Oppositionen får stort set ingen medieomtale i Tårnby

Tal viser, at oppositionen i Tårnby får langt mindre medieomtale end den siddende borgmester. Det er et problem for den demokratiske debat, siger ekspert.
Foto: Mathilde Hvied Steiness

Blot syv gange har Venstres borgmesterkandidat, Dennis W. Clausen optrådt i medierne under valgkampen. 22 gange har hans modstander, nuværende borgmester fra Socialdemokratiet og genopstiller til posten, Allan S. Andersen, optrådt. Det kan tal fra Roskilde Universitets “Borgmesterbarometer”, der overvåger alle landets borgmesterkandidater i alle danske medier, afsløre. Det demokratiske valg banker på døren i den socialdemokratiske højborg Tårnby Kommune, men noget kunne tyde på, at medierne – demokratiets vagthund har svigtet oppositionen og deres demokratiske ansvar.

En ulige kamp

Ifølge Roskilde Universitets medieovervågning har rød blok fået næsten dobbelt så meget omtale som blå blok, og det kan få konsekvenser for det faktiske valgresultat.

– Det sandsynlige er, at den kandidat, der får mest omtale, også genererer flest stemmer og derfor bliver valgt. I sidste ende kan en skævvridning i medieomtalen jo påvirke valgets faktiske resultat, siger studieleder for Institut for Kommunikation og Humanistisk videnskab på Roskilde Universitet og professor i journalistik og demokrati, Mark Blach-Ørsten.

Læs også: Ekspert: Kendisser har fordele, når de stiller op til kommunalvalget

– Det er en ulige kamp nogle gange, siger Dennis W. Clausen, spidskandidat for Venstre.

Her håber de med et valgforbund bestående af Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre, på et magtskifte. De er dog ikke i tvivl om, at Socialdemokratiets mangeårige styre giver dem nogle fordele i valgkampen, fordi de kender systemet indefra langt bedre end oppositionen. I Tårnby har Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten siden 1917.

Det politiske landskab i Tårnby

  • Nuværende borgmester i Tårnby Kommune er Allan S. Andersen, som blev valgt som borgmester i 2017, hvor han fik næsten hver femte stemme med 3.821 personlige stemmer.
  • Socialdemokratiet sidder med 8 af 19 pladser i Kommunalbestyrelsen. De skal have 10 pladser, for at få absolut flertal.
  • Socialdemokratiet har siddet på magten siden valget i 1917, hvor typografen Niels Peter Nielsen var Sognerådsformand for Tårnby Villaby.
  • Siden 1917 har der i alt med siddende borgmester siddet fem borgmestre i Tårnby Kommune.

Oppositionens sværvægtskamp

Det kan være ekstra svært, at være opposition i kommunalpolitik.

– Folk følger ikke lige så meget med i kommunalpolitik, stemmer ikke ligeså meget i kommunalpolitik og er ikke så engagerede i kommunalpolitik, siger professor Mark Blach-Ørsten.

Læs også: Bydelsmødre skal få flere indvandrerkvinder til at stemme til kommunalvalget

Derfor peger også på, at mediedækningen er essentiel for, hvem der i sidste ende får stemmerne.

– Medierne er med til at kaste ansigt på, hvem vi kan stemme på. Det er mest til kommunalvalget, at vi husker vores kommunalpolitikere. På den måde er medierne med til at påvirke vores valg i stemmeboksen, siger Mark Blach-Ørsten.

Netop det, synes at være problemet for oppositionen i Tårnby, der ifølge Dennis W. Clausen føler sig overset af medierne. Det betyder dog ikke, at de ikke prøver at komme i spalterne. Ofte bliver de hos lokalaviserne mødt med, at der ikke er plads.

– Vi skaber ikke overskifter, så vores lokalpresse synes ikke, at det er det værd, siger Dennis W. Clausen.

Tallene taler deres tydelige sprog: Der er en skævvridning, og det kan ende med, at koste Dennis W. Clausen og resten af oppositionen dyrt.

– Den endelige påvirkning er, at det kan koste ham stemmer til valget, siger Mark Blach-Ørsten.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel stammer fra journalistens undren over mediedækningen af oppositionen op til kommunalvalg. Tal er fra Roskilde Universitets opgørelse af, hvor ofte spidskandidater fremgår i medierne, kaldet Borgmesterbarometret. Vi har været i kontakt med alle kilder via telefon. Vi har været i kontakt med medierne, der lægger til baggrund for undersøgelsen.