Fest i fjorden: Snart vrimler det med hornfisk

Hornfiskene kan fanges hele foråret og det meste af sommeren. Foto: Mads K. Andersen

Der er forår i luften, og det betyder besøg fra sydligere himmelstrøg.

Hornfiskene er således på vandring, og inden for kort tid bliver de danske kyster og fjorde indtaget af den langnæbede rovfisk, der gør sin entré i store stimer.

Det fortæller Uffe Clemmensen, der sidste år gav faklen videre efter 12 år som formand for Roskilde og Omegns Lystfiskerklub.

– Det er fuldstændig fantastisk fiskeri, da hornfisken er en fighter. Og så er den jo let at fange, når der er så mange af dem, der kommer ind i store stimer, forklarer han.

Hornfisken er udstyret med lange kæber, der er besat af små, skarpe tænder, og derfor er der flere muligheder, hvis man gerne vil have en på krogen.

– Man kan fiske med blink i flere forskellige farver, og så kan man bruge noget, som vi kalder silkesnor. Det vil sige, at man kan skifte krogen ud på ens blink og i stedet bruge silkesnor, som tænderne på fisken så sidder fast i, lyder det fra Uffe Clemmensen.

Læs også: Tyve stak af med fiskegrej og gasflasker 

Han understreger dog i samme ombæring, at der går et par uger endnu, før den aflange rovfisk for alvor er at finde i Roskilde Fjord.

– Det er lidt koldt – både i luften og i vandet. Så jeg tror først, at vi begynder at have dem hernede i starten eller midten af maj, slår Uffe Clemmensen fast.

Tre tips til at fange hornfisk

  • Fisk i solskin og på pladser med lidt gang i overfladen.
  • Fisk din agn i et statisk tempo uden for mange spinstop
  • Skift de almindelige kroge ud med silkekroge

Kilde: Lystfisk.dk

Gydevandring

Det er ikke uden grund, at hornfisken besøger de danske farvande, når foråret begynder at gøre sit indtog.

Det forklarer seniorforsker ved DTU AQUA, Jon Christian Svendsen.

– Hornfisken trækker ind i de lavvandede områder i forårsperioden. Der kommer de ind i de indre danske farvande for at gyde (reproducere, red.). Så det er egentlig en form for gydevandring, når den dukker op i Roskilde Fjord, fortæller han om den gæstende fisk, der altså er med til at skyde foråret ind.

– Det specielle ved hornfiskene er, at de kommer tilbage hvert år lige omkring den 1. maj. Der er mange af dem, og så foregår det i en sæson, hvor folk higer efter at komme ud i naturen efter en lang og kold vinter.

– Så det er virkelig sådan en slags forårsbebuder, som samtidig giver muligheden for nogle fantastiske rekreative og naturmæssige oplevelser – og så kan man tilmed få lidt med hjem til aftensmaden, lyder det fra Jon Christian Svendsen.

Hornfiskeriet er bedst i maj og juni, men forårsgæsten bliver faktisk hængende i de fleste af sommermånederne, hvor man også kan være heldig at få en på krogen.

Hvis man har lyst til at prøve kræfter med hornfiskeriet i Roskilde Fjord, er der mulighed for at kaste snøren i vandet den 5. maj, hvor Fishing Zealand afholder et hornfisk-arrangement på molen i Veddelev Havn.

Læs mere om det her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.