Mangel på ferieidé? Her er 9 oplagte cykel-byer

Københavns Kommune ønsker at skabe bedre cykelforhold på de mest cykeltrafikerede ruter. Foto: News Oresund
Drop lejebilen og brug den to-hjulede på ferien.
Foto: News Oresund

Cykelglæden i Danmark er stor og er vokset de seneste år.

De nyeste tal fra 2013 viser, at 17 % af alle transportture i Danmark foregår på cykel. Ligeledes er glæden for cyklen i København eksploderet. Hovedstadens cyklister cyklede i gennemsnit 3,5 kilometer hver gang de satte fødderne på pedalerne med en gennemsnitslængde på 1,5 kilometer om dagen.

Hvorfor ikke benytte den samme rejsemulighed, når du er på ferie?

I dag er flere storbyer hoppet med på den grønne cykelbølge, der giver turister muligheden for at opleve byen på nye måder og undslippe de store turiststrømme.

Cykelferien vinder frem

Ifølge Jens Ole Aaris, medejer af Ruby Rejser, der blandt andet arrangerer cykelrejser i udlandet, er det de sanselige oplevelser, der gør det til en særlig oplevelse at suse igennem landskabet på cykel:

– Det er langsomheden og sanseligheden ved rejsen på cykel. På cyklen bliver turen mere end at bevæge sig fra attraktion til attraktion, eller fra sted til sted. Rejsen i sig selv bliver det vigtigste formål, og målet bliver derfor ikke kun endestationen, siger han.

Man skal være opmærksom på, når man cykler i andre europæiske storbyer, at andre trafikanter ikke er vant til cyklister. Man bliver let overset i trafikken.
Lotte Ruby, Dansk Cyklist Forbund

Læs mere: Alternativt, autentisk og billigt: Her skal du rejsen i påsken 

Ruby Rejser har i løbet af de seneste 30 år oplevet en stigende interesse for netop cykelferien. Dog har målgruppen ændret sig på få år:

– Dengang vi startede var det typisk en yngre målgruppe, der var på cykelferie, og de brugte os egentlig mest som transportører. Det var lidt inspireret af interrail-bølgen. Dem, der i dag vælger cykelferien, er et mere modent publikum, der har tiden og ønsker komfort, siger han.

Klik på kortet for at se alternative cykeldestinationer i hele verden. Artiklen fortsætter nedenunder.

Vær ekstra opmærksom i udlandet

Hvis man tager på cykelferie, er der dog en række forhold, man skal være særlig opmærksom på. Ifølge Lotte Ruby, kommunikationschef i Dansk Cyklist Forbund, skal man være særlig opmærksom på andre trafikanter:

– Man skal også være opmærksom på, at der ikke er ret mange i lande i verden, hvor man har den samme cykelkultur som i Danmark. Man skal være opmærksom på, når man cykler i andre europæiske storbyer, at andre trafikanter ikke er vant til cyklister. Man bliver let overset i trafikken.

Dansk Cykel Forbund anbefaler, at man planlægger sin rejse før afgang og vurderer sine egne færdigheder på cykel, før man tager af sted:

”Hvis man ikke er så vant til at cykle, skal man overveje at have en guide med. Men hvis man er eventyrlysten og kan lappe sin cykel selv, så kan man jo sagtens tage af sted på egen hånd.”

Vil du have mere information om din kommende cykelferie? Kig i billedegalleriet og oplev de 9 cykelbyer: