Taxachauffører udsteder stadig ulovlige brækbøder

Brækbøder bliver stadig udstedt af taxachauffører, selvom de ikke må.  Foto Veronica ML, flickr
Brækbøder bliver stadig udstedt af taxachauffører, selvom de ikke må.
Foto: Veronica ML, flickr

Det er lørdag nat. Københavns gader er fyldte med berusede mennesker, og taxaerne holder i kø for at tage passagerer med, så de kan bringes sikkert hjem. To fulde passagerer stiger ind i taxaen. Efter et par minutters kørsel brækker en af passagerne sig ud over Mercedesens fine lædersæder, og stanken breder sig i hele taxaen.

Venindeparret Nicole Dam-Amby og Marie Kinnunen oplevede dette for to uger siden, hvor Marie Kinnunen kastede op i taxaen efter en lidt for vild bytur.

Chaufføren, de kørte med, opkrævede et gebyr for, at hun havde brækket sig i taxaen. Men det måtte han faktisk ikke ifølge reglerne. Ifølge taxareglementet i hovedstaden er dette nemlig ulovligt.

Det fremgår af Region Hovedstadens Taxinævns hjemmeside.

Læs også: Københavnere takkede nej til UngTaxa

Nicole Dam-Amby og Marie Kinnunen oplevede, at taxachaufføren blev vred over opkasten i taxaen.

– Han forlangte først 200 kroner i ekstra gebyr. Jeg begyndte så at diskutere med ham om, at det ikke kunne være rigtigt, at vi skulle betale. Derefter begyndte han at blive aggressiv og sige noget på tyrkisk. Han forlangte efterfølgende 500 kroner i stedet for de daværende 200 kroner, fortæller Nicole Dam-Amby på 23 år.

Nicole Dam-Amby og Marie Kinnunen endte med at stikke taxachaufføren de 500 kroner, da ikke gad at diskutere og blev bange for taxachaufførens aggressive adfærd.

Chaufførerne ved, at brækbøder er forbudte

I Taxinævnet kender man problemet, og man har haft flere sager, hvor kunder har klaget over taxachauffører, der opkræver penge for bræk i bilen.

– Taxachaufførerne har et uddannelsesforløb, hvor de bliver gjort tydelig opmærksom på, at de ikke må give bøder eller tage ekstra gebyrer. Så hvis chaufførerne gør det, ved de godt, det er imod reglerne. Det er ikke fordi, at de ikke er blevet gjort opmærksom på det, siger Jakob Hougaard (A), borgerrepræsentant i Taxinævnet Region Hovedstaden.

Chaufførerne får en straf, hvis de bryder reglerne, fortæller han.

Læs også: Taxichauffører indsamler bevismateriale mod Uber

– De chauffører, som bryder reglerne, straffes ved sanktioner, hvor vi enten fjerner taxatilladelsen i en periode eller helt. Der er desværre brodne kar, som ikke overholder reglerne. Men på den anden side så skal man ikke mistænkeliggøre alle taxachauffører, siger Jakob Hougaard (S).

Taxachaufførerne har et uddannelsesforløb, hvor de bliver gjort tydelig opmærksom på, at de ikke må give bøder eller tage ekstra gebyrer.
Jakob Hougaard (S) borgerrepræsentant i Taxinævnet Region Hovedstaden

I Taxinævnet diskuterer man, hvordan man kan oplyse passagerne bedre om deres rettigheder i forhold til klager over taxachauffører.

– Vi har drøftet, at der i alle taxaerne skal være oplysninger om, at man kan klage til Taxinævnet, hvis man har været udsat for noget uretfærdigt. På den måde kan vi gøre kunderne opmærksomme på deres rettigheder. Der er dog ikke taget stilling til tiltaget, men det er noget, vi vil vænne tilbage til, siger Jakob Hougaard (S).

Ingen af de to veninder Nicole Dam-Amby og Marie Kinnunen vidste, at det er ulovligt, at taxachaufører opkræver gebyrer.

– Man tror jo på, hvad taxachaufføren siger. Samtidig er man fuld og gider ikke diskutere, når man lige har kastet op, siger Nicole Dam-Amby.

Taxakunde kendte ikke til lovgivning

Hvis en kunde har betalt et gebyr eller bøde for opkast i taxaen, så kan kunden kræve sine penge retur, enten ved at klage til Taxinævnet eller til taxaselskabet selv.

Jeg vidste faktisk ikke, at det var ulovligt at udstede bøder, da man tror på, hvad taxachaufføren siger.
Nicole Dam-Amby

Læs også: Politiet advarer mod nyt pirattaxa-trick

Det taxachaufføren i stedet kan kræve, når kunden har kastet op, er at bede om personens CPR-nummer. Derefter kan der efterfølgende komme en sag ud af det, fordi chaufføren så kan politianmelde kunden. Hvis vognmanden kan påvise, at kunden har handlet uagtsomt, og at vognmanden kan dokumentere et tab, så kan vognmanden kræve en erstatning. Dog vurderes langt de fleste tilfælde som uheld. Det oplyser Taxinævnet Region Hovedstaden på sin hjemmeside.