Godt hjulpet på vej af Sjællands Storkreds blev Jacob Mark en af folketingsvalgets største stemmeslugere

Jacob Mark (SF) har siddet i Folketinget siden 2015. Foto: Sofie Spengler Carlsen

Snart skal Jacob Mark have tatoveret tallet 31.235 på låret. Det er dét antal personlige stemmer, som SF-kometen fik til Folketingsvalget i tirsdags. Køgegenseren har, siden han var 18 år, fået tatoveret personlige stemmetal på låret. Det startede med 494 stemmer, i år skal der dog en del flere nuller på tatoveringen, når politikeren skal under nålen.

Jacob Marks blå bog:

– Politiker fra Socialistisk Folkeparti (SF) og næstformand i partiets folketingsgruppe

– Født og opvokset i Køge

– Har en bachelor i journalistik, politik og administration (RUC, 2017)

– Er forlovet med den socialdemokratiske borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen

– Meldte sig ind i SF Ungdom, SFU, som 14-årig. Blev som 18-årig valgt som det yngste byrådsmedlem i Køge nogensinde.

Kilde: Den Store Danske

– Jeg får lavet en tatovering med stemmetallet og tre tændstiksmennesker. Det skal repræsentere, at der er mennesker bag tallet, siger Jacob Mark.

SF-politikeren har haft et hårdt år efter at være ramt af stress , men er nu vendt tilbage til Christiansborg med et tilfredsstillende valgresultat i ryggen.

– Det har været et godt valgresultat. Det betyder noget i en forhandling at komme ind med medvind. Vi sidder med nogle meget afgørende mandater, og derfor kan man også få noget politik igennem, siger Jacob Mark.

På trods af at Jacob Mark var ude med sygdom i en længere periode, ser det dog ikke ud til at have en negativ indflydelse på vælgerne. Tværtimod tror SF-politikeren, at åbenheden om sygdomsforløbet, er en af grundene til det imponerende valgresultat.

– Jeg tror, at det har betydet noget, at jeg har været ærlig omkring min sygdom, og hvordan det er at komme tilbage, siger Jacob Mark. 

Spørger man Jacob Mark, skal opskriften på succes også findes i, at han holder fast i sine mærkesager.

– Jeg har altid ment det samme, og dét er en fordel. Jeg har altid kæmpet for børn og unge, og jeg har sat mig på det område.

Jeg får lavet en tatovering med stemmetallet og tre tændstiksmennesker. Det skal repræsentere, at der er mennesker bag tallet.
Jacob Mark (SF).

Nu starter forhandlingerne

Efter valget starter de vigtige forhandlinger om regeringsmagten, og nu skal de mange personlige stemmer omsættes til politisk indflydelse på Christiansborg, hvilket køgegenseren ser fortrøstningsfuldt på.

– Det (stemmetallet, red.) betyder noget, når man skal sidde og forhandle, hvem der skal med i en regering. Det er klart, at man  kigger på, hvem der har fået gode valg og giver de afgørende mandater, siger SF-kometen.

Læs også: Valget blev afgjort på Nørrebro: »Man skal ikke tildele Rådmandsgades Skolen en stor rolle«

Jarl Cordua, politisk kommentator, påpeger også, at antallet af personlige stemmer kan spille en rolle, når ministerkabalen skal gå op.

– Personlige stemmer er ofte et udtryk for, hvorvidt politikeren er i stand til at kommunikere med vælgerne, og sådan én har man brug for på en ministerpost, siger Jarl Cordua.

Han understreger dog også, at der skal være en balance. Faktorer såsom køn, ‘likeability’ og geografi bliver også tænkt med ind i forhandlingerne, når der skal uddeles ministerposter eller ordførerskaber på Christiansborg.

Jacob Mark kan i år konstatere, at han er den femtemest populære politiker i landet bestemt ud fra antal personlige stemmer. Foto: Sofie Spengler Carlsen

Det er et billede, som Jakob Mark kan nikke genkendende til.

– Når man for eksempel fordeler ordførerskaber, kigger man også på, hvad folk brænder for. Der er meget andet på spil end kun stemmetal, siger han.

Forhandlingerne om en ny regering starter fredag på Marienborg, og her bliver det afgjort, hvorvidt stemmeslugeren fra Køge får oversat sine stemmer til politisk indflydelse.

– En klog statsminister bør altid skæve til antallet af personlige stemmer, når der skal uddeles ministerposter, understreger Jarl Cordua til slut.

 

Sådan gjorde vi: Efter valget kunne journalisten konstatere, at Jacob Mark var en stor stemmesluger – og han var stillet op i Sjællands Storkreds. Derfor kontaktede journalisten SF-politikeren og tog til Christiansborg for at foretage interview og få taget billeder. Efterfølgende kontaktede vi Jarl Cordua, der kunne bidrage med viden om betydningen af personlige stemmer.