Børns astronautdrømme sikrer fremtidsudvikling

Astronaut til Kulturnat
Andreas Mogensen viser børn billeder af satellitter og rumdragter til Kulturnatten.
Foto: Julie Høgholm

Forventningsfulde børn stimler sammen rundt om Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, til Kulturnatten fredag aften. »Hvad spiser I i rummet?« lyder det fra en lille dreng, mens en anden gerne vil vide, hvordan det føles at være vægtløs.  Mange af børnene sukker efter at få lov til at se og opleve de ting, som Andreas Mogensen skal igennem næste år.

– Tanken om at kunne komme ud i rummet er ret sej. Jeg kunne godt tænke mig selv at få lov til at prøve det, siger 10-årige Elliot Jung Jørgensen efter at have set billeder af den rumstation, som Andreas Mogensen – som den første dansker nogensinde – skal kalde sit hjem i ti dage næste år.

Tanken om at kunne komme ud i rummet er ret sej. Jeg kunne godt tænke mig selv at få lov til at prøve det.
Elliot Jung Jørgensen, 10 år

Det er rigtig positivt, mener Jørn Martin Steenhold, forsker i børns fremtidsdrømme:

– At børn har drømme sikrer, at fremtiden bliver anderledes og udvikles i forhold til, hvilken tid vi har lige nu.

Alle de ting, som vores samfund har opnået i dag, er noget, vi har drømt om tidligere. På samme måde er alle de ting, vi drømmer om nu, også noget, vi kan få til at gå i opfyldelse i fremtiden, forklarer Jørn Martin Steenhold:

– Det, som børn gør, når de drømmer om fremtiden, er, at de overskrider de eksisterende muligheder, der findes. Det gælder uanset, om det er i forhold til at være verdens bedste på fodboldbanen eller til at være astronaut i rummet.

Drømmen om at gå på Månen

Andreas Mogensens egen drøm om at blive astronaut har altid været der:

– At kunne gå på Månen var en af de ting, som jeg virkelig drømte om, da jeg var barn, siger Andreas Mogensen, der oprindeligt er ingeniøruddannet og nu kan se frem til en karriere inden for rumverdenen.

Læs også: Strikse forældre giver overvigtige børn

Selvom han endnu ikke har været en tur på Månen, kunne han i går aftes vise børnene billeder af alt fra satellitter til ham selv i et rum uden tyngdekraft.

Sådan bliver du astronaut

  • Få en videregående uddannelse
  • Bliv en dygtig forsker
  • Lær så mange sprog som muligt
  • Dyrk en masse sport

Kilde: rummet.dk

– Det var sjovt at se, hvad astronauten havde lavet, siger Elliot Jung Jørgensen med et signeret billede af Andreas Mogensen i hånden.

Idealer hjælper til at opnå mål i livet

Det gavner absolut børn at have forbilleder, mener Jørn Martin Steenhold. Han er ikke i tvivl om, at mange børn og unge vil identificere sig med den danske astronaut.

– Der er næsten ingen grænser for, hvilken position han (Andreas Mogensen, red.) kan indtage i små drenge og pigers bevidsthed, siger Jørn Martin Steenhold.

Selv var Andreas Mogensen som barn særligt optaget af især Apollomissionerne med blandt andre Neil Armstrong i spidsen. Som den første astronaut på Månen brød han med nogle af de forestillinger, man havde om verden dengang. Derfor er Andreas Mogensen heller ikke i tvivl om, hvad hans gode råd til børn med fremtidsdrømme skal være:

– Arbejd hårdt. Lige meget hvilket fag man er i, gælder det om ikke at give op på sine drømme og arbejde hårdt for at nå sine mål, siger Andreas Mogensen.