Jobfestival vil inspirere flere 6. klasser til at blive politimand eller tømrer

Politiets stand ved Jobfestivalen i Furesø Kommune. Foto: Furesø Kommune.

FURESØ: I den nordsjællandske kommune står en jobfestival for 6. klasser atter for døren, og igen i år kan eleverne prøver kræfter som blandt andet politimand, tømrer eller cykelsmed.

I kommunen håber man på at kunne inspirere flere elever til at gå erhvervsvejen efter folkeskolen, og det er blandt andet en af årsagerne til, at man allerede forsøger at række ud til dem i 11-12 årsalderen.

– Vi ser 6. klasse som det rette tidspunkt at blive præsenteret for fremtidens muligheder. Når eleverne når til 7., 8. og 9. klasse, bliver det lidt for sent. I stedet får de unge nu åbnet op for nogle nye ting. Så det er egentlig i ligeså høj grad for, at de forbliver upåvirkede af andre faktorer, fortæller Muhammed Bektas (S), formand for Børn- og Skoleudvalget, samt medlem af Kultur-, Fritid- og Idrætsudvalget i Furesø Kommune.

Jobfestival:

  • Festivalen foregår i Furesø Kommunen
  • Afholdes i år 24. maj i Farum Arena
  • Blev afholdt for første gang i 2017
  • Samler kommunens omkring 600 sjetteklasseelever
  • Giver eleverne et syn på, hvilke erhvervsmuligheder der efter folkeskolen
  • Flere end 30 erhvervsstande deltager i år i festivalen

Kilde: Furesø Kommune

Påvirkede valg

For mange af eleverne gælder det, at man vokser op med ens forældres gode råd om fremtiden, men spørger man Furesø Kommunes ungeindsatsleder, så har det ikke nødvendigvis den rette effekt på eleverne.

– De unge bliver præget af deres forældre, og det er også rigtig fint, for forældrene er en vigtig del af den her proces. Vi er som forældre bare ikke altid de bedste til at guide. Vi tager meget afsæt i traditionerne, kulturen og det, vi kender. Her er det ikke altid sikkert, at vi har den brede viden om, hvad der er af muligheder, siger June Wibeck-Nilsson.

Flere elever bliver tilmeld rådgivet til at træffe de valg, der ses som de mere traditionelle valg, og det er med til at sætte andre uddannelser tilbage. I Furesø håber man på, at festivalen kan være med til at ændre på det syn.

– Vi ønsker, at eleverne skal se fremtidens muligheder med egne øjne. Vi ved, at rigtig mange unge i Furesø Kommune vælger at gå på en ungdomsuddannelse i form af STX og HHX, og vi synes, det kunne være fedt, hvis de fik øjnene op for nogle af de muligheder, der var lidt mere erhvervsrettede. Eksempelvis som tømrer, snedker eller tjener, fortæller Muhammed Bektas (S).

Vi skal gøre op med forestillingen om, at gymnasiet er den eneste vej som ungdomsuddannelse, hvis man har gode karakterer. Eksempelvis kræver erhvervsuddannelserne ikke kun gode hænder, men også et godt hoved
June Wibeck-Nilsson, ungeindsatsleder

Kommunen vurderer, at den gymnasiale vej er blevet en selvfølge for mange elever, når de søger videre efter folkeskolen, og det vil ungeindsatsleder i Furesø Kommune gøre op med.

– Det er vigtigt at sætte fokus på, at man ikke nødvendigvis skal i gymnasiet, bare fordi man har et højt gennemsnit. Der kunne være rigtig mange andre muligheder, der kunne tilgodese den enkelte, fortæller June Wibeck-Nilsson og uddyber:

– Vi skal gøre op med forestillingen om, at gymnasiet er den eneste vej som ungdomsuddannelse, hvis man har gode karakterer. Eksempelvis kræver erhvervsuddannelserne ikke kun gode hænder, men også et godt hoved, siger hun.

Læs også: Vallensbæk Kommune vil gå forrest i kampen mod børns mistrivsel

Cykelsmed i Furesø.
En cykelsmed fra lokalområdet viser sit arbejde frem til de unge 6. klasser i Furesø Kommune. Foto: Furesø Kommune.

Glade elever

I kommunen har det været vigtigt at understrege over for de mere end 600 elever i 6. klasse, at arrangementet ikke er en fridag. Derfor indførte uddannelsesvejlederne i samarbejde med kommunens skoler allerede sidste år en række initiativer, der skal skabe mere engagement blandt eleverne, når de deltager i jobfestivalen.

– Ved den seneste Jobfestival fik eleverne udleveret et stykke papir af deres lærer, hvor alle standene var listet op. Ved hver stand skulle der besvares et spørgsmål, og det var så elevernes opgave, at få noteret svarene ned. Disciplinen var med til at skabe engagement hos eleverne, og samtidig gennemgik de en form for læring ved det.

Ifølge Børn- og Skole-formanden i Furesø var arrangementet sidste år en stor succes og til stor glæde for de deltagende elever. Bektas håber naturligvis på at gentage kunststykket om en lille måned, når Jobfestivalen igen løber af stablen.

– Sidste år var der virkelig godt gang i de stande, hvor der var interaktion mellem eleverne. De levede sig virkelig ind i det, og det synes jeg var kanonfedt. Man kunne virkelig se glæden. Samtidig var det også fedt at opleve passionen fra de forskellige stande. Det smitter også af på eleverne. Jeg er sikker på, at vi kan forvente at se noget lignende i år, siger Muhammed Bektas (S).

Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjort opmærksom på en pressemeddelse fra Furesø Kommune gennem Ritzau. Journalisten kontaktede herfra kilder fra kommunen telefonisk.