Julecaféer skal hjælpe unge som har mistet

thumbnail_cafe11
Billedet fra en julecafé, hvor børn og unge får mulighed for at dele deres tanker.
Foto: Børn, Unge & Sorg.

Juleaften forbindes af de fleste med hygge, gaver og samvær med familien. Men for nogle er det en påmindelse om, at én af de vigtigste personer mangler. Derfor har organisationen Børn, Unge & Sorg igen i år arrangeret en julecafé, hvor unge mødes og deler af hinandens erfaringer, tanker og følelser om den kommende svære juletid.

I alt har 61.521 danske børn og unge mistet en eller begge forældre.

Gabriella Holmen Bruun, 22, oplevede selv sorgen på nærmeste hånd, da hendes mor døde af kræft i 2012. Hun har været frivillig i Børn, Unge & Sorg i halvandet år og tovholder for julecaféen i København. Hun mener nemlig, at julecaféen er et vigtigt initiativ, fordi sorgen særligt kan komme frem i julen.

– Det er en højtid, hvor man virkelig bliver mindet om, at der er noget galt, og der er noget, der mangler, siger Gabriella Holmen Bruun og fortsætter:

– Det kan være svært for andre at forstå det forhold, man lige pludselig kan udvikle til julen. Jeg har personligt selv fået et mere distanceret forhold til julen efter min mors død. Det har nogle af mine venner rigtig svært ved at forstå. De jo vant til at samles hele familien rundt om det store bord, siger hun.

Læs også: Ny uddannelse skal hjælpe ramte af sorg

Hun mener derfor, at julecaféen er et godt sted for unge at mødes, møde anderkendelse og snakke med hinanden om sorgen særligt i juletiden.

– Derfor er det vigtigt, at vi andre kan mødes et sted og snakke, om de her følelser og tanker omkring julen, som måske er lidt mere forbudte ude i den ‘virkelige verden’, siger hun.

– Sorg over en mistet kommer til at stå særligt centralt på de mærkedage som f.eks. jul, hvor det 1. Er meningen man skal hygge sig med sine kære. 2. At man aldrig har stået før, og skulle holde det uden den man nu har mistet. Så det klart, så føles tabet bare ekstra stort, siger hun.
Psykolog, Ditte Winther-Lindqvist

Læs også: Sundhedspersonalet havde svært ved at tackle vores sorg

Sorg er særlig stærk på mærkedage

Psykolog, Ditte Winther-Lindqvist, forklarer, at sorgen særligt kan komme frem på mærkedage som juleaften

– Sorg over en mistet kommer til at stå særligt centralt på de mærkedage som f.eks. jul, hvor det 1.) Er meningen man skal hygge sig med sine kære. 2.)At man aldrig har stået før, og skulle holde det uden den man nu har mistet. Så det klart, så føles tabet bare ekstra stort, siger hun.

Julecafé

  • Julecaféen bliver afholdt i København d. 15 december kl. 18.30-20 på Kejsergade 2, 1155 København K.
  • Julecaféen bliver afholdt i Århus d. 13 december kl. 19 – 21 på Banegårdspladsen 10, 8000 Aarhus C.

Kilde: Børn, Unge og Sorg

Ditte Winther-Lindqvist mener, at sorgen bliver særlig stærk i julen, fordi man har ferie og derfor har mere tid til at mindes og mærke tabet af den døde:

– Det der er særligt for julen er også, at man ikke går på arbejde eller  er i skole, det vil sige, man har ikke den distraktion, som gode kollegaer eller klassekammerater kan være fra sorgen, så konfrontationen med dig selv og dit tab bliver større i en ferie.

Hun mener, at et arrangement som julecaféen er et godt initiativ, fordi man kan møde andre unge som står i lignede situation og snakke med dem om, hvordan de håndterer sorgen i en svær juletid.

– Det er også derfor, det er så fint, at der er sådan nogle julecafé aftener i Børn, Unge & Sorg, hvor man kan komme ud og møde nogle andre og tale om den højtid, så man faktisk måske kan forberede sig lidt på det, siger hun.