Kamp om frivillige tackler børns fodbolddrømme

Manglen på trænere, har punkteret drenges fodbolddrømme  Foto: Morguefiles
Manglen på trænere, har punkteret drenges fodbolddrømme
Foto: Morguefiles

Et stigende antal foreninger og organisationer kæmper om de frivillige kræfter. Det har nu sat en stopper for mange drenge og pigers ønske om spille fodbold. Høje Tåstrup FC er nemlig blevet nødt til at udmelde børnene, fordi der ikke er trænere nok. Det er især klubbens ynglingehold, der er ramt. Mens førsteholdet har trænere nok, er der ingen til at tage tøjlerne hos tredje- og fjerdeholdene.

– Det er bredden, det går ud over, og det er ofte nogle af dem, der har mest brug for det fællesskab, vi tilbyder, fortæller Birgitte Hamborg Faarbæk, formand for Høje Tåstrup FC.

Men det er ikke kun Høje Tåstrup FC, der melder om udfordringer på trænerfronten. NetAvisen har talt med klubber på Sjælland, Fyn og i Jylland, der alle har problemer med trænerrekrutteringen, især for aldersgruppen 8-12 år.

I fodboldklubben Erritsø GIF oplever man således, at det kan være svært at finde trænere, når f.eks. en forældretræner stopper, men indtil nu er det ikke gået så galt som i Høje Tåstrup.

– Vi har heldigvis ikke været nødt til at udmelde spillere, men vi har oplevet at nogen er stoppet, fordi der manglede trænere, fortæller Søren Frank, medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Erritsø GIF.

Også I Grindsted GIF og Otterup OB & IK volder trænerrerkrutteringen problemer.

– Vi oplever helt sikkert, at det er blevet sværere de sidste par år. Konsekvensen er, at vores trænere må løbe stærkere, så de f.eks. træner to hold. Det sænker helt klart kvaliteten, siger Kris Skriver, formand for Ungdomsudvalget i Grindsted GIF.

Flere klubber beretter, at man bruger spillere fra ungdomsholdene til at træne de mindste spillere, men at det kun er en mulighed, når det gælde de yngste hold.

For mig at se handler det om klubudvikling. Det er vigtigt at understøtte klubbernes organisation, f.eks. klubbernes HR-politik, der er rettet mod frivillige, mener han.
Louise Rasmussen, informationsmedarbejder ved Center for Frivillighed

Stor rift om frivillige hænder

Antallet af frivillige danskere ikke har ændret sig siden 2004. Til gengæld lægger hver enkelt frivillig lidt færre timer i arbejdet. Det skyldes bl.a. en intens kamp om de frivillige, mener Louise Rasmussen,, informationsmedarbejder i Center for Frivillighed.

– Der er mange flere områder, hvor man er ude efter frivillige, såsom det kommunale område, hvor man er begyndt at opstarte frivilligkorps. Man kan sige, at der er en større konkurrence om de frivillige, siger hun.

Hun påpeger samtidig, at det typisk er vigtigt for de frivillige, at de kan se et direkte resultat af det frivillige arbejde.

Drengene fra Høje Tåstrup FC er nu sat på venteliste, og fodboldklubbens formand kunne godt have brugt mere hjælp fra DBU til at rekruttere trænere.

– Jeg synes ikke, at vi har fået ret meget hjælp. Man kunne godt ønske, at DBU gjorde noget mere, for at hjælpe os med at skaffe trænere, siger Birgitte Hamborg Faarbæk.

Læs også: Danskerne halter bagefter nordiske naboer som frivillige

DBU vil gerne hjælpe

Breddechef i DBU, Steen Jørgensen, mener at det i hverdagen er klubbernes ansvar at skaffe trænere, men anerkender samtidig udfordringen.

– Vi er meget bevidst om vores rolle i at understøtte klubberne, for når udfordringer som denne er der, så er der tydeligvis brug for hjælp.

Han oplever dog ikke en generel mangel på trænere, men påpeger at der er et konstant behov for frivillige kræfter i fodboldklubberne.

– Det er svært at trække grænsen mellem et generelt behov og decideret mangel. Men vi er bevidste om, at klubberne godt kunne bruge flere frivillige hænder derude, siger han.

Læs også: Forsker: Fodbold-tvang er dårlig idé

DBU har lavet en ny frivilligstrategi, og breddechefen håber, at den kan være en del af løsningen. Strategien indeholder bl.a. et trænerforum, og herudover har DBU flere kurser, der skal hjælpe forældre til at falde til i trænerroller, forklarer han. Fremadrettet tror han dog, at klubudvikling er det vigtigste redskab.

– For mig at se handler det om klubudvikling. Det er vigtigt at understøtte klubbernes organisation, f.eks. klubbernes HR-politik, der er rettet mod frivillige, mener han.

DBU har nu bedt en klubrådgiver, der kan hjælpe fodboldklubber med problemer, om at tage kontakt til Høje Tåstrup FC.