Efter styrt: Katja kører aldrig fuld på cykel igen

Katja cykler stadig trods hendes voldsomme oplevelse, men tager nu altid bussen frem og tilbage fra byen. Foto: Louise Mie Dunk Hansen

Cykeldækket glider hen af cykelstien, rammer hjørnet af kantstenen, og der lyder et smæld, da Katja Simonsens hoved rammer den våde asfalt. Det, der ellers havde været en sjov aften med lidt for meget vin med veninderne, endte brat for den 24-årige studerende.

Efterfølgende kunne jeg ikke overskue noget og var vildt træt. Jeg prøvede at gå på arbejde, men kunne ikke koncentrere mig. Jeg havde knaldende hovedpine, og det gjorde ondt at få lys i øjnene.
24-årige Katja Simonsen, der slap med en slem hjernerystelse

I ugerne efter måtte Katja Simonsen aflyse studie, arbejde og ferie med veninderne og bruge tiden på at sove og lytte til podcasts. Ingen anstrengelse, ingen læsning eller brug af teknik var beskeden fra lægen, der også pointerede, at hun var heldigt sluppet.

Læs også: Mørketal mindsker fokus på cykelulykker

Et stort problem blandt unge
Katja Simonsen er ikke den eneste, som har oplevet at vælte på cyklen i nattelivet. Ud af hundrede 15-30-årige har hele 35 % oplevet at vælte en eller flere gange med alkohol i blodet, viser en rundspørge foretaget af NetAvisen på Facebook.

Problemet er altså til at få øje på. Rådet for Sikker Trafik er bekymret over problemet, men har indtil nu valgt at fokusere deres midler på at stoppe spritkørsel i forhold til motorkøretøjer.

– Som cyklist kan man også komme slemt til skade, hvis man falder og fx slår hovedet i asfalten, som eksemplet tydeligt viser. Vores klare opfordring er, at hvis man er fuld, så overvej at lade cyklen stå, siger Søren Ørsted Pedersen, pressechef for Rådet for Sikker Trafik.

Det er faktisk heller ikke ulovligt at cykle i en påvirket tilstand, skriver politiet på deres hjemmeside. Det er op til den enkelte politibetjent at vurdere, hvornår den påvirkede cyklist skal have en bøde og trække cyklen hjem. Dog ligger de også vægt på, at cyklisten skal kunne gøre det på en betryggende måde.

– Der er ikke nogen promillegrænse for cyklister, som man har det for bilister, siger Søren Ørsted Pedersen.

Læs også: Stiv på cykel: lovligt eller ulovligt?

Lærer af sine fejl
N
år Katja i dag sætter sig op på cyklen og padler afsted, er det uden alkohol i blodet og med en hjelm på hovedet. For hende var den farlige cocktail nok at prøve en enkelt gang.

Jeg råder andre til ikke at cykle fuld. Lige pludselig en dag, så går det galt. Så kan det være, at man ikke er så heldig som mig og slipper med tre uger. Mange har problemer i flere år.
Katja Simonsen, studerende på 24 år

Mange andre i Katja Simonsens omgangskreds cykler også, selvom de er fulde. Hun mener, at det er svært at lave regler på området. Men at det er vigtigt at blive ved med at advare andre om, hvor alvorligt problemet er, og hvor mange der bliver mærket for resten af livet.

– For når alkoholen sætter ind, så sætter fornuften altså også ud, slutter Katja af med et smil.