Dokumentarer om mad og sundhed hitter på festival

monitor-155158_640
Mad og sundhed hitter også på film. På året dokumentarfilmsfestival er der flere maddokumentarer på programmet, og det er ikke kun på grund af underholdning. Fotos: Pixabay

Hvad putter du egentlig i munden, når du spiser din frokost? Og er det sundt for dig?

Det er nogle af de spørgsmål, der rejses i flere film om mad og sundhed, der vises på dokumentarfestivalen, CPH:DOX, der foregår lige nu i København.

Udover filmene afholdes der arrangementer med fokus på blandt andet miljøet, sundhed og bæredygtigthed, som også er temaer i filmene.

De rammer en samfundsmæssig interesse og er langt fra kun underholdning, siger pressechef for CPH:DOX Katrine Ravndal.

– Vi viser altid film, som går ind i de kulturelle strømninger og den aktualitet, der er i det danske samfund. Lige nu er der et kæmpe stort fokus på sundhed, mad og økologi, og det omfavner vi selvfølgelig og viser film om det, siger Katrine Ravndal.

Læs også: Klima på indkøbssedlen 

Hvad er sundt og sandt?

På CPH:DOX viser man blandt andet filmen 10 Billion – What’s On your Plate, der beskrives som en lærerig madfilm, der undersøger, hvordan vi sikrer os, at der er mad nok til alle i verden. Derudover vises filmen Suger Coated, der er en film, der undersøger, hvad er sundt, og hvad er sandt. Målet er at få seerne til at tænke over, hvad de putter i munden.

– Dokumentarfilm handler om virkeligheden, så derfor vil der også altid blive lavet dokumentarfilm om det, der er populært i samfundet i dag. Derfor er der blandt andet mange dokumentarfilm om mad. Vi vil meget gerne vise, hvad der har aktualitet i Danmark, og det har disse film i høj grad, siger Katrine Ravndal.

Interessen for mad og sundhed i dokumentarerne er ikke noget, der er helt nyt. Dokumentarer som Super Size Me fra 2004, Forks over Knifes fra 2011 og Food Matters fra 2008, er alle populære dokumentarer, der har sat fokus på menneskets sundhed, bæredygtighed og ikke mindst, hvad vi putter i munden.

En peptalk og et fællesskab

For 22-årige Mia Gardum er dokumentarer om mad og vegansk livsstil ikke blot underholdning. Det er et sted, hvor hun kan finde inspiration og bekræftelse i sin livsstil, hvor hun udelukkende spiser plantebaseret.

– Jeg bliver bekræftet i mine livsstilsvalg, når jeg ser dokumentarer omkring det veganske liv. De film, jeg ser, er jo selvfølgelig meget biased, og vil fremhæve de positive sider ved denne livsstil, så det er en virkelig god peptalk at få, hvis man vil mindes om, hvorfor man gør, som man gør, siger Mia Gardum, der er kommunikationsstuderende på Aarhus Universitet, blogger og forfatter til en plantebaseret kogebog, der udkommer i starten af 2017.

Det var faktisk filmene Food Matters og Hungry for Change, der sparkede gang i Mia Gardums interesse for den veganske livsstil. Hun peger selv på, at det var disse film, der var med til at gøre hendes valg konsekvente.

Læs også: Sociolog: Veganere udelukker sig selv fra fællesskaber 

Der kan være flere årsager til, at man vælger den veganske livsstil. Det kan være pga. etiske overvejelser eller det bæredygtige, eller det kan være det sundhedsmæssige aspekt, som er årsagen til, at Mia Gardum i dag kun spiser plantebaseret kost.

Der findes flere online fællesskaber, hvor veganere og vegetarer kan mødes og dele inspiration, historier eller lignende. Mia Gardum vil dog hellere finde inspirationen igennem dokumentarfilmene end i fællesskaberne.

– De forskellige communities er ikke nødvendigvis nogle, jeg føler mig en del af, fordi de har meget fokus på det etiske, hvor jeg har på sundheden. Når man vælger dokumentarerne, så kan man selv vælge, hvilken vinkel man har lyst til at have på det, siger hun.

Film med nærhed

Hos CPH:DOX oplever man, at mange af dem, der vælger at se disse film, allerede er en del af den livsstil, som portrætteres igennem filmene. Der er dog også folk, der gerne vil inspireres og prøve noget nyt. De peger på, at meget af den gode respons kommer, fordi folk kan tage råd og elementer fra filmene med hjem.

– Med de her film er der noget, folk nemt kan tage med sig og bruge i deres hverdag. Det er noget, der ligger tæt på dem. Det er ikke film, der handler om større politiske problemstillinger, hvor folk let kan føle sig afkoblet og ikke føler, at de har nogen indflydelse. Det har de faktisk, når de ser de her film, for de kan gå hjem og løfte vægte eller spise økologisk, siger Katrine Ravndal.

CPH:DOX kører i København i perioden 5.-15. november.

Herunder kan du se en tidslinje over populære maddokumentarer igennem tiden.