Ofre for digital mobning risikerer spiseforstyrrelser

Mobning foregår i dag i høj grad på nettet. Det betyder, at mobningen følger ofret, selvom de er taget hjem fra skole. Foto: Wikimedia
Mobning foregår i dag i høj grad på nettet. Det betyder, at mobningen følger ofret, selvom de er taget hjem fra skole.
Foto: Wikimedia

Det er ikke længere muligt at løbe og hjem og søge ly under dynen, hvis du bliver mobbet af dem fra skolen. Mobningen er nemlig i høj grad flyttet ud af skolegården og ind på de unges smartphone, og det har store konsekvenser for de unges selvopfattelse.

Næsten hver tredje – 32 % – af de piger, som er blevet mobbet på nettet, udviser risikoadfærd for spiseforstyrrelser, og pigerne tænker meget over, hvad de spiser, og hvordan de ser ud. Det viser en ny analyse fra Børnerådet.

Både i digital mobning og traditionel mobning er der en tendens til, at man peger kroppen ud. Der er enormt mange vurderinger af krop og kropstørrelser i mobbesager.
Jette Kofoed, forsker i mobning ved DPU

Kroppen i fokus

Lige netop udseende er et tema, der fylder meget i mobningen. Børn bliver mobbet med alt fra, at de er for små, for store, for tykke eller for tynde. Det fortæller forsker i mobning og lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse Jette Kofoed.

– Både i digital mobning og i traditionel mobning er der en tendens til, at man peger kroppen ud. Der er enormt mange vurderinger af krop og kropstørrelser i mobbesager, siger hun.

Alvorligt problem

Formanden for Børnerådet Per Larsen ser meget alvorligt på udviklingen, hvor mobningen er gået fra at foregå fra direkte kontakt, til at der i dag er digitale spor i stort set alle mobbesager.

– Mobning på internettet er et rigtig stort og meget udbredt problem. Digital mobning er for mange rent psykisk værre end traditionel mobning. Den følger med barnet døgnet rundt lige gyldigt, hvor hun er. Og man kan smide sin iPhone ud, men det hjælper jo ikke på, at alle andre potentielt stadig har adgang til indholdet, siger han.

Læs også: Mobning på jobbet kan koste dig ægteskabet

Forældre og skolen skal vende udviklingen

Per Larsen mener, at det både er skolens og forældrenes ansvar at vende udviklingen.

– Vi har en massiv opgave foran os, da mange unge ikke er opmærksomme på de konsekvenser, det har, når man skriver ting om andre på nettet. Her spiller forældrene en aktiv rolle, da de skal tale med deres børn om problematikkerne. Samtidigt glæder Børnerådet sig over, at der for politisk side er kommet fokus på, hvad man kan gøre ude på skolerne, siger han.