VHS-båndet trækker stadig vejret

Der er stadig en stor gruppe danskere, der fra tid til anden har gavn er deres gamle VHS-afspiller.
Der er stadig en stor gruppe danskere, der fra tid til anden har gavn er deres gamle VHS-afspiller. Foto: wikimedia.org

Kan du huske, hvornår du sidste gang hev et rektangulært videobånd frem, nænsomt skubbede det ind i videoafspilleren og ventede på at hovedtromlen begyndte at brumme?

Det kan hver syvende dansker, der, ifølge en ny rundspørge foretaget af Epinion for konsulentfirmaet Deloitte, stadig har en VHS-maskine stående under TV’et. Resultater kommer bagpå folkene bag undersøgelsen.

Læs også: Netflix giver populær tv-kanal baghjul

– Det er absolut tankevækkende, at danskerne stadig holder fast i den teknologi, de har kendt og holdt af gennem årtier. Selv om det efterhånden kun er samlere og nostalgikere, der køber VHS-bånd på internettet, er der tilsyneladende stadig tusindvis af danskere, der har både hjemmevideoer og gamle film stående i reolen, skriver medieekspert i Deloitte, Frederik Behnk, i en pressemeddelelse.

De samlende danskere

På trods af nyere og mere udbredte afspilningsmedier som SmartTV og streaming-tjenester er der altså stadig plads til VHS-maskinen i danskernes mediebrug. Det skyldes ikke mindst, at mange har store dele af deres filmkartotek bundet op omkring videobåndet, forklarer Casper Tybjerg, lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet:

– Der er nogle teknologier, som er lang tid om at forsvinde, fordi de stadig er funktionelle. Der er en del mennesker, der har optaget en del ting gennem deres liv på VHS-formatet, som de gerne fortsat vil kunne kigge på ind imellem. På den måde er der en vis inerti i mediet, siger han.

Læs også: Dansk jazz hitter i Asien

Et sted de kan nikke genkendende til danskernes hang til gamle videobånd er hos elektronikkæden Elgiganten. Sidste gang man lavede en optælling over solgte VHS-maskiner på landsplan var i 2013. Har viste resultatet, at der var blevet solgt 1000 VHS-maskiner i det pågældende år.

– Det, vi fik at vide fra mange kunder, når vi solgte VHS-maskiner, var, at de jo havde et kæmpestort bagkatalog af gamle film stående. Folk har jo fået opbygget sig nogle biblioteker af en anden verden, forklarer Frederik Danvig, kommunikationschef i Elgiganten

– Noget har tydet på, at folk ikke troede, at den fandtes længere, men de har så fået øjnene op for, at den stadig eksisterede.

Fakta: Video Home System

Video Home System er en afspilnings- og optagerstandard for videobånd udviklet af japanske JVC. På trods af stor konkurrence fra Sony og Phillips etablerede VHS sig som det førende standard op gennem 80’erne.  JVC  stoppede produktionen af VHS-maskiner i 2008.

VHS-båndet indsættes i maskinen og kan afspilles via elektromagnetiske hoveder, blandt andet et slettehoved og hoveder, der kan læse og skrive båndets lyd- og kontrolspor. Videosignalet skrives og aflæses af videohoveder, der sidder på en roterende tromle kaldet videotromlen.

“Der er rigtig nostalgisk”

En af dem, der fra tid til anden stadig kan finde på at støve VHS-maskinen af og nyde de gamle videobånd, er den 23-årige studerende, Katrine Stokbro. Hun tilhører ifølge undersøgelsen de blot 5 procent af danskere under 40 år, der i dag ejer og bruger en VHS-maskine. Når hun bruger VHS’en, er det hovedsagligt for at genopleve barndomsminder:

– Mange af de Disney-film, jeg var knyttet til som barn, bliver ikke udgivet på nye formater, og dem, der gør, er anderledes med nye scener, siger hun, og forklarer, at følelsen af at se videobånd er helt særlig:

– Det vækker en masse minder i mig. Når man spoler tilbage, går lyden helt amok. Det er også rigtig nostalgisk med reklamerne, siger hun og understreger dog, at der kan gå lang tid i mellem, hun får hevet maskinen frem fra gemmerne.

Ikke videoens svar på LP

Kombinationen af, at VHS-maskinen vækker minder fra fortiden og samtidig er udgået af produktion hos mange producenter i løbet af det seneste årti, gør, at man fristes til at forestille sig, at mediet med tiden vil kunne opnå status som kultmedie, ligesom LP’en. Det mener Casper Tybjerg dog ikke er sandsynligt:

– Jeg har svært ved at se, at VHS vil blive kult. Det er klart, at der er en nogle titler, der er blevet udgivet på VHS, som ikke er blevet genudgivet på DVD og Blu-ray. Men der skal man ud i nogle rimelig obskure genrehjørner, siger han og fortsætter:

– LP-entusiasterne har jo vedholdende hævdet, at man får bedre lydkvalitet af en LP end ved digital lyd. Sådan er det ikke med VHS. Der er ikke nogen, der vil påstå, at man får en bedre kvalitet med VHS-bånd, end man gør med en DVD eller en Blu-ray.