Unge aspergere får nej til it-uddannelse

Med et diplom fra en it-uddannelse i hånden er jobchancerne for unge personer med Aspergers syndrom gode. Alligevel afvises mange, da kommunerne ofte vurderer, at uddannelsen er for dyr.

It-uddannelsen AspIT er netop rettet mod unge med Aspergers syndrom, og her har man sendt 80 procent af eleverne direkte i job efter endt uddannelse. Ole Bay Jensen, der er uddannelseschef på AspIT, mener derfor, at det er et stort problem, når de unge afvises:

”Vi oplever jævnligt, at elever, som vi helt klart vurderer er egnede til både AspIT og til at komme i arbejde, desværre bliver afvist. Det er dybt bekymrende,” siger han.

Aspergers syndrom er en svag form for autisme, og personer med den udviklingshæmmende diagnose har derfor svært ved at indgå i sociale sammenhænge.

Dyr uddannelse

Jane Tholle er pædagogisk vejleder på AspIT Esbjerg, og hun beklager også, at kommunerne afholder unge fra at starte på it-uddannelsen. Hun nævner selv tre unge, der blev afvist af kommunen, selv om de ifølge hende havde de rette kvalifikationer til uddannelsen.

Formanden for Socialudvalget i Esbjerg Kommune, Henrik Vallø (K), kan ikke komme ind på de tre konkrete tilfælde, som Jane Tholle nævner, men han beklager, at kommunen i flere tilfælde har været nødt til at afvise elever på grund af manglende penge. For ”AspIT er en virkelig god, men også ufattelig dyr uddannelse”, siger han.

”Det ærgrer mig faktisk lidt, at den er så forholdsvis kostbar sammenlignet med andre uddannelser rettet mod aspergere. Men det er jo et prioriteringsspørgsmål, der handler om kroner og øre,” understreger Henrik Vallø. En tre-årig uddannelsesplads på AspIT koster den enkelte kommune 750.000 kroner.

I Esbjerg Kommune har en fireårig spareplan på knap 600 millioner kroner betydet, at økonomien for tiden spiller en særligt stor rolle for kommunen, fortæller Henrik Vallø.

Kan betale sig

Aage Sinkbæk er formand for Aspergerforeningen. For ham er der ingen tvivl om, at en uddannelse som AspIT kan betale sig i længden:

”750.000 kroner er jo peanuts. Tænk, hvad de kommer til at betale for et menneske på varig bistand,” siger han og fortsætter: ”At spare på de penge er ligesom at pisse i bukserne for at få sig en kort varme. Det bliver hurtigt ret klamt og ubehageligt.” Han understreger desuden, at mange personer med Aspergers syndrom er særligt dygtige til it:

”Personer med Aspergers syndrom er virkeligt gode til detaljer. Hvis de fx kigger ned over linjerne på et softwareprogram, så kan de lynhurtigt spotte fejlene. Så i forhold til resten af befolkningen, vil folk med Aspergers syndrom være bedre til it,” siger han.

En af de elever, der er kommet i arbejdstøjet ved hjælp af AspIT, er Jonas, der i april blev ansat i it-virksomheden EG NeoProcess. Det var chefudvikler Keld Christiansen, der ansatte ham. Han fortæller, at Jonas »mindst er på niveau med de unge talenter, vi i øvrigt ansætter«. Derfor er han også ansat til samme løn som sine kolleger.

Problematisk, at økonomien bestemmer

AspIT tilbyder et seks ugers gratis afklaringsforløb til alle, der ønsker at søge om optagelse på uddannelsen. På baggrund af det afklaringsforløb vurderer AspIT så, om eleven er egnet. Derfor beklager uddannelseschef Ole Bay Jensen, når kommunen efterfølgende afviser en elev, som AspIT har fundet egnet:

”Så betvivler kommunen sådan set vores faglighed,” siger han.

I det hele taget beklager han, at det nogle gange er økonomien, der skal afgøre, om den unge kommer i gang med sin drømmeuddannelse. Han nævner i den forbindelse en elev, som kommunen i første gang afviste, men som efter en ankesag fik medhold i, at han var egnet til AspIT. Han er i dag ansat som programmør i virksomheden MultiMarketing.

”Det er en krystalklar historie om en fejlfortolkning fra kommunens side.”

AspIT åbnede i Vejle i 2005 og er siden vokset til 220 elever fordelt på otte afdelinger i hele landet. AspIT’s eget mål er, at der skal gå 360 elever på uddannelsen. Der fødes hvert år 600 mennesker med diagnosen Aspergers syndrom.

Af Frederik Buhl Kristensen og Eloha Habibi

Læs også:

Psykolog: Aspergere har flair for it

Autister har succes som computergenier

Autister får landsdækkende uddannelse

Autister er guld værd for it-branchen

KU-mentor hjælper udsatte gennem »tungt system«

Flere psykisk belastede får studiehjælp