC Midtjylland (3F Superliga)
  • FC Nordsjælland (3F Superliga)
  • Vejle BK (NordicBet-ligaen)
  • FC Helsingør (NordicBet-ligaen)
  • HB Køge (NordicBet-ligaen)
  • Esbjerg fB (2. division)

Kilde: DR.dk og Proff.dk

Kenneth Cortsen pointerer, at klubbens beliggenhed og de gode muligheder for fan- og sponsortilslutning kunne tiltrække opmærksomhed fra udlandet til FC Roskilde. Det samme peger Kasper Kronenberg, chefredaktør for sportsmediet ‘Off The Pitch’ også på.

– I udgangspunkt vil FC Roskilde kunne have stor interesse for udenlandske investorer. Primært fordi klubben har en rigtig god beliggenhed tæt på København, og at den ikke har direkte konkurrenter lige i baghaven.

Kasper Kronenberg pointerer dog, at det i sidste ende handler om pris og ikke mindst, om de nuværende ejere går med til at afgive majoriteten.

Èn af klubbens ejere er FC Roskildes direktør, René Christiansen, og han har svært ved at svare definitivt på, om der har været interesse fra udenlandske investorer, men han ‘tror ikke’, at der har været nogen, siger han til NetAvisen.

Bekymrede miner hos fan

Står det til Michael Ettrup, formand for FC Roskildes fanklub ‘Blue Eagles’, skal hjerteklubben ikke sælges til udenlandske investorer, hvis han skal stå på lægterne og juble, når mandskabet i de lyseblå dragter får netmaskerne til at blafre. Han er ikke i tvivl om, at et salg til udenlandske investorer vil få en stor betydning for roskildegenserens kærlighed til klubben. 

– Jeg havde ikke haft den samme tilknytning til FC Roskilde, hvis ejerne var  udenlandske investorer. Man får ligesom et bedre forhold til klubben, når det er nogle ejere, der er tæt på, siger han.

Fodboldglæden går i arv. Her ses Michael Ettrups søn med FC Roskilde-spilleren Valdemar Schousboe. Privatfoto.

FC Roskilde-fanens modvilje mod et udenlandsk salg bunder i, at han kender til flere skrækeksempler – og skrækeksempler har der været nok af.

Tidligere i år var Fremad Amager uhyre tæt på en konkurs efter en stormomsust tid med amerikansk ejerskab. I Esbjerg kunne man i maj konstatere endnu en nedrykning blot halvandet år efter tiltrædelsen af udenlandske ejere. Nu løber spillerne fra den vestjyske klub på grønsværen i landets tredjebedste række.

Flere overtagelser på vej 

Så sent som forrige fredag fik storklubben Brøndby IF nye udenlandske ejermænd, og ifølge Kasper Kronenberg vil vi i fremtiden se endnu flere udenlandske investeringer i de danske klubber.

Fakta om FC Roskilde

  • FCR er en eliteoverbygning, der i 2004 blev sammenlagt af tre klubber: Roskilde Boldklub af 1906, Svogerslev Boldklub og fodboldafdelingen i Himmelev-Veddelev.
  • I 2015 valgte Svogerslev og Himmelev-Veddelev at træde ud af samarbejdet
  • FCR rykkede op i 2. division i foråret 2022.
  • Ligger på 7. pladsen i rækken med 17 point.

Kilde: Fc-roskilde.dk

– Jeg tror, at vi vil se flere udenlandske overtagelser de kommende år. Særligt investorer fra USA. Både privatpersoner og institutionelle investorer er de seneste fem år begyndt at købe klubber i stor stil, siger han. 

Læs også: Kamp om fodboldbanerne i Køge: »Det er de store klubber, der ender med magten over banerne«

Kenneth Cortsen fortæller, at en del af forklaringen på, at udenlandske rigmænd flokkes om danske fodboldklubber er, at prisskiltet er relativt lille, og det er en let vej ind i europæisk fodbold.

Lokal ejerkreds i FC Roskilde

‘#RoskildeForAlle’ står der skrevet på FC Roskildes fan-halstørklæde, og det viser sig også, når man kigger på klubbens ejerkreds. For i januar sidste år fik FC Roskilde nye ejere, da seks lokale virksomhedsejere købte aktier i klubben.

Roskilde Idrætspark lægger hus til FC Roskildes hjemmebanekampe.

– Jeg kunne, sammen med en række andre roskildegensere, ikke overskue, hvis FC Roskilde skulle gå konkurs, og derfor gik vi ind i klubben, siger René Christiansen, ejer af Salafri ApS og nylig direktør i fodboldklubben.  

Sådan gjorde vi: Journalisten fik ideen efter at have læst om salget af Brøndby IF. Herefter gik tankerne på, hvem der mon bliver den næste danske klub. Der er undervejs forsøgt at få fat på samtlige bestyrelsesmedlemmer af FC Roskilde, men det var kun René Christiansen, der ønskede at udtale sig.